HIK får ännu vänta på sin seger

Viktig. Kristofer Karlsson gjorde vad han kunde i HIK-målet – och till och med ett mål – men det räckte inte. ÅIFK med Paavo Brummer vann med 24–22. Bild: Kenth Österberg

Nu var det redan nära för HC HIK, men det blev en ny förlust för Hangölaget i FM-ligan i herrhandboll. Åbo IFK vann söndagens bortamatch med 24–22.

– Jag vet inte vad som hände, kanske slappande vi av litet för tidigt. Det här grämer på riktigt, jag tycker att vi borde ha tagit hem den här matchen, sade en mycket besviken HIK-tränare Petter Forsström efteråt.

Om man förstår honom mycket väl för efter att HIK för steg till FM-ligan gick man igenom hela den förra säsongens FM-serie med bara förluster. Nu hade man inlett årets serie med tre förluster, men med full vetskap om att söndagens Åbomöte var den första riktiga matchbollen.

Och nu såg det också så bra ut. Efter 48 minuters spel förde Linus Sandblom HIK till 21–17 och hemmalaget hade ett stabilt grepp om mathen.

Men det räckte inte då anfallsspelet plötsligt stannade upp. ÅIFK kom i kapp och gick förbi – mycket tack vare tre straffkast av Niklas Manderoos som betydde 21–21, 22–21 och 23–21.

ÅIFK höll undan

Linus Sandblom gav ännu HIK hopp då han reducerade till 23–22 då nästan två minuter återstod, men Alexander Nystén avgjorde matchen med sitt 24–22 i slutminuten. HIK gjorde nu bara ett mål under de tolv sista minuterna och dylikt håller inte.

Över huvud taget talade målskyttestatistiken för HIK. Backtrion Linus Sandblom, Mathias Sandblom och Nikola Zujic stod tillsammans för 18 mål, men var de var enda i laget som gjorde mera än ett mål.

Och då skall absolut ingen skugga falla över en av 1-målskyttarna. Målvakten Kristofer Karlsson bättrade på hela tiden och gjorde också 15–14 med ett kast över hela plan i tomt mål.

– Han gav oss också i slutet de räddningar som hade behövts, men här kanske det märktes att vi är ett lag om inte är vana vid att leda matcher och att vinna dem, sade Forsström.

Äntligen seger

I Åbolägret var humöret desto bättre. Också gästerna kom till Hangö med noll poäng, men bröt nu den dystra sviten – mycket tack vare Elias Nyman och Wilhelm Hammarberg, samt ett bra inhopp av Mirsad Tursunovic i målet.

– Det känns väldigt skönt och framför allt skall vi ta de sista tio minuterna med oss härifrån. Det har varit en tuff start, men kanske det lossnade nu, sade Åbo IFK:s tränare Robin Karlsson.

Karlsson som haft en lång spelarkarriär i BK-46 lämnade i våras Karislaget för att bli tränare för Åbo IFK. Det arbetet har kommit i gång, men nästa match blir intressant då ÅIFK på onsdag möter just BK i Karis.

– Den här matchen har jag tänkt på under hela hösten, men åtminstone är det inte vi som behöver ta någon press på oss där. BK är starkt, men jag hoppas att det blir en bra match, sade Karlsson.

HC HIK: Linus Sandblom 7, Mathias Sandblom 6, Nikola Zujic 5, Jonathan Manner 1, Kristofer Karlsson 1, Fredrik Häggroth 1, Robert Bäckman 1

ÅIFK: Elias Nyman 4, Niklas Manderoos 4, Peik Sjöblom 3, Andreas Nyström 3, Wilhelm Hammarberg 3, Isak Lehvonen 2, Albin Järvinen 2, Alexander Nystén 1, Paavo Brummer 1, Oscar Berglund 1.

Mer läsning