Hankolaisten on nyt tuettava Brankista – jos he haluavat säilyttää rakennuksen

Lisää toimintaa. Monica Ferm tietää, että Brankiksen pelastaminen edellyttää toimintaa. Hän toivoo, että Brankiksen lasioven takana oleva ilmoitustaulu jonain päivänä on täynnä tapahtumatiedotteita. Bild: Sarah Grönstrand

Brankiksen tulevaisuus on nyt hankolaisten käsissä. Brankiksen säilyttämisen puolesta taisteleva työryhmä on miettinyt vaihtoehtoja, mutta tarvitsee hankolaisilta tukea niiden toteuttamiseksi.

Brankiksella on jälleen torstaina 10. tammikuuta torikokous, johon kaikki Brankiksen tulevaisuudesta välittävät ovat tervetulleita.

Kokous on tärkeä työryhmälle, joka pyrkii kehittämään Brankiksen toimintaa, koska sillä on pian sen jälkeen tapaaminen Kulturfonden-rahaston kanssa.

– Meidän on tiedettävä, onko yhdistystä kohtaan kiinnostusta ja toiminnalle edellytyksiä, sanoo työryhmään kuuluva Monica Ferm.

Työryhmällä oli jokin aika sitten juuri toimintaa koskeva kokous. Ryhmä ei ollut täysin yksimielinen siitä, pitäisikö perustaa uusi yhdistys, muuttaa vanhan yhdistyksen sääntöjä vai muodostaa kannatusyhdistys.

Svenska gården Brankis -yhdistyksen puheenjohtaja Robin Sundberg on ymmärtänyt, että suunnitelmissa on perustaa kannatusyhdistys.

– Mutta kyllä sekin onnistuu, että vuosikokouksessa valitaan uusi hallitus ja uusitaan säännöt.

Yksi nykyisen yhdistyksen sääntöihin liittyvä ongelma on, että siihen voi kuulua jäseninä vain yhdistyksiä. Työryhmä on sitä mieltä, että myös yksityishenkilöt ovat kiinnostuneita jäsenyydestä.

Nykyisellä yhdistyksellä on melkoinen määrä lainoja, jotka todennäköisesti periytyisivät uudelle yhdistykselle.

Saa lisäaikaa

Ajatus oli aiemmin, että yhdistyksen Svenska gården Brankis toiminta päättyisi vuodenvaihteessa. Työryhmä on kuitenkin nyt saanut lisäaikaa kesäkuun lopulle. Sundberg jatkaa puheenjohtajana.

– Minun on täysin turha sanoutua irti puheenjohtajuudesta nyt, haluanhan itsekin pelastaa Brankiksen. Ja, kuten alusta alkaen olen sanonut, ei ole hyvä, jos joku helsinkiläinen toimii puheenjohtajana, Sundberg sanoo.

– Tämä antaa hankolaisille muutaman kuukauden aikaa osoittaa, haluammeko me säilyttää Brankiksen hankolaisten tilana, toteaa Ferm.

Jos yhdistyksen toiminta päättyy, talo luovutetaan pankille.

Tarvitaan kaksikielinen yhdistys

Bankista hallinnoivan yhdistyksen tulisi olla kaksikielinen riippumatta siitä, perustetaanko uusi yhdistys vai muutetaanko sääntöjä.

– Meidän on tavoitettava molemmat kieliryhmät, Ferm vakuuttaa.

Työryhmä on myös yksimielinen siitä, että markkinointia on tehostettava.

– Olisi hyvä, jos meillä olisi määräaikainen toiminnanjohtaja, joka voisi huolehtia markkinoinnista.

Toiminnanjohtaja voisi muun muassa luoda kotisivut tai ainakin Facebook-sivun.

– Meidän on oltava läsnä eri kanavissa vuokraustoiminnan lisäämiseksi.

Tarvitaan lisää toimintaa

Yhdistyksen tehtävä olisi, on sitten kyse uudesta tai vanhasta yhdistyksestä, hallinnoida Brankista.

– Lisäksi se järjestäisi omaa toimintaa, kuten esimerkiksi loppiaisnaamiaiset ja oktoberfest-juhlan, Ferm kuvailee.

Myös kesäinen grillijuhla on yksi ehdotus.

– Piha-alue on upea, ja käytettävissä on myös sauna ja terassi. Jos itsellä on pieni piha, talon voi vuokrata vaikka sukukokousta tai vastaavaa varten.

Bingoilloista on myös ollut puhetta, jos muiden yhdistysten piirissä on kiinnostusta sellaisten järjestämiseen.

Työryhmä on tietoinen siitä, että sen olisi houkuteltava myös nuorempia.

– Yksi ehdotus oli, että Brankiksella järjestettäisiin pop-up-tansseja viikonloppuina, joina talo ei ole varattu. Se edellyttäisi tietysti, että voimme asettaa lyhyellä varoajalla käyttöön järjestyksenvalvojia, toteaa Ferm.