Ilmaisia liukuesteitä arvostetaan

Hangon iäkkäiden palvelukeskus oli varautunut ystävänpäivänä 2 600 pienellä huomionosoituksella kaupungin ikäihmisille.

Hankolaiset jonottivat sankoin joukoin ilmaisia liukuesteitä ystävänpäivänä. Niiden jakelu alkoi palvelutalo Astreassa kello 10, mutta ensimmäiset hakijat saapuivat paikalle jo vartin etuajassa. Liukuesteet olivat päivän pääaihe, vaikka vanhustenhuollon henkilöstö tarjosi vapaaehtoisten tuella koko päivän ajan ohjelmaa kaupungin ikäihmisille. Astrean aulassa oli hilpeä juhlatunnelma; vastakeitetty kahvi tuoksui ja elävän musiikin sävelet täyttivät koko tilan.

Hannu Räsänen oli yksi monista liukuesteensä tänä aamuna noutaneista.

– En ole tähän mennessä ulkoillut kovinkaan ahkerasti tänä talvena. Nyt uskallan mennä ulos myös liukkaalla kelillä, kun minulla on nämä, hän sanoo liukuesteitään osoittaen.

Hän peukuttaa tätä hienoa Hangon kaupungin aloitetta.

Tulee perinne

Hangon avohoidon vt. esimies Sirpa Råberg on yksi aloitteentekijöistä, joiden ansiosta kuusikymmentäviisi vuotta täyttäneet hankolaiset voivat saada ilmaiset liukuesteet.

– Olen huomannut, että muut kunnat ovat osoittaneet huolehtivansa ikäihmisistään vastaavalla eleellä, joten ajattelin, että miksi me emme voisi toimia näin myös Hangossa.

Liukuesteet on rahoitettu yksityisen rahaston varoilla. Liukuesteitä on varattu peräti 2 600 paria, joten luultavasti niitä jää jäljelle myös ensi talvea varten.

– Olemme ajatelleet, että tästä tulee perinne. Ensi vuonna tulee uusia 65-vuotiaita, Råberg toteaa.

Liukuesteitä on jaettu myös Lappohjassa, jossa viitisenkymmentä henkeä saapui noutamaan omansa. Kotihoito jakaa liukuesteet asiakkailleen, joilla ei ole mahdollisuutta noutaa niitä itse.

– Emme unohda myöskään palvelutalojen asukkaita, vakuuttaa Råberg ja lisää, että hän uskoo vahvasti liukuesteiden ehkäisevään vaikutukseen.

Tasapainoharjoituksia

Yksi päivän muista ohjelmanumeroista oli Astrean peilisalin tasapainorata, jonka suunnitteluun muun muassa Hangon kaupungin fysioterapeutti Hanna Österlund osallistui. Häntä avustivat vapaaehtoisvoimina Pirkko Forsström, Sinikka Manelius ja Elvi Väätäinen. 

– Täällä saa mahdollisuuden testata tasapainoaan. Mikäli tasapaino-ongelmia ilmenee, voimme antaa neuvoja kotona tehtävistä tasapainoharjoituksista tai suositella ryhmiä, joissa voi harjoitella yhdessä muiden kanssa, Österlund selittää.

Ensimmäinen rataan tutustuja on Rolf Sommardahl, joka sitä ennen on noutanut liukuesteet itselleen ja vaimolleen.

Rolf Sommardahl testasi ensimmäisenä tasapainorataa. Tässä hän saa kokeilla kangaspalojen heiluttelemista sivuillaan menettämättä tasapainoaan. Sinikka Manelius opastaa, miten toimia. Bild:

Miltä tasapainorata tuntui?

– Se oli melko mukava ja minusta tuntuu, että selviydyin ihan kohtalaisesti, Sommardahl kertoo.

Hän käy päivittäin vaimonsa kanssa kävelyllä, joten ehkä se pitää hänen askeleensa ripeänä ja tasapainon vakaana.

Rolf Sommardahl keskittyy Sinikka Maneliuksen kannustamana pysymään linjalla.  Bild: