Kesästä saattaa sittenkin tulla aurinkoinen


Hanko on yksi kaupungeista, joka ei edelleenkään löydy Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n koronakartalta. Sinne kirjataan kunnat, joissa on viisi tai useampia varmennettuja koronatapauksia.
On myönteistä, että kaupunki näyttää säästyneen tartunnoilta. Keväällä ja etenkin ennen pääsiäistä käytiin kiivasta keskustelua siitä, että pääkaupunkilaiset ja muut Hankoon oleskelemaan tulevat, voisivat aiheuttaa tartuntoja.


Vaikka Hanko on valkoinen koronaläikkä, taloudelliset seuraukset ovat suuria kaupungille ja yrittäjille.
Nyt on sentään lyhyessä ajassa otettu suuria edistysaskeleita muun muassa ravintoloiden toimintaa ajatellen. Vajaa kuukausi sitten ravintolat saivat taas avata ovensa, ja maanantaista lähtien ne saavat päästää enemmän asiakkaita sisätiloihin, ottaa noutopöydät käyttöön ja olla auki aamukahteen. Alkoholitarjoilu on tosin lopetettava tunti ennen sulkemista.


Tiistaina hallitus höllensi entisestään rajoituksia, ja kumosi suosituksen, että yli 70-vuotiaiden on vältettävä lähikontakteja. Hallitus ilmoitti myös, että lisää rajoja voidaan avata 13. heinäkuuta alkaen useammista EU- ja Schengen-maista tuleville matkailijoille ja muille. Ruotsi on tietenkin tältä osin edelleen poikkeus. 
Ainutlaatuiset poikkeusolot olivat päättyneet jo aiemmin Suomessa hallituksen luovuttua kolme kuukautta voimassa olleen valmiuslain käytöstä. Hallitus piti koronastrategiaansa onnistuneena.
Rajoitusten höllentyminen ja avautuneet rajat ovat tietysti hyvä uutinen kaikille – eikä vähiten kesäkaupunki Hangolle. 


Kaupungilla ja etenkin ulkoterasseilla olikin jo varhaiskesästä ja juhannuspyhien aikana nähtävissä yhä enemmän ihmisiä. Muualla Euroopassa lomaillaan yleensä elokuussa, joten rajojen avaaminen heinäkuun puolivälissä voi johtaa siihen, että eurooppalaismatkailijat saavat tulla Suomeen ja Hankoon. Tärkeä matkailukausi ei ehkä sittenkään ole pilalla. Siitä voi jopa tulla ihan kohtalainen.
Kaikkien on silti edelleen syytä muistaa, ettei virusta ole tuhottu. Asiantuntijat sanovat kuitenkin, ettei toisen aallon välttäminen ole mahdotonta. Se riippuu kahdesta asiasta, viranomaisten toiminnasta tartuntojen jäljittämiseksi ja ihmisten omasta vastuullisuudesta. Etäisyyksien pitäminen ja käsien peseminen on edelleen tärkeätä.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning