Kirjailija Josefin viettää kaikki kesänsä Hangon saaristossa: "Haaveeni on, että kesäpaikasta tulisi kirjailijamökkini"

Kesävieras. Josefin Fabricius vierailee joka kesä Hangon edustalla olevalla Kadermon saarella. Bild: Sarah Grönstrand

Josefin Fabricius on viettänyt 26 vuoden ajan jokaisen kesänsä Kadermossa Hangon edustalla. Saari on myös inspiroinut häntä kirjan kirjoittamisessa.

Josefin Fabricius on koko 26-vuotisen elämänsä ajan viettänyt kaikki kesänsä Hangon saaristossa. Perheellä on ollut kesäpaikka Kadermon saarella 1900-luvun alkuvuosista alkaen ja Josefin haaveilee kirjoittamisesta saarella tulevaisuudessa.

– Unelmani on, että kesäpaikasta tulisi kirjailijamökkini ja että voisin kirjoittaa siellä pitkään vielä syyspimeälläkin.

Josefin asuu ja työskentelee Tukholmassa, mutta hänellä on vahvat siteet läntiselle Uudellemaalle. Perheen saaristossa olevan kesäpaikan lisäksi hän on asunut Tammisaaressa kahdeksanvuotiaasta kaksitoistavuotiaaksi.

– Minulle on itsestäänselvyys, että tulen tänne joka kesä. Loma on oikeasti lomaa täällä. Täällä on aikaa pysähtyä ja ajatella asioita.

Saari inspiraation lähteenä

Josefin on äskettäin julkaissut ensimmäisen kirjansa, nuorisoromaanin Välkommen hit välkommen hem (Tervetuloa tänne, tervetuloa kotiin).

– Otsikko on sama kuin Uppsalan kaupungin tunnuslause.

Kirja kertoo kolmesta ensimmäistä lukiovuottaan aloittavasta uppsalalaisnuoresta. Mutta vaikka romaani ei kerrokaan Hangon saaristosta, Kadermon rauha on toiminut kirjoittaessa inspiraation lähteenä.

– Olen pienestä pitäen piirtänyt satuja ja kirjoittanut kertomuksia saarella ollessani.

Josefin kuvaa saarta rauhalliseksi ja hiljaiseksi paikaksi.

– On helppoa rentoutua ja inspiroitua. Saan aina paljon ajatuksia saarella ollessani.

Hyvä kirjoituskaupunki

Hän ei ole ensimmäinen kirjailija, joka kuvailee Hankoa hyvänä kirjoittamispaikkana.

– Laakeat kalliot ja kimalteleva meri. Koko alue on inspiroiva ja kaunis. Uskon, että se johtuu meren välittömästä läheisyydestä. Meren läheisyys edistää ihmisten hyvinvointia.

Saarella vietettyjen kesien ohjelmassa on tietenkin ollut myös veneretkiä Hankoon, Tammisaareen ja Bromarviin.

– Pidän Hangon kävelykadusta. Haen usein kirjakaupasta jotakin luettavaa itselleni.

Iltatori- ja ravintolakäynnit kuuluvat myös kesäohjelmaan.

– Lisäksi minulla on monia hienoja muistoja Hangon regatasta.

Varttunut kahdessa maassa

Kadermon saarella oleskelu merkitsee taukoa Tukholman stressistä. Josefin työskentelee kuraattorina yläasteella. Työssä esiin tulevat teini-ikäisiä huolestuttavat asiat heijastuvat myös romaaniin. Kyse on nuorisoa kaikkialla vaivaavista ongelmista.

– Monet nuoret ovat stressaantuneita. He ovat huolissaan, koska he uskovat, että kaikilla on oltava huipputodistus ja että kaikessa on oltava paras. Muuten ei ole tulevaisuutta.

Monilla on myös heikko itsetunto.

– Siitä kärsivät myös kaikki kirjani päähenkilöt.

Koska Josefin Fabricius itse muutti Ruotsiin teini-iässä, mutta vietti kaikki kesät Suomessa, hänellä on varttuessaan ollut jalka kummassakin maassa.

– Sain kokea teinielämää kahdessa paikassa ja kehittyä kahdessa eri kaveriporukassa. Uskon ehdottomasti sen vaikuttaneen minuun.

Mer läsning