Hankolaisyritys on viimeinen palanen hankepalapelissä, jolla luodaan satoja työpaikkoja Inkooseen.

Yhteistyötä. Agneta Evers ja Patrik Gustafsson Hanko Data Parks, Antti Kaikkonen Fortum, Olof Exell Hanko Data Parks ja Eero Hettula C-Fiber kokevat yritysten täydentävän toisiaan. Bild: Mira Strandberg

Yritys Hanko Data Parks alkaa markkinoida Inkoon Joddböleä potentiaalisena datakeskusalueena. Tähtäimessä on aasialainen toimija.

Energiayhtiö Fortum julkisti joulukuussa, että yritys suunnittelee kansainvälisten yritysten houkuttelemista sijoittamaan datakeskuksensa vanhalle voimalatontille Inkoon Joddböleen. Lauantaina julkistettiin Fortumin ja Hanko Data Parksin välinen yhteistyösopimus, jonka mukaan Hanko Data Parks vastaa tontin markkinoinnista kansainvälisille kohderyhmilleen.

Joddbölestä tulee siis viides potentiaalinen datakeskusalue, jolle Hanko Data Parks yrittää löytää toimijoita.

– Uskon dominovaikutukseen. Kun saadaan ensimmäinen keskus, muita seuraa perässä, sanoo Agneta Evers Hanko Data Parksista.

Evers on sitä mieltä, että läntisellä Uudellamaalla ehdottomasti on edellytyksiä datakeskustoiminnalle. Sijainnilla on maantieteellisiä etuja ja lisäksi alueelle on tehty monia panostuksia datayhteyksiin – mukaan lukien merikaapelit Saksaan ja Ruotsiin – jotka yhdistävät alueen lähes koko maailmaan. Jos suunniteltu Arctic Connect -kaapeli toteutuu, se vahvistaa entisestään alueen mahdollisuuksia etenkin Aasian suuntaan. Arctic Connect vedetään jäämeren kautta Aasiaan ja todennäköisesti juuri Suomen kautta.

– Yksi suunnitelluista reiteistä kulkee Hangon kautta, sanoo Karjaan Puhelimessa työskentelevä Patrik Gustafsson Hanko Data Parksista.

Joddbölen tontti mahdollistaa suuremman datakeskuksen sijoittumisen kuin Hanko Data Parksin neljä muuta aluetta. Muut alueet sijaitsevat Koverharissa, Hanko Itäisessä, Horsbäckissä ja Karjaalla.

– Datakeskusrakentajat ovat kiinnostuneita Pohjoismaista, koska meillä on hyvä infrastruktuuri, ilmasto, joka ei edellytä paljoa viilennystä, hyvä sähköverkko ja yleensäkin hyvin toimivat yhteiskuntarakenteet, sanoo Antti Kaikkonen Fortumista.