"Jag är besviken på beslutet"

Bortfall. Från köket måste trettio procent av de anställda bort och från serveringssidan femtio procent, säger Nixu Knichter. Bild: HT-ARKIV

På tisdagen fick restaurangerna besked: Från den 1 juni får de öppna, men senast klockan 22 måste de sluta sälja alkohol och klockan 23 måste de stänga.

– Jag är besviken på beslutet. Varför kan inte regeringen lita på att restaurangägarna, personalen eller kunderna kan tänka själva, säger Kaj-Eric "Nixu" Knichter som driver Café Lillan, Restaurang Magasinet och kaféet De fyra vindarnas hus i Hangö.

Hans besvikelse på regeringens beslut är uppenbar. Direktiven och restriktionerna gör honom frustrerad. Regeln att restaurangerna får fylla bara hälften av det normala antalet sittplatser inomhus innebär att platserna inne i Magasinet minskar från hundra till femtio.

I och med att alla restauranger måste stänga senast klockan 23 och sluta servera alkohol senast klockan 22 betyder att Magasinets andra dukning ryker.

– Och vad är det för logik i att begräsningarna inte gäller uteserveringarna? Är risken för smittspridning mindre på en uteservering? Vad är definitionen på en uteservering? frågar han.

Han kan förstå att det enkelt blir trängsel på nattklubbar. Men restauranger tycker han kunde få ha längre öppet än till 23.

En uppgift han nu bävar inför att göra, men som han måste göra är att ringa till de anställda och förklara situationen:

– Från köket måste trettio procent av de anställda bort och från serveringssidan femtio procent.

Han konstaterar att det här är ett hårt slag mot alla anställda inom restaurangbranschen och tycker synd om dem och alla unga personer som nu blir utan sommarjobb.

Han förutspår att de tidiga stängningstiderna resulterar i att musiker kommer att ha svårt att få uppträdanden i och med att nattklubbarna är stängda och nattlivet dött.

– De kommer att så gott som helt mista sitt levebröd.

Han hade hoppats på att regeringen hade använt möjligheten till regionala lösningar och ifrågasätter att samma direktiv gäller hela landet.

Mer läsning