Henri Kontinen och Jarkko Nieminen möts i Hangö

Tillbaka. 2017 spelade Henri Kontinen en Davis Cup-match i Hangö. På tisdag återvänder han till staden för en uppvisningsmatch. Bild: Lina Enlund

Henri Kontinen, Jarkko Nieminen, Harri Heliövaara och Magnus Larsson. Det är namnen på spelarna som kommer till Hangö för en uppvisningsmatch på tisdag.

Klockan 12 på tisdag bjuds det på högklassig tennis i Hangö. Då spelar Finlands bästa tennisspelare, dubbelspecialisten Henri Kontinen, en dubbelmatch tillsammans med landslagskollegan Harri Heliövaara. För motståndet står Finlands bästa spelare någonsin, Jarkko Nieminen, och den tidigare svenska toppspelaren Magnus Larsson.

Kontinen som varit världsetta i dubbel och vunnit Grand Slam-turneringar är just nu världens 30:e bästa dubbelspelare. Nieminen var som bäst 13:e på världsrankningen i singel under sin karriär och han har vunnit två ATP-turneringar i singel.

Larsson var världstia i singel i mitten av 1990-talet, har vunnit Davis Cup två gånger med Sverige och spelat semifinal i franska öppna. Han har även vunnit högklassiga – och penningstinna – Grand Slam Cup 1994. Heliövaara är den minst meriterade av spelarna som ställer sig på banan i Hangö och han har varit världens 194:e bästa singelspelare. För tillfället är han 139:e på dubbelrankningslistan.

– Då den återkommande internationella seniorturneringen blivit flyttad och troligtvis inhiberad, ville jag ändå ta någonting till Hangö som kunde fylla luckan som uppstår, säger Joakim Berner som ligger bakom arrangemanget.

Det spelas ett set på tisdag. Inträdesavgift uppbärs för vuxna och intäkterna går till Hangö tennisklubbs junioverksamhet med målsättningen att aktivera nya spelare.

– Evenemanget är bra marknadsföring för tennis och det är glädjande att det möjliggörs av ett samarbete mellan flera stora finländska föreningar. Utöver HTK är också HVS, TaTs och till viss mån GVLK involverade.

Högst 500 personer får se uppvisningsmatchen och det gäller att följa de rådande reglerna för evenemang.

Träningsläger

Programmet i Hangö tar inte slut i och med tisdagens match. Samma dag ordnas ett så kallat Pro am-evenemang och onsdag-fredag är det dags för ett träningsläger för juniorer. Berner säger att Magnus Larsson och Jarkko Nieminen hör till tränarna, precis som Harri Heliövaara, Veli Paloheimo och Jan Tiilikainen.

Men de får också sällskap av Finlands bästa damspelare någonsin och det handlar om Emma Laine som varit 50:e på världsrankningen i singel.

Mer läsning