Kirja Luovasta viikosta herättää muistoja

Luova viikko –kirjasta välittyy jo pelkästään kuva-aineistosta vahva mielikuva kurssilaisten innostuksesta ja ilosta. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Luova viikko Hangossa -kirja ilmestyi sopivasti juhannukseksi. Muistot entisten osanottajien ja ohjaajien kokemuksista on yhdistetty kirjassa ihastuttaviin valokuviin. Kirjaa selaillessa voi miltei kuulla naurunpyrskähdykset ja aistia innostuksen.

"…Kursseilla oli laulua ja musiikkia itse nikkaroiduilla soittimilla sekä vapauttavaa, hävytöntä ja onnellista "ruma-tanssia". Ihmiset näyttivät minusta pukeutuneen naamiaisiin – mutta todennäköisesti he olivat vain pukeutuneet. Teatteria ruotsiksi ja suomeksi ja venäjäksi. Lasten lailla käyttäytyviä aikuisia ja aikuisten lailla käyttäytyviä lapsia. Miehiä, jotka käyttäytyivät... No, ei ainakaan, kuten minun isäni."

Näin Thomas Lundin muistelee ensimmäisiä kokemuksiaan Luovasta viikosta, joka oli rakastettu kesäperinne Hangossa kahdenkymmenen vuoden ajan.

Sanat rajaton, villiys ja tunne, että kaikki on mahdollista, esiintyvät jatkuvina teemoina osanottajilta kerätyissä mielikuvissa ja muistoissa. Luovan viikon kantaäiti ja primusmoottori Antonia Ringbom kertoo, että työ kirjan parissa on saanut hänet oivaltamaan, miten paljon aikaansa edellä lapsille tarjotut ohjelmat olivat. Jokaisena vuonna oli oma toimintaa ohjaava teemansa.

- Monet käsittelemistämme aiheista, kuten ympäristöasiat, globalisaatio, rasismi ja vastaavat, ovat mitä suurimmassa määrin ajankohtaisia juuri nyt, hän sanoo.

Tuonnemmas siirretty ohjelma

Luovasta viikosta kertovan kirjan prosessointi alkoi noin vuosi sitten. Aloitteen tekivät Hannu Äijälä (sittemmin kuollut), Stina Nyström, Benita Lempiäinen ja Gunilla Garoff.

- Ensimmäinen reaktioni kirjaideaan oli "erinomainen ajatus, kunhan minun ei tarvitse tehdä mitään", Ringbom naurahtaa ja lisää, ettei hän kaikesta huolimatta voinut pitää näppejään erossa kirjasta sen kokoamisen alettua.

Alkuperäinen ajatus oli, että kirja olisi osa suurempaa kokonaisuutta. Suunnitelmissa oli näyttelyn ja yhteistyössä kesäyliopiston ja varhaiskasvatuksen kanssa järjestettävän seminaarin käsittävä mini-Luovis kesäkuisena viikonloppuna. Mutta sitten tuli koronapandemia, joka heitti kapuloita rattaisiin. Ainoastaan kirja voitiin toteuttaa suunnitellussa aikataulussa.

- Mutta mitään ei ole peruttu, vaan ainoastaan siirretty. Toivomme voivamme toteuttaa ohjelman sen sijaan ensi kesänä, sanoo Antonia Ringbom.

Kaikki osaavat

Luovis ei ollut ainoastaan teemavalinnoissaan edelläkävijä. Sama koski tapaa, jolla ohjelma toteutettiin. Ringbom käyttää käsitettä moniluovuus, jossa teema punottiin luovaan prosessiin. Kyse ei ollut perinteisestä opettamisesta, jossa ohjaaja junttaa oppeja oppilaittensa päähän.

- Opetuksessa lähdettiin siitä, että lapset oppivat havainnoimalla ja keksimällä. Lähtökohta oli, että kaikki osaavat ja ettei kenenkään taitoja pidä koskaan verrata muiden taitoihin, Ringbom selittää.

Sekalainen ohjaajajoukko

Luovikseen osallistuvien lasten määrää ei rajoitettu mitenkään, ja joinakin kesinä ryhmiin kuului yli 130 lasta. Lasten kieli-, ikä- ja taustarakenne oli kirjava. Osanottajat jaettiin pienempiin ryhmiin, jotta ohjelma sujuisi joustavasti. Vapaaehtoisten ohjaajien löytämisessä ei ollut koskaan mitään ongelmia.

Ringbom korostaakin, että oli tärkeätä, että myös ohjaajilla olisi hauskaa ja että hekin nauttisivat Luovasta viikosta. Heidän innostuksellaan oli tapana tarttua lapsiin.

Luoviksen päättäjäisjuhla oli joka kesä viikon kohokohta. Valtavat, vuoden teeman mukaan koristellut täytekakut olivat aina myös suuri puheenaihe. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Yksi ohjaajajoukon erityispiirre oli sen kirjavuus. Ohjaajat eivät edustaneet ainoastaan perinteisiä luovia ammatteja, vaan kaikkea mahdollista kodinhoitajista metallityöläisiin.

- Kaikille taidoille löytyi käyttöä. Joku osasi nikkaroida, toinen tiesi paljon aurinkopaneeleista, joku osasi kertoa satuja ja joku oli taitava lasten heittämisessä korkeuksista alas patjoille, Ringbom muistelee hymyillen.

Kuva-aarre

Kirja Luovasta viikosta on valokuva-aarre kaikille kesäkursseihin vuosien varrella osallistuneille. Kuvista on vastannut Johannes Runeberg. Gunilla Garoff on vastannut teksteistä ja Antonia Ringbom on yhdessä Amanda Lindén Guinezin kanssa vastannut kirjan layoutista.

Nimi: Alla kan! - Skapande veckan i Hangö 1975-1994 Luova viikko Hangossa - Kaikki osaa!

Työryhmä: Gunilla Garoff, Johannes Runeberg & Antonia Ringbom

Yhteistyökumppanit: Kesäyliopisto, Hangon Kulttuuritoimisto

Myynti: muun muassa Hangon matkailutoimisto, Tian Kirja, Luckan Raasepori

Mer läsning