Heidi Forsman är Årets företagare i Hangö

Åhå. Nana Hyry, företagarföreningens ordförande, överraskar Heidi Forsman med en stor blombukett med anledning av utmärkelsen. Bild: Mia Berg-Lundqvist

En företagare som driver en lönsam och ekonomiskt stabil verksamhet, och som varit aktiv inom såväl företagarföreningens styrelse, som i dess föreningsliv. Det var några av motiveringarna som gav Heidi Forsman titeln Årets företagare.

En blåsig och kall fredagsmorgon har Hangö Företagares ordförande Nana Hyry och styrelsemedlemmarna Tia Vakkuri och Martina Sundqvist samlats utanför Helkamahuset för att göra ett överraskningsbesök hos Heidi Forsman.

I samlad trupp, utrustad med en enorm blomkvast, marscherar damerna mot Costacalidas kontorsutrymmen. Där sitter Forsman i all sköns ro, dricker sitt morgonkaffe och planerar dagens uppdrag.

– Men vad i all världen, utbrister hon förvånat då hon ser uppvaktningsdelegationen.

Det var en enig jury som röstade fram Forsman till Årets företagare i Hangö.

– Visst diskuterades också några andra alternativ, men du var den som fick överväldigande mest stöd, konstaterade Hyry så hon överräckte blombuketten.

Forsman har verkat som företagare i drygt tjugo år. I fjol gav hon över vd-titeln till sonen Max och är numera vad hon själv kallar en bakgrundsfigur i företaget.

Hur känns det att få utmärkelsen Årets företagare?

– Jag är väldigt överraskad. Det är ju inte sådant man går och tänker på, utan man jobbar på med sitt. Men visst är det uppskattat, säger en något omtumlad Forsman.

Skapat arbetstillfällen

Hangö Företagare rf hade en lång lista av motiveringar till varför lotten föll just på henne. Forsman har under sina år som företagare skapat nya arbetsplatser och bidragit till att diversifiera näringslivet i Hangö.

– Genom köpet av Helkamahuset har du inte bara investerat pengar i den här fastigheten, utan också gett förutsättningar för andra företag att idka verksamhet här, säger Hyry.

En speciell eloge får Forsman för att ha förverkligat ett mångfunktionellt utrymme med tillhörande bastuavdelning i Helkamahuset, något det funnits ett behov av. Vidare har hon koncentrerat all sin verksamhet till Hangö under senare år, och även själv flyttat hemadress från Karis till Hangö.

– Sist men inte minst har du lyckats med konststycket att uppfostra en ny generation företagare, och vad kan vara viktigare än det, avslutar Hyry sitt tal.

Heidi Forsman fick officiellt emotta utmärkelsen den 5.12 i samband med Hangö Företagares julfest.

Vem: Heidi Forsman, styrelseordförande för bolagen Ab Costacalida Oy, Ab Lavendel Services Oy och fastighetsbolaget Ab Drottningberg Oy

Vad: Utmärkelsen Årets Företagare är ett nationellt pris som delas ut inom samtliga lokalavdelningar hos Företagarna i Finland r.f.

Mer läsning