Ingen Hangöregatta i år

Inställt. Det blir ingen regatta i år. Bild: Lina Enlund

Coronaepidemin sätter stopp för ytterligare ett stort arrangemang i sommar. Det blir ingen Hangöregatta i segling i år.

Den klassiska Hangöregattan skulle ha arrangerat i början av juli. På måndagen kom dock beskedet från arrangörsföreningarna HSF, HUS och ESS att den annulleras på grund att coronaepidemin.

– Det var nog en rad orsaker, men det är klart att hälsoaspekterna spelade in. Även om man seglar ute till havs, så samlas det ändå människor och man vet inte hur många som kommer för att följa med tävlingarna, säger Kalle Niemi, kommodor för Hangö segelförening.

Samtidigt innebär det att det inte blir någon regatta över huvud taget i år. Regattakommittén för Hangöregattan har uteslutit möjligheten att arrangera regattan senare i sommar.

– Vi övervägde det nog, men rent praktiskt skulle det inte ha gått, säger Niemi.

Historiskt

I bakgrunden finns förstås coronaepidemin. Den sätter stopp också för regattan och samtidigt skrivs ett stycke historia.

– Det är nu första gången sedan 1945 som den inte arrangeras, så nog är det ju litet speciellt. Efter kriget har regattan kunnat genomföras alla år fram tills i år, säger Niemi.

Till årets regatta hade man väntat cirka 200 båtar och 1 000 seglare. Anmälningstiden hade dock ännu inte börjat.

– Så på det sättet behöver vi inte tänka på att betala tillbaka något eller så. Men rent ekonomiskt är det här förstås ett stort bakslag för föreningarna och det kommer säkert att märkas nästa år, säger Niemi.

Verksamhet i gång

Årets verksamhet styrs nu om i och med att regattan faller bort. Också andra tävlingsarrangemang kan påveraks.

– Men i övrigt försöker vi ha en så normal verksamhet som möjligt, och till exempel träningarna räknar vi med att kunna köra i gång i något skede. I och för sig frigörs ju nu litet kapacitet, men vi får följa med läget, säger Niemi.

Klart är i alla fall att man räknar med en regatta sommaren 2021, i vanlig ordning andra helgen efter midsommar.

– Vi har redan diskuterat med vår huvudsponsor. Hangöregattan är väldigt inarbetad, det är ju litet så att efter att den är insatt i tävlingskalendern lägger de övriga föreningarna ut sina arrangemang, säger Kalle Niemi.

Mer läsning