Inspiroiva makumatka Länsi-Uudellamaalla

Sjöbergin kanat Västankärrin maatilalla elävät rotunsa arvoista elämää, joka välittyy myös niiden munien mausta ja koostumuksesta. Bild: Lina Enlund

Kirja ”Makumatka Länsi-Uudellamaalla” ilmestyi jo viime vuonna, mutta on mitä ajankohtaisin myös näin uuden vuoden alkuhetkillä. Se ei ole keittokirja eikä puhtaasti reportaasikirja, vaan molempia, ja lisäksi paljon enemmän. Se on liike, tehtävä, elämäntapa sekä rakkaudenjulistus ja taisteluhuuto koko seudullemme, ihmisten terveydelle, eläinten hyvinvoinnille, luonnolle ja ilmastolle.

Ensivaikutelma saattaa olla, että kirja on hieman sekava. Teoksen punainen lanka jää ehkä sen mosaiikkimaisen rakenteen johdosta huomaamatta nykypäivän lukijalta, jota kaupalliset voimat johdattelevat ajattelevista yksilöistä mediakuluttajiksi. Kun sitten ilmiasun sijasta keskittyy sisältöön, on vaikea lopettaa lukemista. Lukijan täyttää kunnioitus kirjan toimittajia kohtaa, mutta ennen muuta niitä ihmisiä kohtaan, jotka puurtavat sitkeästi tuottaakseen länsiuusmaalaisesta maaperästä hyvää ruokaa perinteitä kunnioittaen ja kestävin menetelmin. Ihmisiä ja yrityksiä, joilla on vastassaan einesteollisuus massavalmisteineen, paikallinen kunnallinen hankintatoimi, joka suosii suurtuotantoa lähiruuan sijasta, kannattamattomuus, turhauttava byrokratia ja ihmisten kiireinen arki sekä ennakkoluulot, tietämättömyys ja välinpitämättömyys.

Kirja tempaisi minut lumoihinsa jo Bitte Westerlundin johdannosta. Hän on eläytymiskykyinen sujuvakynäinen kirjoittaja, kertakaikkisen hyvä kertoja, ja monet kirjan luvuista ovat hänen käsialaansa. Kirja kertoo sekä laaja-alaisesti että syvällisesti ruokatuotannosta seudullamme. Konsepti, jossa eri kirjoittajat kertovat kirjassa esiteltävistä tuottajista, johtaa persoonallisiin ja omistautuneisiin teksteihin. Se lisää myös näkökulmia, koska kirjan luvuissa paneudutaan eri aihealueisiin. Yksi ansio on lisäksi, että kirjassa otetaan esiin myös kannattavuuden, vapaa-ajan ja muiden pienyrittäjien ja tulisielujen arjessa ajoittain kohtaamien varjopuolien kaltaisia vaikeuksia.

Sjöbergin perunat ja kanat

Hankokin on kartalla Tarja Kvarnströmin luvussa "Perunoita ja kananmunia Hangon Täktomista". Myös Hanko-oppaana toimiva aktiivinen slowfoodaaja, rekorinkiläinen ja blogisti Kvarnström on uuttera Sjöbergin tuotteiden sanansaattaja sosiaalisessa mediassa. Kirjassa hän paneutuu tilaan pitkälti historialliselta kannalta. Hänen olisi mielellään suonut syventyvät hieman enemmän myös Västankärrin maatilan ja Sjöbergien välisen verkostoitumisen vaikutuksiin, jonka edistämisessä hän on itse ollut aktiivinen.

Nisse Sjöbergin ja Mia Nymanin tuntevat tietävät, että he ovat niin kaukana vaikuttajista kuin kukaan voi olla; heidän kätensä ovat kyynärpäitä myöten karjanhoidossa ja maanviljelyssä ja heidän jalkansa seisovat tukevasti Täktomin hiekkaisella maaperällä. "Sjöbergin Nissestä" on siitä huolimatta kehittynyt eräänlainen digitaalinen tavaramerkki Hanko-kytköksiä omaavien kannattajien ja mediahenkilöiden ansiosta. Esimerkkeinä tällaisista taustavoimista voidaan mainita muun muassa ravintoloitsija Nixu Knichter ja muutaman vuoden takainen MasterChef-voittaja ja kokki Kira Åkerlund-Kekkonen kirjassaan "Auringon maku".

Lopusta jään ehkä hieman kaipaamaan yhteenvetoa, jossa lähituotanto olisi yhdistetty sekä makro- että mikrotrendeihin, viittaus johdantoon, jossa olisi vastattu kysymyksiin, kuten: Miten päätöksenteko vaikuttaa kuluttajavalintoihimme ja miten minä kuluttajana voin edistää yhä paikallisempaa tuotantoa (muutenkin kuin tukemalla kirjassa esiteltyjä viljelijöitä)? Viimeinen luku lähituotannon myyntipaikoista "Rekorenkaat, torit ja Slow Food -festivaalit" sivuaa toki näitä kysymyksiä, mutta kirja on niin innostava, että toimitus mielellään olisi voinut käyttää tilaisuutta hyväkseen kylvääkseen vielä joitakin valistavia tiedon jyväsiä. Se, että toimitus seuraa aikaansa ja ruoka on tärkeä asia myös muualla, varmentui siitä, että Ruotsin ruoka-akatemia, Måltidsakademien, marraskuussa palkitsi teoksen vuoden parhaimpana kirjana pohjoismaisen ruokakirjallisuuden sarjassa.

Julkaisija yhdistys Slow Food Västnyland. Vastaava toimittaja on Bitte Westerlund.

Yhteensä kahdeksan toimittajan yhteistyöhanke.

Alkuperäisteos ”Smaka på Västnyland”. Suomennos nimellä Makumatka Länsi-Uudellamaalla/Lähiruokaa tunteella, julkaistiin lokakuussa. Anna Paljakka vastaa käännöksestä.

Mer läsning