Kaupunki siirtyy vihreille renkaille

Enemmän sähköä. Vuorikadulla on jo yksi sähköautojen latausasema. Koska liittymä jo on olemassa, kaupunki saa siirtämällä sitä muutamalla metrillä edullisemmin yhden latausaseman lisää kaupungin leasaamille sähköautoille, kertoo kaupunginjohtaja Denis Strandell. Bild: Sarah Grönstrand

Kaupunki vuokraa kaksi sähköautoa sen sijaan, että käytössä olisi useampia vain osittaisessa käytössä olevia autoja. Myös autoa tarvitsevat hankolaiset saavat vuokrata kaupungin sähköautoja lyhyitä asiointiajoja varten. Kaupunki rakentaa lisäksi kolme uutta latausasemaa.

– Jos kaikki sujuu hyvin, sähköautot toimitetaan ennen joulua, vastaa kaupunginjohtaja Denis Strandell kysymykseen, milloin Hanko saa sähköautonsa.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Hanko hankkii leasingsopimuksella kaksi sähköautoa. Päätöstä perustellaan sekä ympäristöllisillä että taloudellisilla syillä.

Yksi syy on, että kaupunki maksoi yli 100 000 euroa kilometrikorvauksia henkilöstölle vuonna 2017. Kaupunki haluaa supistaa näitä kustannusta sähköautoilla. Sähköauton hankintakulu on suurempi kuin fossiilisia polttoaineita käyttävän auton. Pienehkön sähköauton leasingkustannus on kaupungille 581 euroa kuussa. Hintaan sisältyy yhteiskäyttötyökalu, vakuutus, huolto ja korjaukset sekä renkaat koko vuokra-ajalle.

– Sähköllä ajaminen on kuitenkin edullisempaa kuin bensiinillä, joten ero tasoittuu, Strandell toteaa.

Joustavampi varausjärjestelmä

Kaupungilla oleva autot ovat vain osittaisessa käytössä. Sähköautoissa tulee olemaan mobiilisovellus, jonka ansiosta auton varaaminen on yksinkertaista.

– Jos järjestelmä osoittautuu joustavaksi ja hyväksi, voimme korvata useampia kaupungin henkilöautoista.

Ajatus on, että kaupungilla tulevaisuudessa on pienempi määrä tehokkaassa käytössä olevia autoja.

– Se säästää resursseja. Tämä ei tarkoita, että väkinäisesti luovumme kaikista henkilöautoista. Teknisen viraston auto on kuitenkin korvattava. Nyt se tehdään vuokraamalla kaksi yhteiskäytössä olevaa sähköautoa.

Kaupunginhallitus kumoaa päätöksellään kahden yhteisen sähköauton leasaamisesta ympäristölautakunnan päätöksen yhden oman sähköauton vuokraamisesta rakennusvalvonnan käyttöön.

Toinen sähköautoista tulee seisomaan kaupungintalon vieressä ja toinen teknisen viraston yhteydessä.

– Tämä tarkoittaa, että kaupungin viranhaltijat ajavat päästöttömillä autoilla, mikä vastaa Hinku-tavoitteitamme.

Rakentaa kolme latausasemaa

Tämä tarkoittaa myös, että kaupunki rakentaa kolme sähköautojen latausasemaa. Kaksi niistä tulee tekniselle virastolle ja yksi kaupungintalon läheisyyteen, päiväkeskuksen viereen. Kaupungintalolla on jo ennestään yksi latausasema. Yhden latausaseman rakentaminen maksaa joitakin tuhansia euroja.

– Sähköautojen toimitusaika on noin kuukausi. Latausasemat pitäisi saada rakennettua sinä aikana.

Teknisen viraston yhteyteen tuleva latausasema on myös muiden sähköautojen käytettävissä, kun taas toinen on varattu kaupungin sähköautoille. Kaupungintalon läheisyydessä oleva latausasema on edelleen kaikkien käytettävissä.

Sähköauto yleiseen käyttöön Hangossa

Autoissa oleva mobiilisovellus mahdollistaa sen, että kaupunkilaiset tai muut sovellukseen rekisteröityneet, voivat käyttää autoja. Auton käyttäjältä laskutetaan vuokrausmaksu, joka vähentää kaupungin kustannuksia.

– Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, vaan voi käyttää yhteisiä resursseja.

Kaupunki ei ole vielä päättänyt tarkalleen, mitä sähköauton vuokraaminen tunniksi maksaa. Lohjalla ja Loviisassa yhteiskäytössä olevan kaupungin sähköauton vuokraaminen maksaa kahdeksan euroa tunnissa.

Myöskään siitä ei ole päätetty, varataanko sähköautot kaupungin tarpeisiin tietyksi ajaksi vuorokaudessa, kuten Loviisassa on tehty. Lohjalla auton puolestaan saa käyttöönsä varausjärjestyksessä eli aikainen lintu nappaa madon.

– Ehkä aloitamme kaikille avoimella järjestelmällä ja huolehdimme silti siitä, että kaupungin tarpeet kuitenkin tyydytetään.

Osa kaupunginhallituksen jäsenistä oli kokouksessa huolissaan ilkivallasta, jos autot ovat kenen tahansa vuokrattavissa. Jotta sovellus toimisi, käyttäjien on kuitenkin rekisteröidyttävä luottokortilla.

– Luottokortti toimii vakuutena, jos ajoneuvoa käytetään väärin.

Tämä tarkoittaa myös, ettei auton vuokrannut voi jättää maksamatta.