I femtio år har deras förening kämpat för rena vatten

Engagerade. Anna Friman, Pipsa Standerholm och Maija Reijonen är aktiva inom Krogars vattenskyddsförening. Föreningen har långt över 100 medlemmar. Bild: Harald Grönstrand

Det som började som en aktion mot industriutsläpp är i dag en livskraftig miljöförening. Krogars vattenskyddsförening värnar aktivt om vattnen och miljön på Hangö udd, och har gjort det i femtio år.

Krogars vattenskyddsförening är en av Finlands äldsta miljöskyddsföreningar. Föreningen firar 50 år den här lördagen, och ordförande Pipsa Standerholm berättar att föreningen fortfarande spelar en viktig roll i Hangö. Hon tar fram ett fotoalbum och visar en bild av strandlinjen vid hennes hus i Krogars.

– Se här. På femtiotalet var här ingen vass vid stranden här. Men nu är här mycket växtlighet. Det beror på att Visko Teepak släppte ut allt sitt avlopp här, säger Standerholm.

I avloppet fanns det kväve. Kväve används också som gödsling, och med utsläppen började miljön vid Krogars stränder långsamt ändra. Johan Olof Karsten kände igen symtomen, och strax efter grundade han och sex andra Krogars vattenskyddsförening. Året var då 1969.

– De var ett riktigt energipaket. De slog genast till med hårt mot hårt, säger Standerholm.

Historia. På 50-talet fanns det inte någon växtlighet längs stranden där Pipsa Standerholm bor. Nu växer det vass längs hela fjärdens strandlinje, dels på grund av industriutsläpp. Bild: Harald Grönstrand

– De slog ihop sina kompetenser och tog strid med industrin. Det som är speciellt är att ifall föreningen inte är den första miljövårdsföreningen i Finland så är det ändå garanterat en av de äldsta. Det var inte i ropet då att tänka på miljön, säger Anna Friman som medlem i föreningens styrelse.

Håller vakt

Föreningen tog strid med Visko Teepak och lyckades hindra utsläppen. Men föreningens uppdrag tog inte slut efter det, snarare har det med tiden blivit allt tydligare att föreningen behövs.

– Tidigare var lagen inte så begränsande, så industrierna fick göra vad de ville. Nu har lagstiftningen ändrat, men i stället finns det fler mindre saker att se över, säger Maija Reijonen som är föreningens sekreterare.

Orsakerna till att miljöföreningar behövs är frustrerande. Lagstiftningen är trög, så miljön behöver flera som går dess ärenden.

En sak som föreningen till exempel håller koll på är muddring av olika slag. Många tänker nämligen inte på att muddring kan påverka stora delar av vattnen runt muddringsområdet.

– När man gräver kommer flera olika sediment fram i vattnet. Vid syrebrist kommer det mer näring till algerna från de här sedimenten. Och nu har staden planer på att muddra vid Koverhar, och där finns flera sediment från en tid när det inte var så noggrant med bestämmelser. Bredvid hamnen är det naturskyddsområde, så vi är många som är oroliga, säger Reijonen.

Tre huvudinriktningar

Och när det gäller miljöärenden är det ofta de synliga problemen som engagerar.

– Vi har en stor skarvkoloni här nära. Jag tittade på den i går, och jag är lite orolig. Skarven påverkar fiskebestånden, säger Standerholm.

Skarven är också ett av tre huvudteman som Krogars vattenskyddsförening har på agendan just nu. De andra två är muddring och syrebristen i vattnen.

Det är mest människan som stör kretsloppet, och människan är lika girig i dag som tidigare. Föreningen behövs absolut.

– Föreningen behövs till exempel för att föra fram ärenden till myndigheterna. Staden har inte tillräckligt med resurser, så det är bra att vi finns, säger Reijonen.

Men det finns också positiva saker som händer i omgivningen. Ett glädjande besked gäller till exempel ejderpopulationen.

– Det är något av en överraskning, men det verkar som om det finns fler ejdrar nu. Men jag misstänker att skarven kommer att störa deras häckning, säger Standerholm.

Finns det fortfarande ett behov av en miljöförening här?

– Det är mest människan som stör kretsloppet, och människan är lika girig i dag som tidigare. Föreningen behövs absolut, säger Standerholm.

– Orsakerna till att miljöföreningar behövs är frustrerande. Lagstiftningen är trög, så miljön behöver flera som går dess ärenden, säger Friman.

Trion konstaterar också att nu när Visko Teepak satt stopp för sina utsläpp i fjärden är det stugägarnas tur att se till att de har avloppen i skick.

Hur ser Krogars vattenskyddsförenings framtid ut?

– Vår forntid är vår framtid, säger Pipsa Standerholm.

Krogars vattenskyddsförening firar sitt 50-årsjubileum lördagen den 15 juni. Festen börjar klockan 13 i Hangö stadshus foajé.

Tillställningen är öppen för alla, och bland annat kommer föreningens hedersmedlem Ralf Pauli att berätta om föreningens historia. Festligheterna bjuder också på en konsert som framförs av Emilie Adolfsson och Berndt Nordman.

Mer läsning