"Kaikki kriteerit täyttäneet on testattu"

Koronatestin myöntäminen edellyttää lähetettä. Terveyskeskuksen henkilökunta noudattaa HUSin infektiolääkäreiden ohjeistusta testattavista. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Tämä on Hangon perusturvajohtajan saama vastaus hänen tiedusteluunsa, miten monilta on evätty mahdollisuus koronavirustestaukseen.

Etenkin hankolaisten vaikeuksista tulla koronavirustestatuiksi on liikkunut villejä huhuja jo useita viikkoja. Monien on väitetty tulleen tylysti torjutuiksi heidän pyydettyään päästä testiin. Olimme yhteydessä Hangon kaupungin perusturvajohtaja Elisabeth Kajanderiin tarkistaaksemme tilanteen.

Miten asennoidut tällaisiin arvosteluihin?

- Haluan ensinnäkin korostaa, ettei Hangon henkilökunta ratkaise, ketkä pääsevät testiin. Sitä seulontaa johtavat HUSin infektiolääkärit. He ovat asettaneet kriteerit sille, ketkä testataan. Meidän väkemme ei omatoimisesti estä ketään tulemasta testatuksi, sanoo Kajander.

Äskettäin siirryttiin käyttämään robottipohjaista järjestelmää, koronarobottia, johon terveyskeskukset voivat syöttää tietoja. Hoitohenkilöstö voi sitten vaadittujen kriteerien täyttyessä tehdä korona-alustalle lähetteen testiin. Kajander ei valitettavasti saa kertoa, miten monia hankolaisia on testattu, mutta hän voi vahvistaa, että testejä on tehty hankolaisille.

- Terveyskeskuksen vastaanoton minulle antamien tietojen mukaan kaikki kriteerit täyttäneet on testattu, hän sanoo.

On oltava oireita

Hankolaisten lähin näytteidenottopaikka on Raaseporin sairaalassa. Siellä on drive in -vastaanotto arkisin kello 9-13.

- Mutta testatuksi tuleminen edellyttää lähetettä eli sinne ei voi vain mennä spontaanisti, selittää Kajander.

Koronatestiin pääsyn kriteerit olivat melko tiukat ensimmäisten pandemiaviikkojen aikana.

- Se johtui siitä, ettei testausvälineitä, testien suorittamisen hallitsevaa henkilökuntaa ja tulosten analysointikapasiteettia ollut riittävästi, sanoo Kajander.

Kriteerejä on sittemmin höllennetty sitä mukaa kun testauskapasiteetti on lisääntynyt maassa. Testatuksi tuleminen edellyttää kuitenkin edelleen todennettavissa olevia oireita. Testatuksi ei siis voi tulla vain varmuuden vuoksi, vaikka tiedämmekin nyt, että myös oireeton henkilö voi olla viruksen kantaja.

Kyse kahdesta asiasta Mitkä kriteerit on täytettävä?

- Pääasiassa on kyse kahdesta asiasta. On oltava akuutti hengitystieinfektio, kuumetta, yskää tai hengenahdistusta. Nuha saattaa olla yksi oire, mutta kyse on harvoin koronasta, jos se on ainoa oire. Muuten vain yksikin oireista saattaa riittää, sanoo Kajander.

Toinen kriteeri on ripuli tai vatsakipu, myös ilman muita oireita.

- Mutta on tärkeätä muistaa, etteivät oireet automaattisesti merkitse, että on saanut koronavirustartunnan. Juuri nyt sairastetaan muitakin influenssoja ja tavallisia vilustumistauteja. Lisäksi monet kärsivät siitepölyallergioista, muistuttaa Kajander ja lisää, että allergikot tosin yleensä hyvin tunnistavat allergiaoireet.

Jäljitystiimi valmiudessa 


Parhaillaan tehdään paljon töitä testauskapasiteetin lisäämiseksi koko maassa. Viruksen kantajien jäljittämistä on samanaikaisesti tehostettu. Näin toimitaan, jotta rajoituksia voitaisiin vähitellen helpottaa ja mahdollisuuksien mukaan alkaa avata yhteiskuntaa.

- Saattaa olla, että koronatestejä tällöin voidaan tehdä myös Hangossa. Varmuutta meillä ei ole tästä vielä, mutta meillä on jo nyt jäljitystiimi valmiudessa, kertoo Kajander.

Ohjeistuksen mukainen kartoitus kaikista tartunnan saaneen yhteyksistä viimeisen 14 vuorokauden aikana eli taudin itämisaikana käynnistyy välittömästi, kun HUS on saanut tiedon vahvistetusta tapauksesta Hangossa.

- Olemme tähän saakka olleet Hangossa siinä onnellisessa asemassa, ettei meillä ole ollut yhtään varmennettua tapausta. Mutta olemme valmiudessa ja voimme tarvittaessa auttaa myös muita, perusturvajohtaja toteaa.

Kajanderin lisää myös, että häneen saa mielellään olla yhteydessä, jos koronatestiin pääsy evätään joltakin testikriteerit täyttävältä.

BILDTEXT:

Voit ensisijaisesti ottaa yhteyttä Hangon koronavirusneuvontaan. Se palvelee puhelimitse arkisin klo 8-16. Kyse on takaisinsoittopalvelusta. Neuvonnan numero on 040 135 9585.

Myös terveyskeskuksen vastaanottoon voi ottaa yhteyttä. Pääasia on, että otat yhteyttä puhelimitse, etkä vain ilmesty terveyskeskuksen vastaanotolle epäillessäsi kantavasi tartuntaa. Näin estetään mahdollisen tartunnan leviäminen.

Virka-ajan ulkopuolella voi soittaa yleiseen päivystysapuun numerossa 116 117.

Mer läsning