Hopp om flera rum nästa sommar

Nya rum. Regatta Resorts styrelseordförande Peder Planting framför den plats där det är tänkt att den nya hotellkroppen skall resas. Parkeringen mellan spaet och hotellet blir i stället grönområde. Bild: Johanna Lindholm

Regatta Resorts hoppas hotellutvidgningen skall stå klar inför nästa års högsäsong. Därför ansöker man nu om undantagslov. Behovet av fler rum är skriande.

Efter att Helsingfors förvaltningsdomstol i våras godkände besvären mot Fabriksuddens detaljplan är situationen tillbaka på ruta ett.

Skillnaden mellan den gamla planen och den nya som fullmäktige godkände den 23.5.2017, men som domstolen förkastade, är att den nya planen var uppgjord specifikt med tanken på områdets utveckling. Byggrätten i den gamla planen är med andra mindre än i den nya, men det här är inget Regatta Resorts låter sig hindras av.

Söker om undantagslov

Bolaget har redan länge haft planerna på en hotellutvidgning klara, och är dessutom i ett skriande behov av fler inkvarteringsplatser.

Regatta Resorts styrelseordförande Peder Planting berättar att man i augusti kommer att lämna in ansökan om undantagslov till miljönämnden:

– Eftersom vårt projekt är kalkylerat enligt den nya planen, anhåller vi om rätt att överskrida byggrätten med c. 400 kvm vilket är en överskridning av ungefär endast 5-6 % av hela den nuvarande byggrätten på Fabriksudden.

Brist på kapacitet illa

Enligt Planting behövs den här kapaciteten. Som det är nu, tvingas bolaget sälja "Finns inte".

– Det är den sämsta möjliga reklam för ett bolag, att säga, tyvärr har vi inget att sälja. I fjol kanske det ännu fick förlåtelse tack vare nyhetens behag, men nu är det ohållbart.

Enligt Planting har den nuvarande situationen både mer långvariga och kortvariga effekter:

– Bristen på inkvarteringskapacitet gör det svårt för oss att ta emot större grupper, eftersom vi alltid måste reservera en del av våra rum för den dagliga verksamheten. Det gör det svårt att bygga upp koncept på sikt. Det enda positiva i detta är folk bokar i förväg till nästa sommar.

Jobba och bo

Det nya hotellet skulle omfatta 45 rum av typen små sviter eller minilägenheter, eller som Planting uttrycker det: "Working-and Living Rooms". Tanken är i ett hotellrum på 45 kvadratmeter kombinera möjligheten att bo och arbeta samtidigt, vilket öppnar upp för en helt ny nisch.

– Det här är den senaste trenden inom hotellbranschen, säger Planting som studerat konceptet i länder som Sverige och Tyskland.

En klar trend som man också märker på Hotell Regatta är att barnfamiljerna ökar.

– Det här ställer helt nya krav på vår service, säger han, och förklarar att de nya hotellrummen skulle möta behoven.

– Folk i dag vill gärna kombinera möjligheten att arbeta samtidigt som familjen följer med på semester. Unga i dag vill inte heller nödvändigtvis vistas på en stuga, utan man vill se nya platser och kombinera olika alternativ.

Semesterfirare och företagskunder

Planting ser att konceptet tjänar kombinerar hotellets två huvudkundgruppers intressen.

Den ena är vanliga semesterfirare, medan den andra utgörs av folk som bor längre tider perioder i Hangö på grund av jobb.

Minilägenheterna kombinerar komfortabelt hotellboende med möjligheten att delvis uppfylla egna behov.

– De som är på arbetskommendering till exempel, kanske stiger upp väldigt tidigt och vill koka sig en kopp kaffe innan de åker jobb. Detsamma gäller för barnfamiljer. Kanske vill barnen äta något smått när man anländer och inte vänta tills föräldrarna tänkt gå på restaurang, belyser han.

Rummen tillåter på så vis boende under längre tider än för en natt. DE skulle vara utrustade med en liten kökshörna, badrum, högklassig bäddsoffa och ett bord som går att växla mellan matbord och arbetsbord. Alla lägenheter skulle också ha en egen terrass. I källaren skulle finnas en bykstuga med möjlighet för gästerna att tvätta själv. Kraven på service utvecklas raskt. Ifall ett strykbräde och strykjärn tidigare var en standard, frågar man i dag efter möjlighet till klädtvätt.

Utomhuspool

Planting skulle gärna erbjuda någon form av vattenpark för familjens yngre, men håller sig tillsvidare till planerna på att bygga en utomhuspool vid spaet. Den skulle ligga nedanom om terrassen och vara varm vintertid och kall sommartid.

– Den skulle inte behöva vara så stor, kanske 10 x 10 meter, lyder hans vision.

Också poolen skulle kräva undantagstillstånd. Trots alla besvär som riktats mot Fabriksuddens projekt, är han optimistisk:

– Vad jag förstått har de som krävt omprövning inte haft något emot själva hotellbygget, utan beslutsgången kring planeringen.

Parkeringen blir grönområde

Den planerade hotellutvidgningen är i tre våningar med ett underjordiskt garage. På så vis skulle man få bort den parkering som nu finns framför spaet. Parkering skulle delvis bli grönområde, delvis reserveras för ett inglasat konferensutrymme. Endast några plaster för parkering för personer med funktionsnedsättning skulle bestå, liksom några utomhusparkeringar mot parken som man förhandlar med staden om.

Ny energi

Överlag ställer sig Planting optimistisk inför framtiden. I dag ger företaget jobb åt 30-35 personer, beroende på säsong. Det nya hotellet kommer att sysselsätta närmare 10 personer.

– Finlands ekonomiska uppsving, vår egen tillväxt och trycket på större inkvarteringskapacitet gör att jag också fått nytt energi beträffande Drottningberg. I ett skede blev det för mycket att få allt klart, men nu när ansträngningarna börjar bära frukt känns det roligt igen. Jobbet med nya hotellet har också klargjort en hel del hur vi skall bygga på Drottningberg, säger han.

Mer läsning