Inte helt rökt för fiskhallen

Tony Ilmoni är eldsjälen bakom Njord Nordic. Han ser fram emot att rökeriverksamheten ska komma i gång ordentligt. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Fiskhallen i Hangöby som ägs av Hangö stad, och som stått öde sedan Viking Seafood gick i konkurs våren 2017, har fått nya hyresgäster. Och Hangö har fått ett nytt företag – Njord Nordic Ab.

På temat rökning, är det precis vad Njord Nordic Ab ska satsa på. Företaget kommer att ha två linjer; en premiumlinje som fokuserar på export och en lokal linje som har ett mera varierat utbud och där kunderna återfinns i hemknutarna. Odlad lax och "vad än som nappar" i hemvattnen är det man kommer att ha på repertoaren.

- Det stör mig att det är svårt att få till exempel böckling i butikerna, säger Tony Ilmoni, som är projektansvarig.

Det var via Magnus Ekström som han snubblade in på det här projektet. De känner varandra sedan ett antal år tillbaka då deras vägar korsades å yrkets vägnar.

Men eftersom alla frågar, vill jag betona att Magnus på inget sätt är involverad i företaget. Jag kanske frågar honom om råd om någon rökteknisk fråga och hoppas på att få honom som kund. Men det är allt, säger han.

Tom hall vansinne

Ilmoni har en lång bakgrund inom restaurangbranschen och av att importera och exportera matprodukter. Därför blev han kontaktad av Ekström att utreda hur Viking Seafood kunde diversifiera sitt kundunderlag då den ryska marknaden började svacka.

- Jag och en kollega satte oss verkligen in i det här ärendet och skrev ett par rapporter om detta. Det var – i mitt tycke – en ganska bra plan, säger Ilmoni och tillägger att det tyvärr var för lite för sent.

Skulderna hade börjat hopa sig och Viking Seafood sattes i konkurs. Ett år senare träffades Ilmoni och Ekström på en kopp kaffe nere i Hangöby. Ilmoni frågade om vad som händer där och nickade mot fiskhanteringshallen. "Ingenting", fick han till svar.

Jag tänkte att det är vansinnigt att hallen står tom ännu ett år efter konkursen, säger Ilmoni, som bestämde sig för att kontakta stadsdirektör Denis Strandell.

Lät sig dras med

Så hade han satt en boll i rullning som började ta mer och mer fart. Från början hade Ilmoni endast tänkt presentera de slutsatser han kommit fram till i sin utredning för Viking Seafood - och kanske låta sig engageras i något mera projektlikt. Men ju mera han satte sig in i ärendet, desto intressantare kändes projektet. Han började känna sig allt mer ovillig att släppa det ifrån sig. Efter en tid hade han övertygat sig själv om att andra aktörer kommer att "sjabbla" bort affärsidén.

- Sedan skulle jag gräma mig och tänka att "vilka klantskallar", trots att det inte alls skulle vara mitt problem. Så man kan säga att jag lät mig dras med, småskrattar Ilmoni.

Lokalt kulturarv

Att det ska kännas roligt och meningsfullt har varit viktigt för Ilmoni.

- Ju längre man har hunnit i sin karriär, desto viktigare blir de här aspekterna. Njord Nordic är inget jag hade behövt göra, men jag känner starkt att jag vill, säger han.

En annan drivkraft i sammanhanget har också varit möjligheten att få blåsa nytt liv i gamla traditioner. Fiskenäringen har ju varit en naturlig del områdets kulturarv. Han finner det sorgligt att man gått från en punkt där Elving hade världens största sillflotta under början av 1900-talet till att den inhemska fiskenäringen i dag krympt till nästan ingenting. Det finns i dagsläget cirka 700 personer som titulerar sig professionella fiskare i Finland. Av dessa finns minst 500 i Bottniska viken och i insjöarna.

- Då jag kontaktat lokala fiskare om samarbete har de varit jättepositiva. Jag tror att det handlar om mer än att de kan få avkastning på sitt arbete, en djupare känsla av att de utför ett meningsfyllt arbete, säger Ilmoni.

Kallrökt på export

Hållbart och lokalt förankrat har varit ledord då man arbetat fram Njord Nordics affärsstrategi. Ilmoni säger att han förstår att dessa ord blivit floskler som alla företag numera framhåller i sin marknadsföring.

- Men de är på riktigt viktiga för mig. Det ska vara hållbart på alla plan, både ekonomiskt och ekologiskt.

Hållbarhetsaspekten syns konkret bland annat av att man i sin premiumlinje satsat på det bästa man kan få beträffande odlad lax. Det är inte massuppfödningen de är intresserade av, utan av laxar som inte fått antibiotika, som fått lite bättre föda och lite mera utrymme. Han säger att det de facto är ganska utmanande att få tag på just den sortens lax. Man kommer att importera från odlingar på Färöarna, Island och från Norge. Laxen kommer sedan att kallrökas i Hangö och exporteras vidare ut i världen.

- Den kommer att säljas bland annat till övriga EU-länder, Mellanöstern, Sydafrika, Sydostasien och USA. Vi har redan kontakter till de här ställena och kommer att vidareutveckla dem bara produktionen kommer i gång, säger Tony Ilmoni.

Nya arbetsplatser

Premiumprodukten behövs för att företaget ska ha ett starkt ben att stå på. Den möjliggör företagets andra ben, den lokala linjen. Här köper man in fisk av fiskare i regionen och röker den för restauranger och butiker. Man hoppas också på att få till stånd någon form av försäljningspunkt i Hangöby som är öppen för allmänheten någon dag i veckan. Det skulle stärka den lokala förankringen.

Njord Nordic kommer också att bidra med några nya arbetsplatser i Hangö, uppskattningsvis 3-5 till en början. Hangö får också en ny inflyttare i Ilmonis systerson Anderas Groundstroem som kommer att bli driftsansvarig. Groundstroem har tidigare drivit ett fiskrökeri i Sydney, Australien.

- Själv kommer jag också att vistas en hel del i Hangö. Man kan inte driva den här typen av företag från annan ort, säger Tony Ilmoni.

Sista frågan, när kommer produktionen i gång?

Så fort som möjligt. Vi har nu städat hallen och testat ugnarna. Vi räknar med att ha fisk till försäljning ännu under sommaren, hälsar han.

Vad: Njord Nordic, fiskförädlingsföretag som satsar på rökt fisk

Ägare: Tony Ilmoni i samarbete med Andreas Groundstroem och styrelsemedlemmarna Thomas Zilliacus och Pasi Leino

Antal anställda: 3 för sedan utökas till 5

Uppskattad omsättning första räkenskapsåret: ca 1,5 miljoner euro

Mer läsning