Inkeri håller Hangös stränder rena: "Sanningen är att det inte finns några rena stränder"

Håller stränderna rena. Inkeri Pekkanen har bott i huvudstadsregionen i runt 30 år, men flyttade till Hangö 2014 efter att ha bott i Klemis en tid. Hon berättar att Hangöby strand är den som det skräpas ner mest på i Hangö. Bild: Harald Grönstrand

I flera år har Inkeri Pekkanen plockat skräp längs Hangös stränder. Men först i sommar insåg hon hur omfattande problemet är när hon började plocka cigarettfimpar. Nu har hon och hennes vänner städat bort över 10 000 fimpar från Hangös stränder.

– Stränderna i Hangö behövs, de är som ett vardagsrum för Hangöborna.

Det säger Inkeri Pekkanen som plockat skräp längs Hangös stränder sedan hon flyttade hit från Klemis nära Villmanstrand 2014. Hon klarade helt enkelt inte av att se på allt skräp och tog saken i egna händer.

– När jag flyttade till Hangö och gick längs stränderna såg jag först på den underbara utsikten. Men nu ser jag bara ner på själva stranden och letar efter skräp, säger Pekkanen.

Under åren har hon plockat otaliga mängder skräp från Hangös stränder. En del av skräpet kommer från havet, men också strändernas besökare lämnar efter sig en hel del skräp. Tidigare år samlade hon inte upp tobaksfimpar, men i våras bestämde hon sig för att göra också det.

– Jag hade inte samlat fimpar tidigare, men jag insåg att jag behövde hjälp. Jag frågade några vänner, och vi blev fem som plockade fimpar under sommaren, säger Pekkanen.

Ögonöppnare. I början av november hade Inkeri Pekkanen och hennes vänner samlat in över 10 000 fimpar från stränder i Hangö. Bild: Inkeri Pekkanen

Tiotusen fimpar

Så i våras började hon, Heli Katajisto, Petri Vartiainen, Teemu Köppä och Maria Koho samla in fimpar längs stränderna.

– Vi plockade fimpar en gång i månaden, ibland varannan. Det är psykiskt tungt att plocka fimpar, säger Pekkanen.

Och resultatet var chockerande.

– Första gången vi var till Hangöby strand hittade vi 3 200 fimpar. När vi kom tillbaka någon månad senare hittade vi nästan lika många igen.

Efter två besök på Hangöby strand och två besök till stranden vid Drottningberget var resultatet ögonöppnande. Vid Hangöby strand samlade de ihop 5 293 fimpar och vid Drottningbergets strand 2 872 fimpar. Hopräknat med fimparna de plockat på andra ställen är det över 10 000 fimpar.

– Vi ville se hur omfattande problemet med fimpar är och det visade sig finnas otroliga mängder med fimpar. Jag förstod först inte själv hur stort problemet var,

Varför gör du det här?

– Det här är ett enkelt sätt att påverka på gräsrotsnivå. Jag hoppas att någon som skräpar ner hajar till och slutar skräpa ner, eller att någon annan vill hjälpa till, säger Pekkanen.

Skyltar hjälper inte

Fimparna som de plockat upp kommer till största delen från strandbesökare. Vid Hangöby strand är det tydligt skyltat att man inte får skräpa ner, men det hjälper inte.

– Hangöby strand var täckt av en matta med fimpar. De som röker borde ha med något eget att fimpa i, något med lock som de sedan kan slänga i soporna, säger Pekkanen.

Hon tror inte att det skulle hjälpa med fler sopkorgar eller askkoppar längs stränderna. Hon säger att det är upp till var och en att själva ta ansvar för sina handlingar.

– De som fimpar en cigarett tänker att det bara är en fimp. Men det är inte frågan om endast en fimp, det finns massor av dem, och det ser vi på stränderna.

– Dessutom finns det mikroplaster i fimpen. Och även om det inte skulle finnas det så har de gifter i sig som inte hör hemma i naturen, säger hon.

En matta av fimpar. Första gången Inkeri Pekkanen och hennes vänner plockade fimpar vid Hangöby strand hittade de över 3 200 fimpar. I en påse ryms det runt 3 000. Bild: Harald Grönstrand

Utsatt läge

Inkeri Pekkanen berättar också att Hangöudds läge gör att stränderna är väldigt utsatta för skräp som kommer från havet.

– När jag plockar skräp längs Tulluddens strand kommer nästan allt från havet. En del saker kan man koppla till hamnen och fraktfartygen, öronproppar till exempel. Jag har plockat hundratals öronproppar, en del till och med i sina förpackningar.

Hon säger att man förstås inte kan dra slutledningen att det är de som jobbar i hamnen eller besättningen på fraktfartygen som skräpar ner, men hon misstänker det.

– Östersjön är full med skräp, och jag tror en stor del kommer från fraktfartyg. Jag har städat upp läkemedelsförpackningar, plastampuller och påsar som innehållit saltlösningar. Allt skräp driver in till Hangö. Härifrån är det öppet ända till Polen, så när det blåser från sydväst kommer allt hit, säger Pekkanen.

Med sitt skräpplockande vill hon uppmärksamma folk om problemet med skräp i haven, väcka reaktioner och sprida kunskap. Sedan maj har hon också ett Instagramkonto Roskapostia Hangosta där hon laddar upp bilder på skräpfynden hon gör längs stränderna.

– Jag har frågat mig själv varför vissa stränder är rena. Men sanningen är att det inte finns några rena stränder. Om en strand är ren så är det för att någon annan varit där och städat, säger Inkeri Pekkanen.

Mer läsning