Happy Housing investerar i hyreslägenheter

Radhusen på Nykärrsgatan 14-16 håller bröderna Joakim och Johan Lindholm sysselsatta för tillfället. Där renoverar man för tillfället upp några av lägenheterna. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Bröderna Lindholm köper upp hela husbolag och hyr ut lägenheter. Fördelen med hyreshus är att folk behöver tak över huvudet också i ekonomiskt trängda tider.

- Planen är att vara hyresvärdar. Vi köper upp hela husbolag och fixar till de lägenheter som behöver snyggas upp, säger Johan Lindholm.

Johan driver företaget Happy Housing tillsammans med sin bror Joakim Lindholm och deras fruar Ronja Roms och Anna Pietelin. Johan håller vid sidan av arbetet på att studera till byggnadsingenjör. Joakim är byggmästare och har redan tidigare varit företagare i byggbranschen. Deras pappa, Lars Lindholm, är pensionerad byggmästare från Hangö stad, så det där med att bygga finns litet i generna.

Företaget Happy Housing registrerades 2018, då bolaget gjorde sitt första fastighetsköp; en radhuslägenhet med åtta bostäder på Knipvägen 10 i Hangö. Säljare var Hangö hyreshus Ab. I oktober i fjol var det dags för nästa objekt, en radhusfastighet på Nykärrsgatan 14-16. Också den här gången var det Hangö hyreshus Ab som stod som säljare.

- Det fanns hyresgäster i nästan alla lägenheter då vi köpte husen. Vi håller nu på att fixa till de lägenheter som har behov av renovering, efter hand som någon lokal står tom. De ska ha lite 2020-stil, säger Joakim.

Risk med utflyttning? Hangö är ju en utflyttningskommun, hur ser ni på det?

- Det är klart att det finns en liten risk då man inte vet hur läget ser ut om tio-femton år. Men tanken är att ganska aggressivt korta av lånen och på så sätt minska risken, säger Joakim.

Han tillägger att man helt kallt får räkna med att det inte finns en stor värdeökning i priset. De ser det som en liten marknadsfördel att ha satsat på just radhus, eftersom utbudet på radhuslägenheter är mindre än på höghuslägenheter i Hangö. Och många vill gärna ha en egen liten gårdsplan.

- Å andra sidan har utflyttningen litet kompenserats av att sommargästerna ökat. Vi har faktisk ett par lägenheter som hyrs av just sommargäster, inflikar Johan.

Hårdare konkurrens

Hittills har de inte haft några större problem med att hitta hyresgäster till sina lägenheter. Men det som utflyttningen bidragit till är en hårdare konkurrens om hyresgästerna. Lägenheter som inte är i bra skick är ingen intresserad av.

- Det ska finnas ett golv av lite bättre kvalitet, gärna nymålade väggar och kaklade badrum, säger Johan.

- Men om man kan erbjuda ett fräscht boende, trivs hyresgästerna bättre och stannar kanske längre. Då har det varit en bra investering att renovera. För tomma lägenheter är dyra, säger Joakim.

Neutralt och slitstarkt

Killarna har vissa tumregler de följer då de renoverar. Bostäderna måste hålla rätt tufft slitage och tilltala en så bred publik som möjligt. Då gäller det att hålla sig till neutrala färgskalor och slitstarka material. I en liten stad som Hangö vill många hyresgäster ha husdjur, något man gått in för att tillåta. De har helt enkelt inte råd att välja bort ett betydande segment av hyresgäster då de har hela husbolag att fylla.

- Vi försöker att i stället ta det i beaktande redan vid renoveringsskedet. Vi har exempelvis satt vinylgolv i vissa av lägenheterna istället för laminat, eftersom det inte får skrapmärken lika lätt och tål vattenfläckar, säger Joakim.

Siktet mot Borgå

Just nu har Happy Housing inga nya objekt i kikaren, men om det dyker upp något intressant är de inte ovilliga att göra nya investeringar. Johan, som till vardags är bosatt i Borgå, är öppen för att nästa satsning kunde vara i hans hemknutar. Man vill inte förbinda sig till verksamhet på endast en ort. Trots att pågående pandemi gjort livet surt för många företag i Finland, ser man med tillförlit på framtiden.

- Visst kan det hända att det uppstår situationer med hyresgäster som inte klarar hyran om de förlorat sin inkomst. Men å andra sidan kan efterfrågan på hyreslägenheter öka i en lågkonjunktur. Man måste ju bo någonstans, men vill kanske inte dra på sig ett stort bostadslån om ekonomin är osäker, säger Johan.

- Men på det stora hela tror jag inte att situationen kommer att förändras särskilt mycket för vår del. Vi har haft helt okej med hyresgäster också innan pandemin, säger Joakim.

Företaget Happy Housing registrerades 2018

Bolaget ägs av Joakim och Johan Lindholm plus deras respektive Anna Pietelin och Ronja Roms.

Företaget har inga anställda, utöver delägarna

Mer läsning