HSF:llä on edessään merkittävä kesä

 Isoja kilpailuja. Hangossa ratkotaan kesällä kolmien suurten purjehduskisojen mestaruudet. Bild: Lina Enlund

Hangon purjehdusseuralla on edessään toiminnantäyteinen kesä. Klassisen regattansa lisäksi Hangö segelsällskap eli HSF isännöi kuutosten MM-kilpailuja. Lisäksi seura järjestää kevytveneregatan ja tekee työtä tavoittaakseen myös nuoria purjehtijoita.

Lauantaina 15. kesäkuuta Hangossa on vuorossa kevytveneregatta. HSF on tosin järjestänyt regatan aiemminkin, mutta näin suuri kilpailu ei ole koskaan ennen ollut. HSF:n kommodori Kalle Niemi ennakoi, että regatta todennäköisesti houkuttelee paikalle 150–170 venettä.

– Lisäys on selvä aiempiin vuosiin verrattuna. Joitakin päiviä ennen regattaa Hangossa järjestetään myös purjehdusliiton junioreiden kevytveneleiri. Monet parhaista purjehtijoista tulevat olemaan paikalla.

HSF:n varakommodori Magnus Bäckström korostaa, että myös suurempi kevytveneregatta asettaa uusia vaatimuksia järjestäjille. 

– Kun olemme aiemmin järjestäneet tämän kilpailun, osanottajamäärä on ollut pienempi. Tällä kertaa regattamestaruudet ratkaistaan kolmella radalla. Pursiseurat Hangö udds segelsällskap ja Ekenäs segelsällskap avustavat kuitenkin meitä järjestelyissä.

Paljon tekeillä

Vaikka HSF:llä on edessään kilpailujen täyttämä kesä, yhdistys panostaa myös muuhun toimintaan, kuten Hankoniemen, Tammisaaren ja Raaseporin pursiseurojen kanssa käynnistämäänsä South sailing academy - hankkeeseen. South sailing academy haluaa tavoittaa juniorit ja muun muassa viime viikolla järjestettiin kaksi tapahtumaa Hangossa ja Tammisaaressa. Kiinnostuneille annettiin tapahtumissa mahdollisuus kokeilla purjehdusta.

– Olemme myös järjestäneet niin kutsutun koulukiertueen, jossa olemme vierailleet Tammissaaren ja Hangon ruotsinkielisissä kouluissa kertomassa purjehduksesta. Viime viikolla järjestetyt tapahtumat olivat yksinkertaisesti jatkoa kiertueelle ja mahdollisuus osallistujille tutustua vielä lähemmin purjehdukseen, kertovat Niemi ja Bäckström. 

He selittävät myös, ettei ainoastaan junioreille ollut ohjelmaa esittelyiltoina – sitä löytyi kaikille. Lisäksi he korostavat, että purjehdusharjoituksia järjestetään kesän aikana sekä Tammisaaressa että Hangossa. Harjoitukset ovat Tammisaaressa tiistaisin ja Hangossa torstaisin.

Klassinen ja suuri regatta

HSF vastaa siis tänä kesänä monien kilpailujen järjestelyistä. Lisäksi on kyse suurista tapahtumista. Heinäkuun alussa vuorossa on klassinen Hangon regatta, joka on tänä kesänä tavanomaista suurempi.

Kalle Niemi kertoo, että regatta on laajentunut neljällä luokalla ja että järjestäjät ennakoivat, että siihen osallistuu yli 250 venettä.

Lisäys on merkittävä vertailussa viime vuoteen, jolloin veneitä saapui Hankoon 210.

– On tosin muistettava, että sää aina vaikuttaa paljon lopulliseen osanottajamäärään. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että saamme järjestää suuren regatan. Lisäksi tänä vuonna järjestetään samanaikaisesti kuutosten luokkamestaruuskilpailut.

MM-purjehduskilpailut järjestetään Hangossa

Kesän kohokohta lienee kuitenkin kuutosten maailmanmestaruuskilpailu, joka alkaa 1. elokuuta ja kestää reilun viikon. Kuutosten MM-kuninkuutta ei ratkaista ensimmäistä kertaa Hangossa, mutta viime kerrasta on kulunut 20 vuotta eli kisat järjestettiin Hangossa viimeksi 1999. 

– MM-kilpailut ovat suuri haasteemme tänä vuonna. Onhan kyse arvokkaimmista järjestämistämme kilpailuista. Ilmoittautuneita veneitä on tähän mennessä 53 ja näyttää siltä, että näistä kisoista tulee kautta aikojen suurimmat MM-kisat, sanoo Bäckström. 

Hän kertoo, että MM-kisat tulevat näkymään Hangon katukuvassa. Hän nostaa myös esiin esimerkiksi kaupungintalossa järjestettävän näyttelyn. Lisäksihän on selvää, että paikalla tulee olemaan paljon ihmisiä ja

Niemi toteaa myös, että jokaisen veneen miehistöön kuuluu viisi henkeä.

– Lisäksi paikalle tulee varmasti paljon väkeä kiinnostuksesta veneitä kohtaan. Saimme tietää kolme vuotta sitten, että me järjestämme MM-kisat. Maailmanmestaruuskisojen järjestämisestä käydään yleensä tiukkaa vääntöä, kertoo Kalle Niemi. 

Mer läsning