Jäteastiat pursuvat yli äyräitten Hangossa – yleinen ongelma monilla ekoasemilla keväisin

Epäsiistiä. Tältä näytti, kun Stephan Hornin piti viedä jätteitä kierrätykseen. Bild: Stephan Horn

Täktomintien ekoasema pursui yli äyräittensä viikonlopun jälkeen. Rosk'n Rollin mukaan ongelma on yleinen ekoasemilla keväisin ja kesäisin ihmisten innostuessa siivous- ja kunnostustöihin.

Täktomintien ekoasema oli todella epäsiistissä kunnossa pyhän jälkeen. Asiat pursuivat yli äyräittensä ja suuri osa jätteistä makasi levällään astioiden vieressä. Osa jätteistä oli sellaisia, ettei niitä voi lajitella ekoasemalla, vaan ne pitäisi viedä jäteasemalle.

– En voinut jättää omia jätteitäni sinne, koska asiat olivat niin täynnä, joten vein ne toiselle jäteasemalle, kertoo Stephan Horn.

Hän oli laittanut maanantaina Facebookiin kuvan siitä, miltä ekoasema näytti. Kuvasta annetuista kommenteista ilmenee, että muut ovat törmänneet vastaavaan ongelmaan muilla ekoasemilla Hangossa.

– Tältä on näyttänyt monesti ennenkin. Lähinnä viikonloppuisin näky on tällainen, Horn sanoo.

Yleinen ongelma keväisin

Ilmiö ei ole mitenkään ainutlaatuinen tai ainoastaan Täktomintien ekoasemaa tai Hankoa koskeva.

– Joillakin ekoasemilla on keväisin ongelmia, kun ihmiset siivoavat ja kunnostavat asuntojaan ja vievät kierrätyspisteisiin suuria esineitä, jotka eivät kuulu sinne sekä suuria jätemääriä, jotka pitäisi viedä jäteasemalle, sanoo Rosk'n Rollin viestintäpäällikkö Tarja Salojärvi.

Jos astiat ovat täynnä, jätteet voi viedä jollekin toiselle ekoasemalle tai jäteasemalle. Hän suosittelee myös, että tilanteesta tiedotetaan ekoasemalla olevaan asiakaspalvelunumeroon.

– Voimme siinä tapauksessa tilata sinne ylimääräisen tyhjennyksen.

Kaikki suuret esineet pitäisi viedä jäteasemalle.

– Monet uskovat ehkä, että jäteauto voi ottaa tavarat samalla, kun se tyhjentää kierrätysastioita. Ajatus on kuitenkin väärä. Autot eivät voi ottaa kuormaansa suuria esineitä.

Rosk'n Rollin on sen sijaan tilattava paikalle siivousauto, joka siivoaa ekopisteen ja poistaa suuret esineet paikalta.

Kuka maksaa siitä?

– Aluksi Rosk'n Roll, mutta loppupäässä kaikki ovat maksumiehiä, koska kustannukset näkyvät jätemaksuissa.

Salojärvi vinkkaa myös, että metalliromua ja vaarallisia jätteitä keräävät kiertävät keräysautot käyvät Hangossa toukokuussa.