Hotellihanke ei saa vihreätä – kaupunki joutuu palaamaan piirustuspöydän ääreen ja useat saattavat menettää työpaikkansa

Tehtaanniemelle suunnitellulle hotellirakennukselle ei myönnetä poikkeuslupaa. Tämä tarkoittaa, että rakennushanke lykkääntyy ja hotellin ja kylpylän aukioloaikoja leikataan. Todennäköisesti myös henkilökuntaa sanotaan irti.

Regatta Resorts ei saa rakentaa kolmikerroksista hotellirakennusta kylpylän, Merikadun ja Torikadun väliselle alueelle. Ympäristölautakunta päätti torstaina, ettei se myönnä poikkeuslupaa rakennushankkeelle.

– Poikkeuslupahakemuksesta käydyssä äänestyksessä luvan myöntämistä vastusti 5, kannatti 2 ja 2 äänesti tyhjää, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Björn Peltonen (RKP).

Hän kertoo, että keskustelu kokouksessa pyöri sen ympärillä, että asia tulisi hoitaa alueen asemakaavoituksella. Jos poikkeuslupa olisi myönnetty, pohjalla olisi ollut 20 vuotta vanha asemakaava.

– Ehdotamme sen sijaan, että kaupunginhallitus aloittaa uuden asemakaavan laadinnan, Peltonen sanoo.

Peder Planting. Bild: Johanna Lindholm

Pakko leikata

Hotel Regatan ja Regatta Resortsin hallitusten puheenjohtaja Peder Planting ei iloitse ympäristölautakunnan päätöksestä.

– Meillä on Hangon kaupungin kanssa yhteistyösopimus, jonka ehdoista yksi on muun muassa, että me olemme velvollisia rakentamaan hotellin Tehtaanniemelle. Olemme aina noudattaneet kirjaimellisesti kaikkia sopimuksiamme. Tällä päätöksellä torpedoitiin 180 vuodepaikkaa käsittävä hanke. Erittäin epämiellyttävää kaikille, jotka uskovat Hangon matkailuun ja saavat siitä elantonsa, Planting sanoo.

– Tämä tarkoittaa pitkää lykkäystä hotellihankkeelle. Olemme jo tulevia tarpeita tukeaksemme ja niihin vastataksemme palkanneet henkilökuntaa hanketta ja varsinaista markkinointia varten. Nyt joudumme pikimmiten käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut, Planting toteaa.

Hän kertoo, että 4–6 henkeä saattaa menettää työnsä, ja korostaa, että se on paljon heidän organisaatiossaan.

– Tämä on epämiellyttävä joululahja päättäjiltä. Samanaikaisesti tarpeemme henkilökunnan lisäämiseen ja noin 10 hengen rekrytointiin häviävät, Planting lisää.

–  Suunnitelmamme menevät uuteen mietintään. Myös kylpylän aukioloaikojen leikkaaminen käy näissä olosuhteissa todennäköisesti ajankohtaiseksi. Tämä on erittäin ikävä asia hankolaisille. Nyt on vaikea nähdä, että saisimme jotain tukea kaupungilta kehittämissuunnitelmiemme suhteen.

Tuletteko valittamaan ympäristölautakunnan päätöksestä?

– Saa nähdä. Jos valitamme, kestää vähintään kaksi vuotta ennen kuin rakentamishanke voi edistyä, Planting sanoo.

Täytyy odottaa ja katsoa

Hän toteaa, että toinen vaihtoehto on heidän kannaltaan, että he odottavat uutta asemakaavaa.

– Se kestää 4–5 kuukautta. Hangon tuntien voi kuitenkin olettaa, ettei kaava valmistu ennen lomia, vaan syksyllä. Sitten seuraa yleensä aina valituksia, joten ennen kuin ne on käsitelty, ollaan jo syksyssä 2021. Ja siinä tapauksessa emme voi aloittaa rakennustöitä ennen vuoden 2022 kevättä, joten hotelli valmistuu 2023.

Yksi mahdollisuus hänestä on myös, ettei yritys tee mitään, vaan odottaa ja katsoo, mitä kaupunki saa aikaan.

– Investointimme Hangossa ovat pikemminkin edistäneet Hangon matkailua kuin tuottaneet taloudellista voittoa. Olemme kärsineet kaupungin kyvyttömyydestä tehdä päätöksiä, valitusprosesseista ja anarkiasta riittävän pitkään – tähän meidän ei tarvitse enää alistua. Peder Planting sanoo tämän merkitsevän myös sitä, ettei Kuningattarenvuorenkaan hanke etene.

– Noudatamme sopimusta, kuten olemme aina tehneet ja tarkastelemme tilannetta uudelleen aikaisintaan 4 vuoden kuluttua. Hangon on tyytyminen tähän tällä erää.

Planting erosi perjantaina Hangon matkailuyritys Hansean hallituksesta.

Kaupunginjohtaja Denis Strandell. Bild: Christoffer Holm

Pettynyt päätökseen

Kaupunginjohtaja Denis Strandell oli paikalla ympäristölautakunnan tehdessä päätöksensä torstaina. Hän pitää lautakunnan päätöstä varsin valitettavana.

– Tällaisen päätöksen tekeminen ei ollut mitenkään perusteltua. Henkilökohtaisten mielipiteiden ei pitäisi vaikuttaa millään lailla tällaisissa asioissa. Tämä maksaa joka tapauksessa hankolaisille paljon rahaa. Meiltä jää vuosittain tuloja saamatta vähintään joitakin miljoonia niin kauan kuin hotelli on rakentamatta, Strandell sanoo.

Hän toteaa myös, että päätös viestii, ettei Hanko ole yrittäjäystävällinen kaupunki, ja ettei kaupungin viranhaltijoihin luoteta.

– Mikään ei heikennä motivaatiota niin paljon kuin se, että lautakunta kyseenalaistaa viranhaltijoiden asiantuntemuksen. Entä, miten yritykset voivat toimia tällaisessa ympäristössä, jossa kaikki revitään ja tuhotaan, Strandell ihmettelee.

Mitä kaupungin ja Regatta Resortsin välisessä yhteistyösopimuksessa lukee hotellihankkeesta?

– Kylpylä oli selvä vaatimus sopimuksessa. Hotelli on optio. Kaupunki haluaisi kuitenkin mielellään hotellihankkeen toteutuvan. Hotellikapasiteetin puutteita ajatellen, se olisi yksi parhaista asioista, mitä Hangossa voisi tapahtua, Strandell vastaa.

Hän kertoo, että kaupunki on sitoutunut edistämään näitä hankkeita. Nyt hän ei kuitenkaan tiedä, miltä rakennushankkeen tulevaisuus näyttää.

– Tämä oli kultainen mahdollisuus.

Björn Peltonen (RKP) ja Kaisa-Marja Sirviö (SDP) äänestivät ympäristölautakunnan kokouksessa poikkeusluvan myöntämisen puolesta. Vastaan äänestivät Stephan Horn (RKP), Anna Teikari (RKP), Krister Sjöholm (SDP), Päivi Moilasheimo-Jansson (VL) ja Rolf Nyström (Hanko 2016). Johanna Sandin (RKP) ja Timo Sarojärvi (Vihreät) äänestivät tyhjää.