Karelare på udden firar jubileum

Nu på söndag firar Hankoniemen Karjalaiset 70 år. Föreningen har verksamhet i Hangö och Raseborg, och man deltar flitigt i olika evenemang varje år.

Karelarna har en stark koppling till Hangö. Efter kriget flyttade många Karelare till Hangö med omnejd, och föreningen Hankoniemen Karjalaiset grundades i maj 1949.

– Efter kriget förflyttades karelarna egentligen inte till Hangö, men de som kom hit var företagsamma och flyttade hit för att arbeta, säger Richard Hyvönen.

Han är ordförande för föreningen som firar 70 år nu på söndag. I nuläget har föreningen runt 70 medlemmar och man har verksamhet från Hangö till Karis.

– På femtiotalet hade man ungefär 200 medlemmar i föreningen. Föreningens första ordförande Eino Kettunen satt på sin post i 26 år och arbetade från Ekenäs. Föreningen hade sin verksamhet i Hangö, Pojo, Ekenäs och Karis, säger Hyvönen.

På de här fyra orterna finns det också minnesmonument för Karelarna. Alla monumenten har föreningen stått bakom och finansierat, och vid jubileum brukar man hålla en minnesstund vid monumentet i Hangö som står vid nya begravningsplatsen.

– Men vi kommer också att besöka monumentet för ingermanländarna. Det finns en stark koppling mellan vi karelare och ingermanländarna, säger Hyvönen.

Jubileum på kommande

På söndag firar föreningen alltså 70-årsjubileum. Man börjar dagen med en karelsk kyrkohelgmässa i kyrkan och efter den förflyttar man sig till församlingshemmet där man först har en kaffemottagning följd av en huvudfest.

– Vi får se hur tidsschemat håller, vi karelare gillar att prata, säger Hyvönen och skrattar.

Minnen. Också när föreningen firade 40 år 1989 höll man en minnesstund vid minnesmärket vid nya begravningsplatsen. Bild: Harald Grönstrand

Själv har han inte bott i Karelen, men hans mor har. Familjen flyttade hit 1961 för att arbeta på Hangö kustartilleri, men intresset för Karelen och föreningen hittade han strax efter det att han blivit pensionär och flyttat tillbaka till Hangö 2008.

– Strax efter det gick jag med i föreningen. Snart efter det blev jag vice ordförande och nu har jag varit ordförande i tre år. Det tycks passa mig, säger Hyvönen.

Med i föreningens styrelse i Hangö har han fem andra, bland dem Pauli Kaihoniemi.

– Jag flyttade till Hangö från Åbo 1964. Jag kom hit för att jobba på Örö, säger Kaihoniemi.

De båda berättar att Örö och Hangö kustartilleri haft en stor roll bland de i Hangö med karelska rötter. En stor del av dem har jobbat på kustartilleriet fram tills 2002 när det lades ner.

Mycket verksamhet

Hankoniemen Karjalaiset har fortfarande mycket verksamhet. Förutom de klassiska historiekvällarna man har en gång i månaden är man med under många evenemang under året.

– Vi diskuterar olika saker under mycket fria former. Vi har roligt, vi har en bra samhörighet som är en viktig del av vår vardag, säger Hyvönen.

– Under historiekvällarna talar vi mycket om gångna tider, om någon nu minns något längre, säger Kaihoniemi och skrattar.

Till evenemangen som föreningen är med på hör Kalevaladagens fest till de största. Hundratals personer brukar besöka evenemanget som Hangon Suomalainen Kerho arrangerar, och Hankoniemen Karjalaiset sköter om kaffeservering. En del av föreningens medlemmar uppträder under festen.

– Kalevaladagen är viktig för oss, säger Hyvönen.

Men föreningen är också med under bland annat Hangödagarna och en hel del andra evenemang där man till exempel säljer karelska piroger och bärpajer.

– Och bland annat under julen ordnar vi lotteri där all vinst oavkortat går till diakonin, säger Kaihoniemi.

Större fest på sommaren

En vecka före midsommar ordnas det däremot en ännu större fest när Karelska förbundet ordnar sommarträff i Tavastehus. Med runt 3 000 deltagare ordnas det festligheter i flera dagar, och Hankoniemen Karjalaiset har brukat delta i festligheterna.

– Ibland har vi varit så många att vi tagit två bussar till evenemanget. Alla som kommer på benen brukar delta, säger Kaihoniemi.