Idrottsplanen förvandlas till ridbana – på onsdag startar Seahorse Week

Fixar i ordning. På onsdag morgon blåser startvisslan för Seahorse Week. Mia Maukonen, Pentti Nevalainen och Annika Koli ser till att evenemanget blir av. Hunden heter Ulla. Bild: Sarah Grönstrand

Just nu håller idrottsplanen på Skolgatan på att förvandlas till en ridbana. Onsdag är den första tävlingsdagen för årets Seahorse Week.

Under fem dagar kommer domarens startvissla blåsas minst 1 000 gånger på idrottsplanen vid Skolgatan. Det är nämligen drygt 1 000 startande anmälda till årets Seahorse Week.

– Alla vill komma till Hangö och tävla. Många stannar hela veckan och semestrar i Hangö samtidigt, säger Mia Maukonen som är sekreterare för föreningen Seahorse Week och tävlingsarrangör.

Hon och föreningens ordförande Annika Koli är två av femton ansvarspersoner som behövs för att få ihop evenemanget. Under tävlingarna jobbar mellan 120 och 130 personer på talko för att allt ska fungera.

Direktbiljett till internationella tävlingar

Onsdagen den 24 juli inleds med klasser som hoppar 80 centimeter höga hinder som höjs för var dag och avslutas på söndag. I den sista klassen, Hanko Grand Prix, är höjden på hindren 145 centimeter.

Tävlingarna är ett samarbete med bland andra Helsinki Horse show. En del av klasserna är bonusklasser som ger det vinnande ekipaget en direktbiljett till Helsinki International Horse Show i oktober.

Ett av många hinder. Här är ett nytt hinder för Seahorse Week som nyss anlänt från Tyskland. Annika Koli, Mia Maukonen och Pentti Nevalainen är tre av evenemangets femton arrangörer. Bild: Sarah Grönstrand

– Ekipaget får skippa semifinalerna i Ypäjä, det är eftertraktat, säger Koli.

Om man vill se Hangöbor tävla är sannolikheten störst på onsdag, torsdag och fredag. På lördag tävlar en ryttare från Hangö i juniorcup. Det är totalt sju Hangöbor som tävlar.

– Det märks på ryttarna att det är stort att vara med i Seahorse Week, fast det är nära. Tävlingen är så pass annorlunda för både häst och ryttare, säger Maukkonen.

Erfarna arrangörer

I veckan förvandlas grusplanen till en ridbana för hopptävlingar. Underlaget måste hålla för flera dagars tävlingar med tunga djur som rör sig snabbt och ibland tar snäva svängar i sanden.

På måndag och tisdag byggs området färdigt.

Projektet är stort, men erfarenhet finns. Seahorse Week ordnas för tjugonde gången i år och flera av tävlingens samarbetspartner prickar in evenemanget i kalendern utan påminnelse.

– Det är bra, ifall vi glömmer ringa i god tid ordnas saker ändå, säger Koli.

Mer läsning