Jungfrufärd i strålande väder

I tisdags (26.6) inledde rederiet Vitharun sin trafik mellan Hangö och Örö. Intresset för den nya linjen har varit stor och rutten är värd en dagsutflykt.

Kvart över nio navigerar M/S Norrskär in i Östra hamnen för att plocka upp passagerare för sommarens första tur till Örö via Kasnäs. Vid bryggan väntar ett trettiotal resenärer på att stiga på färjan, som tar drygt 90 personer ombord.

Två av de som valt att pröva den nya linjen är Hangöborna Anneli och Kari Kuittinen. Kari har varit på ön som beväring och båda har senare besökt Örö tillsammans med traditionsföreningen för Hangon Rannikkopatteristo. Som barn bodde Kari på Russarö, och fick ibland åka Örö då hans mamma jobbade var köksa.

Paret är av den åsikten att det är fint att tidigare slutna områden öppnas för allmänheten. Själva har de sålt sin båt och övergått till allmänna fortskaffningsmedel.

– Det blir både billigare och mindre jobb så här, konstaterar de.

Perfekt väder

Vädret är soligt med svag bris. I kantinen säljer Emil Höckerstedt biljetter, kaffe och tilltugg.

Det är andra sommaren han jobbar för rederiet som en slags allt i allo:

– Jag har väl fyra olika uppgifter på den här resan, men det viktigaste jobbet är kanske att hålla resenärerna på gott humör, säger han.

Han serverar kaffe åt en annan Hangöbo, Börje Takolander, som berättar att han fått resan i födelsedagsgåva.

– Det kom ju lämpligt, säger Börje, som jobbat inom sjöfart, närmare bestämt i speditionsbranschen.

– År 1956 var jag fram och tillbaka och vända vid militärbryggan, säger han.

Nu blir det mer tid att tillbringa på holmen. Besökarna har cirka 4 timmar till sitt förfogande, men enligt besättningen skall det inte vara några problem att få tiden att gå.

– Ön är ju stor och där finns massor att se, säger Höckerstedt.

– Bland annat är den känd för sina rara växter, av vilka en del varit nära att utrotas och som finns enbart här. Och vädret är helt perfekt, det visar sig verkligen från sin bästa sida i dag.

Del av kustrutten

Kapten på skutan är Gustav Ramberg, också redare för bolaget Vitharun. Det fanns planer på att öppna rutten redan i fjol, men då körde ett annat rederi på linjen, så man väntade.

– Nu ingår sträckan mellan Hangö och Örö i kustrutten, och vi kommer att köra alla dagar fram till början av september, berättar han.

Kustrutten är speciellt avsedd för folk som vill avnjuta skärgården på cykel och förväntningarna inom turismen har varit stora på den förbättrade logistiken. Ramberg säger också många har gjort förhandsbokningar på den nya linjen. För rederiet sträcker sig säsongen från april till oktober, högsäsong är efter midsommar fram till slutet av augusti.

– I början av säsongen är det mest finländare, men mot slutet av högsäsong har vi också mycket utlänningar, berättar Ramberg.

– För en Hangöbo som är van vid en öppen horisont är Örö kanske inte spektakulärt på samma sätt som för någon som aldrig vistats vid öppet hav, funderar han.

Han lyfter också fram det faktum att naturen fått vara nästan rörd i hundra år, då ön varit en militärbas. Det ger den en alldeles speciell prägel, motsvarande är svår att hitta på annat håll.

Fyra timmar går snabbt

Fyra timar på ön går fort, och deltagarna är nöjda med upplevelsen. Anneli och Kari Kuittinen hyrde cyklar efter att ha ätit lunch, och hann på så sätt täcka nästan hela ön:

– Det var verkligen värt att komma ut hit. Trots att vi besökt ön tidigare tröttnar man aldrig på naturen. Och vädret var ju så fint i dag, säger Anneli.

– Jag tyckte speciellt mycket om Norra Uddens klippor, varifrån man såg Bengtskärs fyr i horisonten – som Hangöbo från fel håll, säger Kari.

Tre turer i veckan

M/S Norrskär trafikerar på rutten Hangö-Kasnäs-Örö tre dagar i veckan, tisdagar, onsdagar och lördagar. Tidtabellen finns på https://vitharun.fi/sv/.