Hiljaisempi kesä edessä

Jennika Friman juhannussalon edessä. Myös juhannusalon yhteinen pukeminen ja juhannuskokko ovat tapahtumia, joista ei ole vielä tietoa tätä kirjoitettaessa. Hangon kulttuurijohtaja Jennika Friman toteaa, että kesästä tulee tänä vuonna tapahtumien kannalta tavanomaista hiljaisempi. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Vähemmän tapahtumia ja kävijöitä merkitsee vähäisempää kilinää kassassa, mutta nyt mennään turvallisuus edellä. Tilanne on vielä avoin elokuun osalta, ja Hangon päivät ovat vaakakupissa.

– Peräti kahdeksankymmentä prosenttia vuoden tuloista tulee kesäkaudesta, joten se jättää suuret jälkensä talouteen, toteaa Hangon museonjohtaja Laura Lotta Andersson.

Vuoden talousarvio on jo myönnetty, mutta koronatilanteella voi hyvinkin olla vaikutuksia myös ensi vuoteen.

– Kaupungin taloushan tulee muutenkin olemaan koetuksella pandemian johdosta, hän lisää.

Hangon museo on pitänyt ovensa kiinni 17.3. alkaen, ja sekä museonjohtaja että museoamanuenssi ovat työskennelleet etänä. Ainoastaan museomestari on ollut paikalla toimistossa kaupungintalossa. Andersson sanoo, että etäjärjestely on sujunut yllättävän hyvin. Suuri osa työajasta kuluu seuraavan hylyistä kertovan näyttelyn valmisteluihin. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan näyttely piti avata 29.5. Tätä kirjoitettaessa on hieman epävarmaa, miten sen asian kanssa käy.

Dokumentoi pandemiaa

Vaikka hylyistä kertova näyttely voitaisiin avata suunniteltuna päivänä, edellytetään erityisjärjestelyjä. Andersson pitää esimerkiksi sitä varsin epätodennäköisenä, että näyttelyn yhteydessä järjestettäisiin avajaiset, koska museon tilat ovat melko rajalliset.

– Olemme keskustelleet siitä, voimmeko pitää museon auki ja silti turvata sekä henkilökunnan että vierailijoiden turvallisuuden. Ainakin museotiloissa samanaikaisesti olevien vieraiden määrää on varmasti rajoitettava, tuumii Andersson.

Hän sanoo, että kymmenkunta kävijää kerrallaan lienee melko kohtuullinen rajaus. Toinen museon henkilökuntaa viime kuukausina mietityttänyt asia on pandemian katukuvassa näkymisen ja ihmisten pandemiakokemusten dokumentointi. Henkilökohtaisia kertomuksia on kerätty verkossa, myymäläelämää on valokuvattu ja myös merivartiostoon on oltu yhteydessä aineiston saamiseksi siitä, miten Uudenmaan sulkeminen vaikutti heidän työhönsä.

Hangon päivät vaakakupissa

Hangon kulttuurijohtaja Jennika Friman on täystyöllistetty kesän tapahtumien suunnittelussa sekä erilaisten peruutusten tekemisessä. Hallituksen päätöksestä, että yli 500 hengen tapahtumia saa järjestää aikaisintaan elokuussa, voi päätellä, miltä kesä tulee näyttämään.

– Kesästä tulee tapahtumien kannalta aiempia vuosia hiljaisempi. Elokuun osalta tilanne on vielä avoin. Toivomme, että voisimme silloin toteuttaa ainakin joitakin omista tapahtumistamme, sanoo Friman.

Hän toteaa, että useimmat kaupungin omat tapahtumat ovat melko pienimuotoisia. Vain harvoissa osanottajamäärä ylittää 500 henkeä. Hangon päivät ja Syödään yhdessä –tapahtuma muodostavat poikkeuksen. Hangon päivien kohtalo on vielä avoin. Päivät voidaan ehkä järjestää. Tietyin rajoituksin tosin.

– Mutta saattaa myös käydä niin, että ne perutaan. Tilanne on juuri nyt tämä. Turvallisuus on tärkeintä ja tietysti seuraamme myös hallituksen ohjeita ja suosituksia, sanoo Friman.

Useita peruutuksia

Olemme tätä kirjoitettaessa jo saaneet tiedon monista perutuista kesätapahtumista, kuten esimerkiksi Luova viikko, Hangon Regatta ja SeaHorse Week sekä Hangon teatteritreffit, jotka järjestetään tänä vuonna virtuaalisena tapahtumana. European Juggling Convention – maailman suurimmat jongleerausfestivaalit on siirretty ensi kesään.

– Jotkut kesäksi suunnitellut asiat voidaan ehkä järjestää toisena ajankohtana, summaa Friman.

Mer läsning