Hankolaisnuoret avautuvat tunteellisessa showssa: "Se on kuin ohjattu juhla näyttämöllä"

Yhteenhitsautuneita. Listening Party showssa esiintyvät nuoret ovat harjoitelleet viikon verran intensiivisesti. Bild: Harald Grönstrand

Hangon teatteritreffit –festivaali täyttää viikonloppuna Hangon teatterilla sen eri muodoissa. Nuoret ovat keskeisessä osassa näytöksessä Listening Party. – Esitys on yleensä tunteellinen, sanoo islantilainen ohjaaja Ásrún Magnúsdóttir.

– Kaikki on sujunut hyvin. Meillä ei ole ollut mitään suurempia kriisejä, vaikka ratkaistavana on sata ja yksi asiaa.

Näin toteaa Hangon teatteritreffien toiminnanjohtaja Jonathan Fogelholm tämänvuotisista järjestelyistä. Hän on talvesta alkaen tehnyt töitä toteuttaakseen lyhyen intensiivisen jakson Hangossa kukoistavan festivaalin.

– Kaikilla on omat tehtävänsä, mutta tietoisesti olen jättänyt merkitsemättä niitä itselleni. Silti olen täystyöllistetty. Toivon kuitenkin ehtiväni katsella joitakin lauantain ja sunnuntain näytöksistä, kun kaikki on täydessä käynnissä, sanoo Fogelholm festivaalin avajaispäivänä torstaina.

On ilmeistä, että vuoden järjestelyt sujuvat hyvin. Lippuja oli myyty jo festivaalin avajaisiin mennessä yli 1 000, ja sadat niistä jo ennen Hangon lipunmyynnin avaamista.

– Näytökset on myyty lähestulkoon loppuun. On erittäin hyvä, että liput myydään loppuun, vaikka se onkin ikävää niille, jotka eivät saa enää lippua, sanoo Fogelholm.

Pitää lankoja käsissään. Jonathan Fogelholm on Hangon teatteritreffien toiminnanjohtaja. Monen kuukauden kirjoituspöytätyöskentelyn jälkeen hän saa nyt vihdoinkin olla tapahtumien keskiössä mukana toteuttamassa suunnitelmia. Bild: Harald Grönstrand

Panostaa paikallisesti

Fogelholm sanoi talvella teatteritreffien toiminnanjohtajana aloittaessaan, että yksi hänen tavoitteistaan oli saada paikallisia voimia mukaan festivaaliin.

Miten on käynyt?

– Halusimme saada yhteyden paikallisiin toimijoihin. Se oli yksi pääasioista. Ja nyt teemme yhteistyötä esimerkiksi Alan's Cafén kanssa. Teemme siellä yhtä ja toista, kertoo Fogeholm.

Kansainväliset vierailijat ovat toinen asia, johon hän kertoo festivaalin tänä vuonna panostaneen.

– Meillä on kolme kansainvälistä vierailunäytäntöä. Suomeen tulee harvoin kansainvälisiä näytelmiä, joten haluan ottaa tilaisuudesta vaarin ja nähdä ne. Näytelmät ovat tärkeitä kulttuurivaihdon kannalta, sanoo Fogelholm.

Festivaali panostaa entiseen tapaan myös nuorisoon. Viime vuonna ohjelmassa oli Nightwalks with Teenagers –esitys. Tänä vuonna ohjelmassa on Listening Party.

– Kiinnostusta löytyy. Yleisö haluaa nähdä paikallisten nuorten esiintyvän, kertoo Fogelholm.

Tunteellinen show

Listening Party on islantilaisen Ásrún Magnúsdóttirin johtaman työpajan lopputuotos. Kymmenkunta nuorta on viiden päivän ajan harjoitellut kolme tuntia päivässä kaupungintalon juhlasalissa. Tuloksena on näytös, jossa nuoret kertovat musiikin välityksellä itsestään ja ajatuksistaan.

– Se on kuin performanssi. Ohjattu juhla näyttämöllä, selittää Magnúsdóttir.

Hän vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta on tehnyt paljon työtä nuorten kanssa aiemmin.

Tekee töitä nuorten kanssa. Ásrún Magnúsdóttir koordinoi Listening Party shown työpajaa. Hän kertoo, että esitykset yleensä ovat tunteellisia. Bild: Harald Grönstrand

– Lähdemme liikkeelle musiikista. Nuoret kuuntelevat musiikkia, joten se on hyvä yhteydenluoja. Näytöksessä jokainen saa soittaa valitsemansa kappaleen.

Miten yleisö yleensä asennoituu esityksiin?

– Yleensä erittäin tunteellisesti. Useimmilla on yhteys musiikkiin, sanoo Magnúsdóttir.

Cornelia van Kasteel on yksi Listening Partyyn osallistuvista nuorista. Hän on esiintynyt ennenkin ja kertoo, että hän löysi työpajan kuultuaan siitä koulussa.

– Olemme tanssineet, laulaneet ja tutustuneet toisiimme. Toivon, että esityksestä tulee hyvä, hän sanoo päivää ennen ensiesitystä.

Mila Jääskelä ei ollut kuullut työpajasta aiemmin, mutta halusi osallistua, kun hän sai siihen mahdollisuuden.

– Kaikki ovat niin mukavia. Pidän esiintymisestä. Se on niin hauskaa.

Rose Keski-Korhonen esiintyy ensimmäistä kertaa näyttämöllä.

– En ole koskaan ennen tehnyt mitään vastaavaa. Päätin tulla tänne testaamaan oman mukavuusalueen ulkopuolella olevia asioita. Pidän musiikista ja pienenä puhuin vähän, mutta lauloin sitäkin enemmän. Isoisäni tuki minun paljon siinä. Ja nyt olen tässä.

Miten sinusta tuntuu, että on sujunut?

– Kaikki on mennyt tosi hyvin! Ennen en olisi mitenkään uskaltanut tehdä jotakin vastaavaa, sanoo Keski-Korhonen.

Mer läsning