Kalanjalostushallissa savustetaan pian lohta

Uudet vuokralaiset odottavat. Bild: Mia-Berg Lundqvist

Kalanjalostushallista ei voi sanoa, että kaikki olisi sujunut kuin Strömsössä, kun ajatellaan kaikkia sen loppujen lopuksi kohtalaisen lyhyttä historiaa varjostaneita sivuraiteita ja umpikujia. Nyt loppukirissä, ennen maalilinjaa, jolla uudet vuokralaiset odottavat, tuuli kuitenkin näyttää kääntyneen myötäiseksi.Erittäin yksimielinen kaupunginhallitus hyväksyi viime kokouksessaan ehdotuksen, että kaupunki ostaisi Viking Seafoodin konkurssipesän jälkeensä jättämät kaksi savustusuunia, jotka jarruttivat hallin vuokrausprosessia. Ja nyt on otettu seuraava tärkeä, ratkaiseva, askel ja luonnosteltu vuokrasopimus uuden yrittäjän kanssa.

– Vihdoinkin, vaikka tiellä on ollut paljon kompastuskiviä. Nyt olemme kuitenkin avanneet savustusuuneja rasittaneen Gordianin solmun. Tulemme esittelemään uuden vuokralaisen maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa, sanoo Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell.

Hän lisää iloitsevansa siitä, että nyt on edetty näin pitkälle. Hallin historia on ollut synkkä alusta alkaen, eikä se ole ollut mitenkään kannattava hanke kaupungille. Hän viittaa tässä siihen, miten EU-tuki kutistui kutistumistaan prosessin aikana toimintakonseptin muuttuessa. Ja siihen, miten halli lopulta vuokrattiin kaupalliselle yritykselle alkuperäisten ajatusten vastaisesti.

– Voidaan sanoa, että koko homma meni metsään alusta alkaen ja sitten vuokrasuhteenkin kävi hullusti. Alkuun verrattuna tämä näyttää oikein lupaavalta, hän sanoo.

Työllistää

Strandell sanoo myös, että tämänhetkisen panostuksen taustalla on hyvä tiimi. Uusi vuokralainen on osakeyhtiö Njord Nordic, joka tiivistetysti ilmaisten tulee panostamaan savuloheen, mutta tekee yhteistyötä myös paikallisten kalastajien kanssa.

-– Toivomme tietenkin, että toiminta on kannattavaa ja edistää myös työllisyyttä. Jo muutamalla uudella työpaikalla on suuri merkitys pienelle kaupungille, hän sanoo.

Vuokrasopimuksen voimassaoloajaksi esitetään viittä vuotta jatko-optiolla. Periaatteessa myöskään kiinteistön myynnille ei ole tulevaisuudessa mitään esteitä, jos luottamushenkilöt niin päättävät. Perittävän vuosivuokran suuruutta ei haluta vielä julkistaa.

- Sekä kaupunki että vuokralainen kokevat vuokrasumman oikeaksi. Ja minä olen tietenkin tyytyväinen, koska hallista saadaan rahaa, mutta pääasia on, että hallia käytetään sen käyttötarkoitusta vastaavalla tavalla ja ihmisille saadaan työpaikkoja. Siten saamamme hyöty on suurempi kuin pelkkä vuokra, sanoo kaupunginjohtaja.

Kalastuselinkeinolla on Hangossa pitkät perinteet, joten tämä on askel oikeaan suuntaan. Nyt on kaupunginhallituksen asia ottaa tulevana maanantaina kantaa vuokrasopimukseen.

Mer läsning