Kirjastot saavat jatkaa toimintaansa

Bild: Sarah Grönstrand

Kirjastot avataan 1. kesäkuuta, mutta ne saavat jo nyt lainata ulos kirjoja. Toiminnan järjestämisen suhteen on kuitenkin paljon mietittävää.

Hallitus ilmoitti maanantaina, että kirjastot saa avata 1. kesäkuuta. Samalla ilmoitettiin myös, että kirjastot saavat välittömästi aloittaa kirjojen ja muun aineiston uloslainauksen. Kirjastojen on kuitenkin toimintaa jatkaessaan ajateltava kävijöiden turvallisuutta ja kehotusta välttää edelleen lähikontakteja.

Kirjastoilla on toisin sanoen haasteita, ja esimerkiksi Hangon kirjastotoimenjohtaja Milla Kuronen toteaa, että huomioitavia asioita on paljon.

– Tietysti tällainen tieto ilahduttaa. Samalla on kuitenkin muistettava, että kirjastojen tiloja saa käyttää vasta kesäkuussa. Kaikkien on lisäksi ymmärrettävä, ettei kaikki tule jatkumaan aivan samoin kuin ennen. Esimerkiksi se on syytä muistaa, ettei yli 50 hengen kokoontumisia sallita kirjastojen taas avatessa ovensa.

Ja vaikka kirjastot saavat aloittaa välittömästi uloslainaustoimintansa, on otettava monia asioita huomioon. Hangon kirjasto ei aloita välittömästi lainaustoimintaa. Kuronen sanoo, että ensin on selvitettävä, miten mahdollinen uloslainaus järjestetään käytännössä.

– Kirjastolla ei ole mitään niin kutsuttua drive in –toimintoa uloslainauksessa, vaan lainaajat ovat aina tulleet tiskille. Ja mahdolliset asiakkaan ja henkilökunnan väliin asennettavat pleksilasit ovat tietysti samalla myös kustannuskysymys.

Hän kertoo, että kirjastossa nyt sen sijaan mietitään, miten uloslainaus voitaisiin toteuttaa ennen kirjastotilojen avaamista.

– Yksi ajateltavissa oleva keino olisi, että asiakkaat varaavat kirjoja, jotka me sitten pakkaamme kasseihin asiakkaiden noudettavaksi. Meidän on tietysti mietittävä myös, miten tämä voitaisiin tehdä turvallisesti.

Mer läsning