Kalanjalostushalli herää eloon

Tony Ilmoni on Njord Nordicin tulisielu. Hän odottaa innolla savustamotoiminnan alkamista. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Hangon kaupungin Hangonkylässä omistama kalanjalostushalli, joka on seissyt tyhjillään Viking Seafoodin keväällä 2017 tekemästä konkurssista alkaen, on saanut uuden vuokralaisen ja Hanko uuden yrityksen – Njord Nordic Ab:n.

Njord Nordic Ab tulee panostamaan savustukseen kahdella eri linjalla. Premium-linjalla valmistuu tuotteita vientiin ja paikallisella linjalla vaihtelevampaan tarjontaan lähitoimialueen asiakkaille. Viljelty lohi ja "mikä tahansa kotivesillä pyydykseen uiva" tulevat löytymään valikoimasta.

- Minua kummastuttaa, että esimerkiksi savusilakan saaminen kaupoista on vaikeata, sanoo hankevastaava Tony Ilmoni.

Hän ajautui hankkeeseen Magnus Ekströmin välityksellä. He ovat tutustuneet toisiinsa joitakin vuosia sitten töittensä merkeissä.

- Koska monet kysyvät, korostan, ettei Magnus ole millään tavalla osallisena yrityksessä. Olen pyytänyt häneltä neuvoja joistakin savustusteknisistä asioista ja toivon, että saamme hänet asiakkaaksi. Mutta siinä kaikki, Ilmoni sanoo.

Tyhjä halli on mielettömyyttä

Ilmoni on työskennellyt pitkään ravintola-alan sekä elintarvikkeiden viennin ja tuonnin parissa. Siksi Ekström oli häneen yhteydessä, kun haluttiin selvittää, miten Viking Seafood voisi monipuolistaa asiakaspohjaansa Venäjän markkinoiden hiipuessa.

- Paneuduin erään kollegani kanssa tosissaan asiaan ja kirjoitin pari raporttia mahdollisuuksista. Lopputulos oli – minusta – melko hyvä suunnitelma, sanoo Ilmoni ja lisää, että se valitettavasti syntyi hieman liian myöhään.

Velat olivat alkaneet kasaantua ja Viking Seafood asetettiin konkurssiin. Kun Ilmoni ja Ekström tapasivat vuotta myöhemmin kahvikupposen äärellä Hangonkylässä, Ilmoni tiedusteli kalanjalostushallin suuntaan nyökäten, mitä tuolla tapahtuu. Vastaus oli "Ei mitään".

- Ajattelin, että on mieletöntä, että halli seisoo tyhjillään vielä vuoden kuluttua konkurssista, sanoo Ilmoni, joka päätti ottaa yhteyttä kaupunginjohtaja Denis Strandelliin.

Antautui hankkeen vietäväksi

Hän oli pannut pyörimään pallon, jonka vauhti kiihtyi kiihtymistään. Alkujaan Ilmonilla oli tarkoitus vain esitellä lopputulokset, joihin hän oli päätynyt tekemässään selvityksessä – ja ehkä aktivoitua projektiluonteisesti. Mutta mitä enemmän hän paneutui asiaan, sitä mielenkiintoisemmalta hanke tuntui. Luopuminen siitä alkoi tuntua hänestä yhä epämieluisammalta. Jonkin ajan kuluttua hän oli vakuuttanut itselleen, että muut toimijat tulisivat "sössimään" liikeidean.

- Silloin minua harmittaisi ja kutsuisin heitä "tunareiksi", vaikka se ei olisi mitenkään minun ongelmani. Voisi siis sanoa, että ylipuhuin itseni mukaan, Ilmoni sanoo.

Paikallinen kulttuuriperintö

Se, että hanke tuntuu mukavalta ja mielekkäältä, on ollut oleellista.

- Näistä tekijöistä on vuosien myötä tullut yhä tärkeämpiä. Minulla ei olisi ollut mitään tarvetta ryhtyä tähän hankkeeseen, mutta minulle on ajan saatossa kehittynyt vahva halu olla siinä mukana, hän sanoo.

Toinen vaikutin on ollut mahdollisuus puhaltaa henkiin vanhoja perinteitä. Kalastuselinkeinohan on ollut luonnollinen alueen kulttuuriperinnön osa. Ilmonista on surullista, että kotimainen kalastuselinkeino on huvennut lähes olemattomiin siitä, kun Elvingillä oli maailman suurin kalastuslaivue 1900-luvun alussa. Ammattikalastajaksi itseään kutsuvia on Suomessa tällä hetkellä enää noin 700 henkeä. Heistä noin 500 kalastaa Pohjanlahdella ja sisävesissä.

- Paikalliset kalastajat ovat asennoituneet todella myönteisesti tiedusteluihini yhteistyömahdollisuuksista. Uskon, että kyse on enemmästä kuin ansaitsemisesta, syvemmästä tunteesta, että he tekevät merkityksellistä työtä, sanoo Ilmoni.

Kylmäsavustettua vientiin

Njord Nordicin liikeideaa laadittaessa avainasemassa on ollut kestävä ja paikallisesti ankkuroitu toiminta. Ilmoni sanoo tiedostavansa, että tämä saattaa kuulostaa kaikkien yritysten markkinoinnissaan nykyisin käyttämältä korulauseelta.

- Minulle kyse on kuitenkin aidosti tärkeistä asioista. Toiminnan on oltava kestävää kaikilla tasoilla sekä taloudellisesti että ekologisesti.

Kestävyysnäkökulma näkyy konkreettisesti muun muassa siitä, että yritys on premium-linjallaan panostanut parhaaseen mahdolliseen saatavissa olevaan viljeltyyn loheen. Massatuotanto ei kiinnosta, vaan lohet, joille ei ole syötetty antibiootteja, jotka ovat saaneet parempaa ravintoa ja enemmän elintilaa. Ilmoni sanoo, että juuri tällaisten lohien löytäminen on itse asiassa ollut melko haasteellista.

Kalat tuodaan kalaviljelmiltä Färsaarilta, Islannista ja Norjasta. Lohet kylmäsavustetaan sen jälkeen Hangossa ja viedään edelleen maailmalle.

- Kylmäsavustettua lohtamme tullaan myymään muun muassa muissa EU-maissa, Lähi-idässä, Etelä-Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Meillä on jo nyt yhteyksiä näihin kohteisiin ja kehitämme niitä edelleen, kunhan tuotanto saadaan käyntiin, sanoo Tony Ilmoni.

Uusia työpaikkoja

Premium-linjaa tarvitaan, jotta yrityksellä on kaksi vahvaa tukijalkaa. Se mahdollistaa toisen tukijalan eli paikallisen linjan, jonka kalat ostetaan paikallisilta kalastajilta ja savustetaan ravintoloita ja myymälöitä varten. Toiveissa on myös joinakin päivinä viikossa yleisölle auki pidettävän oman myyntipisteen saaminen Hangonkylään. Se vahvistaisi paikallista ankkurointia.

Hankoon saadaan Njord Nordicin ansiosta myös joitakin uusia työpaikkoja. Lisäksi Hanko saa uuden asukkaan, Ilmonin sisarenpojan, Andreas Groundstroemin, joka tulee vastaamaan käytännön toiminnasta. Groundstroem on aiemmin vastannut kalasavustamon toiminnasta Sydneyssä, Australiassa.

- Tulen myös itse olemaan melko paljon Hangossa. Tällaista yritystä ei voi johtaa toiselta paikkakunnalta käsin, Ilmoni sanoo.

Viimeinen kysymys, milloin tuotanto käynnistyy?

- Mahdollisimman pian. Olemme nyt siivonneet hallin ja testanneet uunit. Lähdemme siitä, että kalamyynti alkaa tänä kesänä, sanoo Tony Ilmoni.

Mikä: Njord Nordic, savukalaan panostava kalanjalostusyritys

Omistajat: Tony Ilmoni sekä Andreas Groundstroem ja hallituksen jäsenet Thomas Zilliacus ja Pasi Leino

Työntekijöiden määrä: 3, ja jonkin ajan kuluttua 5

Arvioitu liikevaihto ensimmäisellä tilikaudella: noin 1,5 miljoonaa euroa

Mer läsning