Kaj Ard öppnade nytt rum för konst

Bild: Clara Wahlström

Fram till slutet av året kan man njuta av konst på ett pop up-galleri på Berggatan i Hangö. I den gamla butikslokalen lyser Kaj Ards mestadels abstrakta konstverk upp de vita väggarna. Färgerna är varierade, liksom formaten.

– Jag tycker att lokalen passar väldigt bra som galleri, säger Kaj Ard

Och mycket riktigt. Här finns förutom det stora rummet där man stiger in även ett mindre rum och många intressanta nischer och vrår som är perfekta för att ställa ut konstverk. Utställningen är organiserad på ett harmoniskt sätt där verk i olika färger och med skilda teman har sin egen plats i lokalen.

Exotisk inspiration

Kaj Ard, som tidigare gick under namnet Kaj Söderholm, är bosatt i Hangö, men kommer ursprungligen från Kimito. Han är en rutinerad konstnär som ställt ut sedan början av 1980-talet. Ard har studerat konst i Sverige, jobbat som bokillustratör för Söderströms och som lärare i Kyrkslätt. Hans verk har ställts ut både runtom i Finland och i flera länder i Europa.

Naturmaterial. Trä är ett av de material som Kaj Ard gärna jobbar med. Bild: Clara Wahlström

En stor passion och inspiration för Kaj Ards konstnärskap har varit de många resor han gjort genom åren. Han har rest både jorden runt, bekantat sig med Indonesiens övärld och spenderat längre perioder i Sydamerika. Inspiration från dessa resor kan man tydligt se i en mapp som man kan bläddra i på galleriet. Här finns bilder på äldre konstverk och tidningsurklipp från Ards konstnärskarriär. Porträtt av lokalbefolkningen i Guatemala blandas med figurativa målningar med färgsättning inspirerade av ön Bali.

Skrot blir konst

De tidiga verken är väldigt olika de som ställs ut i nutid på galleriet, men ändå kan man som besökare se en tydlig röd tråd mellan dåtid och nutid i Kaj Ards verk. Färgerna är fortfarande i många fall inspirerade av exotiska destinationer, och här och var dyker naturalistiska ansikten upp, inbäddade i de annars abstrakta målningarna.

– Gradvis, sedan 1990, har jag övergått till att mer och mer måla abstrakt, säger Ard.

Återvunnet. Verket Encallado-Stranded är gjort av en gammal dörr där gångjärnen fortfarande sitter kvar. Bild: Clara Wahlström

En person med intresse för målarkonst märker snabbt att konstverken är mycket varierande. Materialen som använts är en spännande och tilltalande blandning av återvunna föremål, naturmaterial och traditionella målardukar och färger.

Ard poängterar att återvinningen av gamla föremål är något han inspirerats av i sin konst en längre tid. En gammal parabolantenn har blivit en abstrakt tavla, liksom pizzakartongen han hittade liggande hemma i köket. Många av tavlorna är målade på exempelvis bitar av en dörr eller ihopfogade skivor. En bit styrencellplast är numera ett tredimensionellt konstverk och som en del av tavlornas strukturer kan man hitta allt från bark och gräs till en torkad citron och wellpapp. Material som är tämligen oansenliga och vardagliga eller till och med fula, har genomgått en metamorfos och blivit en del av ett mångbottnat och fascinerande konstverk.

Kreativitet. Ard jobbar lager på lager, ofta med våt färg, som han stundvis låter flyta fritt. Bild: Clara Wahlström

Överväger fortsättning

Kaj Ard använder sig mest av akrylfärg i sina målningar, men är inte sen med att experimentera med en hel del andra medium också. Ofta har han flera tavlor på gång samtidigt, och jobbar intuitivt, låter både färgen och kreativiteten flyta fritt.

Gällande framtiden för galleriet efter nyår är Ard ännu osäker, men hoppas på att han har resurser och möjlighet att fortsätta verksamheten även på våren. Då gärna med någon annan konstnär som utställare.

Mer läsning