Happy Housing investoi vuokra-asuntoihin

Rivitalot Suokatu 14–16:ssa pitävät veljekset Joakim ja Johan Lindholmin työllistettyinä tällä hetkellä. Muutamia huoneistoista kunnostetaan parhaillaan. 


 Bild: Mia Berg-Lundqvist


Veljekset Lindholm ostavat kokonaisia taloyhtiöitä ja vuokraavat huoneistoja. Vuokrataloista löytyy katto pään päälle myös taloudellisesti vaikeina aikoina.– Suunnitelma on toimia vuokraisäntinä. Ostamme kokonaisia taloyhtiöitä ja kunnostamme siistimistä tarvitsevat huoneistot, sanoo Johan Lindholm.
Johan pyörittää yritystä Happy Housing yhdessä veljensä Joakim Lindholmin ja heidän vaimojensa Ronja Romsin ja Anna Pietelinin kanssa.

Johan opiskelee työnsä ohessa rakennusinsinööriksi. Joakim on rakennusmestari ja hänellä on jo ennestään kokemusta rakennusalan yrittäjyydestä. Heidän nyt eläkkeellä oleva isänsä, Lars Lindholm, on Hangon palveluksessa työskennellyt rakennusmestari. Rakentamisen voi siis sanoa olevan perheessä ikään kuin geeneissä. 


Yritys Happy Housing rekisteröitiin 2018, jolloin osakeyhtiö teki ensimmäisen kiinteistökauppansa ostaessaan Hangossa Telkäntie 10:ssä sijaitsevan kahdeksan asuntoa käsittävän rivitalon. Myyjä oli Hangon Vuokratalot Oy. Viime vuoden lokakuussa vuorossa oli seuraava rivitalokiinteistö, Suokatu 14–16:ssa. Myös tällä kertaa myyjä oli Hangon Vuokratalot Oy.


– Lähes kaikissa asunnoissa oli vuokralaisia, kun ostimme talot. Kunnostamme parhaillaan korjauksen tarpeessa olevia huoneistoja sitä mukaa, kun joku huoneisto jää tyhjilleen. Asuntojen pitää henkiä 2020-lukua, kertoo Joakim.


Uhkana poismuutto? 
Hankohan on poismuuttokunta, miten suhtaudutte tähän tosiasiaan?


– On selvää, että on olemassa pieni riski, kun ei tiedä, miltä tilanne näyttää kymmenen-viidentoista vuoden kuluttua. Mutta ajatuksemme on lyhentää lainoja melko aggressiivisesti ja vähentää siten riskejä, Joakim selittää.


Hän lisää, että laskelmissa on realistisesti lähdettävä siitä, ettei hinnoissa ole juurikaan arvonnousua. Yrittäjät pitävät pienenä markkinaetuna sitä, että he ovat panostaneet juuri rivitaloihin, koska rivitalohuoneistojen tarjonta on kerrostaloasuntoja vähäisempää Hangossa. Lisäksi monet haluavat itselleen pienen oman pihan.


– Toisaalta poismuutto hieman kompensoituu sillä, että kesävieraiden määrä on lisääntynyt. Meillä on itse asiassa pari juuri kesävieraille vuokrattua huoneistoa, täydentää Johan.
Kilpailu kovenee


Vuokralaisten löytäminen yrityksen huoneistoihin ei ole toistaiseksi ollut erityisen vaikeata. Poismuutto on kuitenkin tiukentanut kilpailua vuokralaisista, eikä kukaan ole kiinnostunut huonokuntoisista asunnoista. 


– Asuntojen lattiamateriaalin pitää olla hieman parempilaatuista, seinien mielellään vastamaalatut ja kylpyhuoneiden kaakeloidut, kuvailee Johan.


– Mutta, jos tarjolla on raikkaat asumismahdollisuudet, vuokralaiset viihtyvät paremmin ja viipyvät ehkä pidempään. Investointi kunnostuksiin on silloin kannattanut. Tyhjillään seisovat huoneistot käyvät tietysti kalliiksi, sanoo Joakim.


Neutraaleja ja kulutusta kestäviä


Veljeksillä on joitakin nyrkkisääntöjä, joita he noudattavat asuntoja kunnostettaessa. Asuntojen on kestettävä melko rankkaa kulutusta ja miellytettävä mahdollisimman monia. Tämä merkitsee melko neutraaleja väriskaaloja ja kulutusta kestäviä pintoja. Hangon kaltaisessa pienessä kaupungissa monet haluavat pitää lemmikkejä, ja tämä on päätetty sallia. Yrittäjillä ei kerta kaikkiaan ole varaa sulkea pois merkittävää vuokralaissegmenttiä, koska heillä on täytettävänään kokonaisia taloyhtiöitä.


– Pyrimme sen sijaan huomioimaan tämän jo asuntoja kunnostettaessa. Olemme esimerkiksi laittaneet osaan huoneistosta vinyylilattiat laminaatin sijaan, koska vinyyli ei raapiinnu yhtä helposti ja kestää vesiläikkiä, sanoo Joakim.


Porvoo tähtäimessä 


Happy Housingilla ei ole juuri nyt mitään uusia kohteita kiikarissa, mutta jos jotain mielenkiintoista tulee tarjolle, he ovat valmiita tekemään uusia investointeja. Porvoossa asuva Johan olisi valmis panostuksiin kotinurkillaan. Yritys ei halua keskittää toimintaansa vain yhdelle paikkakunnalle. Happy Housingissa katsotaan luottamuksella tulevaan, vaikka käynnissä oleva pandemia on tehnyt monen yrityksen tilanteen vaikeaksi.


– Toki voi käydä niin, että syntyy tilanteita, joissa vuokralaiset eivät selviydy vuokrastaan jäätyään ilman tuloja. Mutta toisaalta vuokra-asuntojen kysyntä saattaa lisääntyä laskusuhdanteen johdosta. Jossainhan on asuttava, mutta suuria asuntolainoja ei ehkä haluta ottaa, jos talous on epävakaa, sanoo Johan.– Yleisesti ottaen en usko tilanteen tulevan muuttumaan erityisen paljon meidän osaltamme. Meillä on ollut vuokralaisia mukavasti myös ennen pandemiaa, toteaa Joakim.


.

Happy Housing Oy rekisteröitiin 2018


Yrityksen omistavat Joakim ja Johan Lindholm sekä heidän puolisonsa Anna Pietelin ja Ronja Roms.


Yrityksellä ei ole osakkaiden lisäksi muuta työvoimaa

Mer läsning