Hankolaista lohisoppaa Japanissa

Magnus Ekström vieraili Osakassa kesän alussa ja tarjosi lohisoppaa innokkaille lounasvieraille. Mutta kaikkia aineksia ei ollut helppoa löytää.

– En tiedä, kuinka paljon lohisoppaa myimme, mutta määrä liikkuu tuhansissa annoksissa joka päivä. Jono edessämme oli jatkuva ja teimme pitkiä työpäiviä aloittaen seitsemältä aamulla ja lopettaen kymmenen maissa illalla.

Näin kuvaa Japanin seikkailuaan Magnus Ekström ravintolasta På Kroken. Kymmenen päivän ajan hän teki ruokaa tavaratalo Hankyo Department Storessa Osakassa skandinaavisen juhannusfestivaalin teemapäivillä.

Alku sille, että pieni ravintola Hangonkylästä sai kutsun "Auringonnousun maahan", oli sähköposti Japanin YLE:ltä noin vuosi sitten. Japanilainen ryhmä, joka edustaa muutamia isoja ravintoloita Osakassa, vieraili Suomessa ja he olivat saaneet vinkin Koukussa-ravintolan lohisopasta. Tämä japanilainen delegaatio vieraili Hangossa ja sen vierailu Koukussa filmattiin.

– Vierailun yhteydessä minulta kysyttiin, voisinko ajatella vierailevani Osakassa ja kokkaavani Scandinavian Midsummer Festivalissa, kertoo Ekström.

Kallista tilliä

Muutamaa viikkoa ennen lähtöä Ekström lähetti Japaniin reseptin lohisopasta ja saaristolaisleivästä. Itse hän saapui Osakaan kaksi päivää ennen festivaalin alkua. Hämmästys oli suuri, kun Ekström inventoi ainekset, joilla keittiö oli varustettu hänen vierailuaan varten. – Siellä oli neljä 50 g pussia tilliä kahdelle tonnille perunaa!

Ekström kertoo huomauttaneensa heti tämän suhteen hulluudesta, että hän tarvitsi massoittain lisää tilliä. Mutta hän sai vain kylmää kättä. Tavaratalon johtaja ilmoitti, ettei se ikävä kyllä ollut mahdollista, koska jo pieni pussi tilliä maksaa 10 euroa meidän rahassamme.

– Yritin selittää hänelle, että lohi ilman tilliä on kuin auto ilman moottoria, mutta se ei auttanut. Tilli on epätavallinen mauste Japanissa, jossa vain muutamat viljelevät sitä ja sen tähden hinta on korkea, hän selittää.

Lohisoppa maustettiin sitten purjolla, fenkolilla, sellerillä ja kevätsipulilla. Valkopippuri sai ajaa maustepippurin virkaa, sillä sitäkään ei löytynyt.

– Sopasta ei tullut sitä versiota, jota Koukussa tarjoamme, mutta maku oli ihan ok siitä huolimatta, summaa Ekström.

Kova kuri

Ruokafestivaalilla oli mukana myös Backers Bakerin leipomon tuotteita Pohjasta, joten Länsi-Uusimaa oli hienosti edustettuna.

Festivaali huomioitiin Japanin tv:ssä ja Ekström sai jopa antaa nimikirjoituksensa joillekin, jotka olivat nähneet hänet tv-ruudussa. Hän kertoo nauraen, että hänen pitkä runkonsa ja vaalea kihara tukkansa herätti huomiota, missä hän vain liikkui.

Pitkät työpäivät antoivat hänelle silmäyksen japanilaisen keittiön työkulttuuriin, jota leimaa kova kuri. Ekström sai huutia, kun hän otti puhtaan kertakäyttölusikan, maistoi soppalientä ja heitti sitten lusikan menemään.

– Keittiöpäällikkö alkoi huutaa, ettei niin saa tehdä, että se on epähygieenistä, hän kertoo.

Lientä olisi ensin pitänyt ottaa soppakauhalla ja kaataa pieneen kulhoon. Sitten Ekströmin olisi tullut ottaa pikku kulhonsa ja maistaa lientä hienotunteisesti pylvään takana, ettei kukaan vain olisi nähnyt häntä. Sama juttu, jos hän tuli janoiseksi ja halusi kulauksen vettä; sitä ei pitänyt tehdä kokkiasemalla, vaan saman pylvään takana.

Kallista ruokaa

Työpäivät olivat pitkiä, joten hän ei ehtinyt nähdä paljoakaan Osakasta. Mutta joka ilta hänellä oli tapana mennä ulos syömään norjalaisen ravintoloitsijaparin kanssa. Ruoka oli kallista, mutta hyvää.

– Sushi on täysin erilaista kuin se, mihin olemme Suomessa tottuneet. Söin paljon paikallista kalaa, josta en yhtään tiennyt, mitä ne olivat.

Hän mainitsee löytäneensä useita ravintoloita, jotka tarjoavat kuuluisaa fugua, pallokalaa, joka voi olla erittäin myrkyllistä, jos sitä ei valmisteta oikein. Hän kieltäytyi vapaaehtoisesti maistamasta, mutta eräs kaveri halusi kokeilla. Hän tunsi, kuinka huulet ja kurkku alkoivat pistellä: oireita, jotka kuulemma kuuluvat kokemukseen.

– Minä en kyllä halua maksaa runsasta sataa euroa saadakseni kokea, että saatan kuolla, nauraa Ekström.

Yksi asia, joka teki suuren vaikutuksen Ekströmiin, olivat korkeateknologiset wc-tuolit. – Niissä oli radio, suihku, höyry, desinfiointiaine ja fööni. Sellainen on pakko saada kotiin.

Ekström sanoo, että Japanin-vierailu on suurinta, missä hän on kokkiurallaan ollut mukana. Mutta työpäivät olivat pitkiä ja toivat mukanaan paljonkin psyykkistä stressiä. Kotimatkalla häneltä hävisivät vielä matkatavarat ja lentolippukin. Ekströmistä tuli omien sanojensa mukaan "lost in Japan". Mutta se on toinen tarina.

KUVA

Vieraileva kokki

Magnus Ekström aloitti kesäkautensa kokaten suuressa tavaratalossa Osakassa, Japanissa, skandinaavisilla juhannusfestivaaleilla.