Klassisk fotbollsfest i Hangö

Duell. Hemmalaget HC HIK och Ekenäs IF möttes i många kamper i Östersjö Cup. Här var det P10-klassen. Bild: Thomas Sundström

Hundratals unga fotbollsspelare gjorde under helgen upp i Hangö. Klassiska Östersjö Cup stod då på programmet.

Östersjö Cup i juniorfotboll arrangerades under helgen i – helt i normal ordning – strålande förhållanden. På plats i Hangö fanns i år ett 30-tal lag som gjorde upp i tre klasser för pojkar.

– Vi får väl vara nöjda med det. Förstås hade vi gärna sett flera lag här, men det är nog en väldigt hård kamp om deltagarna. Det finns väldigt många turneringar och cuper som konkurrerar. Samtidigt har vi förmodligen en fördel i att vi är ganska etablerade i sammanhangen, sade Fredric Berglund, tävlingsledare och ordförande för FC HIK.

Östersjö Cup är med sina 25-åriga anor synnerligen inarbetad. Ett år fick den ställas in, men under senare år har den rullat på normalt.

– För föreningen är cupen mycket viktig, inte minst ekonomiskt. Den ger oss en möjlighet att hålla junioravgifterna på en väldigt låg nivå. Tanken är också att cupen skall fortsätta, fast vi får ju alltid diskutera i vilken form, nu har den mera varit ämnad för hobbylag, sade Berglund.

Spelglädje

Hicken deltog nu med flera lag i alla tre klasser. I 08-klassen blev det på lördag förmiddag en fin seger för det blåa laget över Haka med 4–2.

– Vi har två lag i den här klassen och det är bra att vi kan ha en turnering som Östersjö Cup. Den är förstås viktig för föreningen, men det är också roligt för spelarna att få spela på hemmaplan och så är det förstås bra för familjerna att de kan följa med på nära håll, sade Janne Boström som tillsammans med Jyrki Pellikka tränar HIK:s 07–08-spelare.

För HIK Blå var det den tredje matchen och efter en knapp förlust och en oavgjord match kom nu den första segern. Spelmässigt stod man för en bra insats.

– Den stora utmaningen för oss, och för andra lag i HIK, är att vi har så små trupper så det gäller hela tiden att vi håller fast i de spelare som vi har, sade Boström.

Tre klasser

Cupen avslutades på söndagen och man gjorde nu upp i tre klasser. I den för pojkar födda 2006 deltog sju lag och man spelade en enkel serie.

Det blev också en jämn tillställning då Ekenäs IF och AC Porkala båda radade upp fem segrar, samt spelade 1-1 i den inbördes matchen. EIF hade också en bättre målskillnad, medan HC HIK kom in på en tredje plats.

Också i klassen för 08-pojkar var det jämnt då de tre zonsegrarna – FC Wild, PöKa och SoVo – gjorde upp i enkel serie om den slutliga ordningen. FC Wild och Pöka hade båda fyra poäng och tre plusmål, men Wild hade gjort sex mål mot fem för PöKa och det avgjorde.

I P10-klassen tog Huima en dubbelseger. EIF/Grön blev trea.

Mer läsning