Itämeren Portin uusi toimitusjohtaja: Olen saanut vain myönteistä palautetta

Uusi toimitusjohtaja. Jonas Slotte aloitti 1. kesäkuuta Hangossa toimivan Itämeren Portti Oy:n toimitusjohtajana. Tavoite on kehittyä maan parhaaksi vierasvenesatamaksi. Bild: Lina Enlund

Itämeren Portti Oy:n uusi toimitusjohtaja, Jonas Slotte, kokee, että yrityksellä on kaikki edellytykset kehittyä maan parhaaksi vierasvenesatamaksi. Kyse on yksityiskohdista ja hienosäädöistä, hän sanoo.

– Tavoite on kehittyä Suomen parhaaksi koti- ja vierasvenesatamaksi, sanoo Itämeren Portin uusi toimitusjohtaja, Jonas Slotte, ja suuntaa katseensa horisonttiin Suomen eteläisimmästä ravintolasta, Hangon Portista, joka muodostaa osan Itämeren Portin palvelutarjonnasta.

Hän seuraa 1. kesäkuuta alkaen toimitusjohtajan tehtävässä Niklas Rosvallia, joka on johtanut Itämeren Portti osakeyhtiötä neljätoista vuotta.

– Jossain vaiheessa muutoksen paikka on aina edessä ja johtaa aina myös pieniin muutoksiin toiminnassa. Itse koen roolini toimitusjohtajana itselleni ja osakeyhtiölle mahdollisuutena saada aikaan jotakin vielä parempaa, sanoo Jonas Slotte.

Kysymykseen osakkeenomistajien reaktioista toimitusjohtajavaihdokseen, hän vastaa, että:

– Olen saanut vain myönteistä palautetta.

Jonas Slotte kokee, että Itämeren Portilla on kaikki mahdollisuudet vahvistaa imagoaan yhtenä maamme parhaista vierasvenesatamista.

Miten voitte parantaa toimintaanne?

– Kyse on pienistä yksityiskohdista. Tavoitteemme on, että kaikki asiakkaamme haluavat palata satamaamme ja että osakkeenomistajat ovat tyytyväisiä.

Mitä odotuksia vierasveneilijöillä ja osakkeenomistajilla on?

– Että kaikki sujuu satamassa vaivattomasti ja joustavasti. Että osakkeenomistajat tietävät, että satamassa on aina heille vapaa venepaikka ja että sataman asiakkaat saavat hyvää palvelua. Mitään turhia ongelmia ei saa esiintyä, hän sanoo ja selittää, että henkilökunta avustaa esimerkiksi veneiden siirroissa ja rantautumisessa myrskyssä.

– Olemme täällä sekä vierasveneilijöitä että osakkeenomistajia varten. He maksavat meidän palkkamme.

Satamassa on yhteensä 285 venepaikkaa

Itämeren Portin toiminnasta vastaa osakeyhtiö, jossa jokainen venepaikan haltija on myös osakkeenomistaja ja omistaa siis venepaikkansa. Satamassa on yhteensä 285 paikkaa, joista 234 on osakkeenomistajien omistuksessa. Yhtiöllä on hallinnassaan näin ollen noin 45 vierasvenepaikkaa.

Yhtiö vuokraa venepaikkoja joko koko kaudeksi tai lyhyemmäksi ajaksi. Rahoitus muodostuu osakkeenomistajien vastikkeista ja vierasveneilijöiden maksuista.

– Edellytykset ovat mitä mainioimmat: yhtiö voi hyvin ja sen talous on vakaa ja tase vahva. Mitkään tunnusluvut eivät ole huonoja, sanoo Jonas Slotte.

Ketkä ovat kilpailijoitanne?

– Minusta HSF Marine on yhteistyökumppani, ei kilpailija. Mutta vieraamme valitsevat joko meidät tai heidät. Me haluamme, että he valitsevat meidät. Suurimmat kilpailijamme ovat lännempänä: Nauvo ja Maarianhamina. Me haluamme olla yhdessä HSF Marinen ja Hangon kaupungin kanssa Suomen paras kesäkaupunki, joka on niin houkutteleva, että veneilijät haluavat vierailla täällä.

Jonas Slotte haluaa hallita hyvin kaikkea jo olemassa olevaa ja kehittää uutta. Hän näkee haasteena henkilökunnan tietyn vaihtuvuuden, koska henkilökunta koostuu kesätyöntekijöistä. Tänä vuonna se ei ole ongelma, koska kaikki työntekijät ovat työskennelleet Itämeren Portissa aiemminkin.

– Tilanne on uskomattoman hyvä, sanoo Jonas Slotte ja lisää, että hän jo nyt tietää haluavansa kehittää järjestelmällisyyttä ja työntekijöiden työtehtävien perusprosesseja.

Hän kehuu tämänkesäistä kymmenen henkeä käsittävää kesähenkilökuntaa ja kuvaa sitä ammattitaitoiseksi. Hän tutustui työntekijöihin heti aloittaessaan 1. kesäkuuta toimitusjohtajana ja on nyt sopinut henkilökohtaisen kehityskeskustelun käymisestä jokaisen kanssa.

– Haluan istua alas jokaisen kanssa ja sitten he saavat esittää ennakkoon saamiensa muutaman kysymyksen pohjalta ehdotuksiaan ja ajatuksiaan. Ilman henkilökuntaa meistä ei tule Suomen paras koti- ja vierasvenesatama.

Uskaltavatko kesätyöntekijät esittää ehdotuksia?

– Kyllä. Kyllä he uskaltavat, hän sanoo ja selittää, että hänellä on tiettyä kokemusta keskustelemisesta nuorten kanssa, koska hänellä on itsellään kaksi palkattujen ikäistä lasta.

Itselleen hän esitti ennen päätöstään toimitusjohtajan tehtävän vastaanottamisesta yhden erittäin tärkeän kysymyksen: Olenko aina halukas olemaan töissä koko kesän?

– Tämä työ on elämäntapa. Se minun on hyväksyttävä. Haluan olla paikalla koko kesän ja tukea henkilökuntaa. Lomailen vasta syksyllä.

Koska hänellä on pitkä kokemus venealan yrittäjänä, tämä elämäntapa ei kuitenkaan ole hänelle mitenkään vieras. Taustansa ansiosta hän on myös alalla tunnettu ja laajalti verkostoitunut. Hän olettaa, että tämä edisti hänen valintaansa Itämeren Portin uudeksi toimitusjohtajaksi.

– Olen iloinen siitä, että hallitus arvosti kokemustani alalta.

Ikä: 53 vuotta.

Asuu: Helsingissä ja Hangossa, jossa hänellä on vuokrahuoneisto.

Perhe: Vaimo ja kaksi aikuista lasta.

Ajankohtainen: Hangon Itämeren Portin uutena toimitusjohtajana.

Harrastukset: Veneily, ruuanlaitto, kuntoliikunta, tennis. "En tiedä,

voiko sitä kutsua tennikseksi. Ystävälläni ja minulla on maila

kädessä. Nautimme.”

Mer läsning