Historiska problem

"Vi har faktiskt så fullt upp med badgäster här, att de sover i badrum och på verandan."

Det sade Navajo Schauman på inkvarteringen villa Karin till Hangötidningen i juli 1946. Tidningen skrev en artikel om badsäsongens början, och ringde runt till de största hotellen och resandehemmen i staden. Budet man fick vid varje inkvartering var samma: allt är fullbokat och först i mitten av augusti finns det lediga rum.

Det är smått ironiskt att Hangö nu, 73 år senare, fortfarande lider av samma problem. Kommande veckoslut går Hangöregattan av stapeln, veckan efter är tennisveckan på agendan, småningom kommer Seahorse week och strax efter det sexornas vm och många fler evenemang som alla kräver inkvartering i Finlands sydligaste stad. Och trots att antalet rum och tjänster ökat med åren är problemet fortfarande samma som tidigare.

År 1946 föreslog en av hotellägarna att staden skulle bygga tillfälliga baracker för badgästerna. "De vore säkert tacksamma för hur enkel brits som helst, bara de finge tak över huvudet."

Tyvärr är ekvationen inte så enkel längre. Turister och kunder kräver en viss service, och är beredda att ta fram plånboken för det.

Oberoende av i vilket skede hotellprojektet på Fabriksudden ligger just nu belyser Hangötidningens artikel från 1946 ett mycket intressant problem. Turismen har varit i behov av fler inkvarteringsmöjligheter i över 70 år. Så varför har inget hänt?

Klart är det en överdrift att inget hänt på 70 år, och framför allt under de senaste åren har tekniken möjliggjort helt nya möjligheter för Hangöborna att hyra ut sina egna hus eller sommarstugor till turister. Tjänster som Airbnb har snabbt ökat inkvarteringsmöjligheterna i Hangö, och bra så för de som inte förväntar sig hotellfrukost varje morgon.

Men ifall behovet av inkvartering alltid funnits, varför skriker staden fortfarande efter inkvartering? Är det företagarna som inte lyckats kommunicera sina behov till staden och beslutsfattarna? Är det stadens tjänstemän som inte klarar av att läsa stadens behov och möjliggöra för nya satsningar? Eller är det politikerna som inte kommer överens om hur staden ska utvecklas?

Oberoende av orsaken till problemet borde de flesta Hangöborna vara överens om att vi inte ska behöva vänta 73 år till på att inkvarteringsproblemet löses.

Harald Grönstrand

Mer läsning