Kaupunki noudattaa hallituksen linjauksia

Hangon kaupungin virastot palvelevat pääosin puhelimitse tai sähköpostitse. Bild: Arkiv

Hangon kaupunki on ryhtynyt hallituksen ohjeistuksen mukaisiin toimenpiteisiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kaupungin laajennettu johtoryhmä kokoontui tiistaina kaupunginjohtaja Denis Strandellin johdolla käymään läpi hallituksen määräyksiä vallitsevissa poikkeusoloissa.

Ainakin 13. huhtikuuta saakka paljon kaupungin toiminnasta hoidetaan etätyönä. Tämä noudattaa hallituksen linjauksia. Yksityiskohtaiset määräykset ovat luettavissa valtioneuvoston kotisivulla. Kaupungin yksityiskohtainen tiedote muutoksista löytyy kaupungin kotisivulta. 

Koronaneuvonta

Kaupunki on perustanut erityisen koronaneuvonnan terveyskeskukseen. Se avataan tänään torstaina kello 8. Kaupungin koronavirusneuvonnan puhelinnumero on 040 135 9585. Neuvontaan voi soittaa arkisin kello 8–16.

Kyseessä on vastasoittopalvelu, joten sinun ei tarvitse jäädä puhelimeen jonottamaan. Ellei neuvonnassa voida vastata puheluun heti, asiakkaan numero jää talteen ja hoitaja soittaa vastasoiton mahdollisimman pian.

Terveyskeskuksen vastaanoton numero, 019 2203 555, palvelee ajanvarausasioissa. Terveyskeskukseen ei voi mennä suoraan. Yleinen päivystyspalvelu, 116 117, palvelee ympärivuorokautisesti.

Koulut on suljettu

Päiväkotien ja esiopetuksen toiminta jatkuu. Suositus on kuitenkin, että lapset mahdollisuuksien mukaan pidetään kotona. Päivähoitomaksut kompensoidaan.

Lähes kaikki koulujen lähiopetus keskeytettiin eilisestä alkaen. Opetus järjestetään etäopetuksena. Rehtorit tiedottavat asiasta tarkemmin Wilman välityksellä.

Lähiopetusta saavat ainoastaan vuosiluokkien 1–3 oppilaat, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnallisesti kriittisissä tehtävissä sekä erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat.

Sivistystoimen johtaja Karl-Erik Gustafsson kertoo, että tämä koskee noin 15 lasta Hangossa.

– Tiivistämme toimintoja. Tämä koskee mahdollisuuksien mukaan sekä lähiopetusta että varhaiskasvatusta. Selvitämme, voidaanko jotkut päiväkodit sulkea tilapäisesti ja lähiopetus keskittää vain joihinkin kouluihin.

Lähiopetuksessa olevat saavat koululounaan, muut eivät, sanoo Gustafsson. Kukaan lähiopetukseen oikeutetuista oppilaista ei tarvitse koulukuljetusta.

– Olemme siksi sopineet linja-autoyhtiön kanssa, ettei linja-autoja tarvitse ajaa tänä aikana.

Etäopetuksessa olevilla on jo ennestään neljännestä vuosiluokasta ylöspäin koulun välityksellä saadut tabletit. Vuosiluokkien 1–3 oppilaiden tilanne vaihtelee kouluittain.

– Viimeistään perjantaina selviää, miten heidän etäopetuksensa järjestetään, sanoo Gustafsson.

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään viime viikolla julkaistun tiivistetyn aikataulun puitteissa. Kirjoituksissa on osanottajia Hangossa tänään torstaina ja huomenna perjantaina. Kukaan ei osallistu Hangossa saamen kielen kokeeseen maanantaina.

Yleisiä linjauksia

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Heidän tulee elää karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Myös ulkomailta palanneiden on pysyttävä kotona karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokautta kotiinpaluunsa jälkeen.

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Kaikki ei-lakisääteiset kaupungin normaalisti tarjoamat palvelut on keskeytetty. Perhekeskus Pikku-Lilla, Astrean päiväkeskus ja Astrean toimintakeskus sekä Astrean peilisali, kuntosali ja uima-allas pidetään suljettuina 13. huhtikuuta saakka. Kuntouttavaa työtoimintaa ei järjestetä 13. huhtikuuta saakka. Neuvolat hoitavat ainoastaan lakisääteiset käynnit, muu palvelu annetaan puhelimitse.

Suun terveydenhuollossa ei suoriteta riskiryhmien ei-kiireellisiä toimenpiteitä.

Ulkopuolisten vierailuja ei sallita terveyskeskuksen vuodeosastolle, Astrean, Novan ja Lähteen palvelukoteihin. Ainoan poikkeuksen muodostavat tapauskohtaisesti esimerkiksi saattohoidossa olevien luo tehtävät vierailut.

Myös sosiaalipalvelukeskuksen infotiski on suljettu 13. huhtikuuta saakka. Asiakaspalvelua annetaan puhelimitse. Kaikki numerot löytyvät kaupungin kotisivulta.

Vapaa-ajantoiminnoissa tauko

Kaikki kaupungin liikuntatilat on suljettu 13. huhtikuuta saakka. Tämä koskee myös koulujen liikuntasaleja. Kaikki ryhmätoiminta on myös tauolla.

Nuorisotalo Hyllis ja Lappohjan nuorisotalo on suljettu. Myös nuorisotyöpaja Via on suljettu.

Kaikki kulttuuritoimen tapahtumat on peruttu 13. huhtikuuta saakka. Veteraanipäivän juhla 27. huhtikuuta on peruttu. Kansalaisopiston kevätlukukauden kurssit on peruttu. Kurssimaksut kompensoidaan. Hangon museo sekä pääkirjasto ja Lappohjan sivukirjasto on suljettu. Kirjaston e-aineistoa voi käyttää verkkokirjaston Helle.finna.fi välityksellä.

Myös kaupungin tekninen virasto ja ympäristövirasto palvelevat rajoitetusti. Asiakkaita otetaan vastaan ainoastaan ajanvarauksella. Hangon Vesi palvelee puhelimitse tai sähköpostitse. Sama koskee kaupungin hallintoa, kaikkia kansliatoimintoja sekä matkailutoimistoa.

Mer läsning