Höstmörkret är här – bolag delar ut reflexvästar till stadens alla dagisbarn

En viktig del i Hangös dagisbarns vardag är att röra på sig mycket. De gör det ofta utanför daghemmens lekplatser, och den här hösten kommer de att synas extra bra i trafiken.

Klockan är 9 på morgonen på daghemmet Skogshyddan. På gården väntar barnen ivrigt, de ska ut på promenad.

– Vi ska till brandstationen, säger ett av barnen glatt.

Det hör inte till ovanligheterna. Föreståndare Maj Dannberg berättar att de medvetet satsar på att barnen ska röra på sig.

– Vi är 110 barn här på skogshyddan. De leker ofta i skogen, besöker biblioteket eller går till parken, säger Dannberg.

Trafiken i Hangö är livlig, och barnen behöver synas i trafiken. Dannberg berättar att de brukar gå i grupper där de nog har reflexvästar, men hittills har de endast haft ett fåtal västar att samsas om.

– Men se vilka det är som är här. Se vad de har med sig!

Fram stiger Pauliina Pihlainen och Kenneth Häggroth från Assistor. I dag besöker de daghemmet för att dela ut reflexvästar till alla barnen.

– Vet ni varför vi får reflexvästar, frågar Maj Dannberg av barnen.

– Så att bilarna ska se oss, ropar Jonas ur klungan med barn.

– Precis! Det börjar nämligen bli mörkt på kvällarna, säger Dannberg.

Rosa. Föreståndare Maj Dannberg visar upp en av västarna som donerats till daghemmen. Bild: Harald Grönstrand

Västar för alla

Pauliina Pihlainen berättar att man inom Assistor diskuterat en donation redan en tid. Det är lite över 300 reflexvästar i olika färger som de nu delar ut, tillräckligt för att alla dagisbarn i staden ska få en egen att använda på dagis. Även barnen i familjedagvården fick västar.

– Vi tänkte att det nu är bra tajmning. Vi tog kontakt med staden som var mycket positivt inställd till idén och gjorde slag i saken, säger Pihlainen.

– Och jag är glad över att vi kunnat ge annat än endast gula västar, nu får de västar i flera olika färger, säger Häggroth.

Föreståndare Maj Dannberg håller med.

– Här är tillräckligt med olika färger för att varje dagisgrupp ska få en egen färg. Och när vi har tillräckligt med västar för alla barnen kan de ha på dem också när vi leker ute vid dagiset, säger Dannberg.

Förutom till dagisbarnen vid Skogshyddan får också daghemmen Hangö Norra, Halmstadsgården och Lappvik reflexvästar. På västarna är det också en bild av en bil så att barnen ska tycka om västarna.

– Det var ett sant nöje att ge över västarna till dagisbarnen, säger Pauliina Pihlainen.

På västarna står det också #hållbarmobilitet (#liikuttaakestävästi), vilket är motto av Veho-koncernens som Assistor hörs till.