Hotellia ei rakennettane uhkaillen

Ympäristölautakunta käsittelee tänään torstaina taas kerran Tehtaanniemen hotellihanketta. Hankkeen lähtölaukausta ei ole ammuttu, vaikka enemmistö poliitikoista haluaa, että uusi hotelli rakennetaan.

Tähän on monia syitä ja eräänlainen hallinnollinen painajainen. Monet päätökset, valitukset ja oikeusprosessit ovat tunnusomaisia hankkeelle ja on epätodennäköistä, että asian käsittely tänäänkään saa kaivinkoneet töihin.

Lautakunnan on nyt hotellihanketta käsitellessään otettava kantaa lähinnä kahteen asiaan. Ensinnäkin, tehtiinkö lautakunnan edellinen päätös väärällä tavalla. Hotellihankkeen taustayritykset katsovat nimittäin, että poliitikkojen edellinen päätös perustui virheelliseen selvitykseen.

Asiakirjat valmistelleet viranhaltijat kiistävät tämän, ja ehdotus illan kokoukseen on, että lautakunnan jäsenet toteavat, ettei viimeksi tehty päätös perustunut liian vähäiseen tai puutteelliseen selvitykseen.

Lisäksi lautakunnan on otettava kantaa poliitikko Rolf Nyströmin (Hanko 2016) esteellisyyteen hotelliasiaa käsiteltäessä. Hotellihankkeen taustayrityksistä Hotel Regatta, Regatta Spa ja Hangon Regatta Suites on nimittäin ilmeistä, että Nyström on yritysten vihamies ja vastustaja, eikä siksi voi tehdä puolueettomia päätöksiä.

Tämän todistamiseksi esitetään, mitä Nyström on sanonut julkisuudessa Tehtaanniemen hankkeista. Aineisto käsittää 56 sivua artikkeleita, Facebook-kirjoituksia, oikeusprosesseja ja mielipidekirjoituksia.

Jos lautakunta toteaa, että Nyström on jäävi, Tehtaanniemen rakennushankkeeseen on otettava uudelleen kantaa. Lautakunnan äänestystulos ei ole ennakoitavissa, mutta yritysten hallitusten puheenjohtaja Peder Planting haluaa varmasti, että hotelli rakennetaan nopeaakin nopeammin.

On selvää, että Planting on ärtynyt. Mutta yritysten tekemiset ja tapa hoitaa asiaa, antavat usein lisäyllykkeitä vastustajille. Yritysten saatua rakennushankkeelle kielteisen päätöksen syksyllä, Planting vastasi aloittamalla YT-neuvottelut yrityksissä, supistamalla kylpylän aukioloaikoja sekä jäädyttämällä Kuningattarenvuoren hankkeet. Kourallinen työntekijöitä saattoi menettää työpaikkansa.

Tämä koetaan helposti kostoksi, eikä lisää mitenkään suopeutta yrityksiä kohtaan. Uhkailut ja lakimiehet eivät ole oikea tapa edetä, jos hotelli halutaan rakentaa.

Harald Grönstrand Redigerare