Klassisia veneitä Hangossa – erilainen tapahtuma erilaisena vuonna

Magnus Roth. Pienemmässä Hanko Classics 2020 –tapahtumassa on vähemmän osanottajia, mutta Magnus Roth toivoo silti jännittäviä kilpailuja. Bild: Anton Eklund


Hangon regattaa ei järjestetä tänä vuonna. Sen sijaan järjestetään erilainen purjehdustapahtuma tulevana viikonloppuna eli samoina päivinä kuin Hangon regatta yleensä.


Monet länsiuusmaalaiset tuntevat Hangon regatan yhtenä Suomen suurimmista purjehduskilpailuista. Kilpailut ovat yleensä jokakesäinen ilmiö, mutta koronakevään johdosta Hangon regatta on tänä kesänä peruttu.


Sen sijaan järjestetään pienemmät, erilaiset kilpailut samana ajankohtana, jona Hangon regatta normaalisti olisi järjestetty. Nämä kilpailut kantavat nimeä Hanko Classics 2020.


Nimi tulee siitä, että kilpaveneet ovat klassisen luokan purjeveneitä. Myös kilpailumuoto on hieman tavanomaisesta poikkeava. Kilpailumuoto on niin kutsuttu kolmiorata, joka on mukaelma vuoden 1932 kilpailuista.


Kilpapurjehduksen lähtöpiste 3. heinäkuuta on Märaskärin edustalla, jossa kilpailut myös päättyvät 5. heinäkuuta. Jokaisena päivänä purjehditaan kaksi lähtöä. 


Miksi regatta on tänä vuonna erilainen?


– Se johtuu koronasta. Regattaan osallistuu normaalisti 200 venettä ja 1 000 purjehtijaa. Se ylittää osanottajamäärille asetetut rajoitukset, sanoo Hangon purjehdusseuran, Hangö segelförening, sihteeri Magnus Roth.


Seura päätti jo toukokuussa, ettei Hangon regattaa järjestetä tänä vuonna, vaan että sen sijaan järjestetään joku pienimuotoisempi kilpailutapahtuma.


– Nyt meillä on tulossa kilpailut, joissa on seitsemän eri luokkaa ja 50 venettä eli alle 200 purjehtijaa, sanoo Roth. Järjestäjät olivat toivoneet, että kilpailuihin osallistuisi 30 - 40 venettä, mutta kiinnostus oli niin suurta, että määrä oli rajoitettava enintään 50 veneeseen.


Klassisia veneitä


Veneitä kutsutaan klassisiksi, koska ne ovat olleet pitkään mukana. Muutamat veneet ovat alkujaan olleet puusta valmistettuja, mutta nykyisin osa on valmistettu puusta ja muovista.
Hanko Classics 2020 –kilpailuissa on seitsemän luokkaa; 8mR, 6mR, Int5mR, 5.5M, Drake, A-veneet, Hai ja Kansanvene.


Tänä vuonna ei ole kansainvälisiä osanottajia. Hangon purjehdusseura toivoo kuitenkin voivansa tulevaisuudessa toimia suurten kansainvälisten kilpailujen järjestäjänä.


Viestintä on ollut haasteellista


– Koronakevään suurin haaste on ollut viestintä jäsenille, toteaa Magnus Roth.
Tietojen nopea muuttuminen on ollut suuri haaste. Valtaosa yhdistyksen viestinnästä perustuu viranomaisten linjauksiin.


– Olemme seuranneet valtioneuvoston ja muiden viranomaisten antamia suosituksia, ja sopeuttaneet toimintaamme rajoitusten mukaisesti, sanoo Roth.


Kilpailutoimisto on tiedottanut kilpailun osanottajille ainoastaan sähköisesti. Tavoite on ollut, ettei kilpailijoiden tarvitse käydä toimistossa fyysisesti, vaan että he saavat tarvittavat tiedot sähköisesti.


– Saamme nähdä viikonloppuna, miten hyvin olemme onnistuneet, sanoo Magnus Roth naurahtaen. 
Vaikuttavatko hygieniavaatimukset kilpailuihin kielteisesti?


– Ei oikeastaan. Varsinaisissa kilpailuissa osanottajat istuvat omissa veneissään melko turvallisella etäisyydellä toisistaan. Turvavälien pitäminen on haasteellista satamassa, mutta niiden kunnioittaminen on myös osallistujien vastuulla, sanoo Roth. Satama itsessään noudattaa olemassa olevia rajoituksia, hän vakuuttaa.

Matalampi profiili 
Hanko Classics 2020 on pitänyt perinteistä Hangon regattaa matalampaa profiilia. Järjestäjät toivovat, että koska tämänvuotinen tapahtuma on pienempi, myös regattaviikonlopulle ominaiset levottomuudet jäävät Hangossa vähäisemmiksi. 


Lisäksi he toivovat hyvää purjehdussäätä.

Mer läsning