Hankolainen antoi kaiken vapaa-aikansa Pelastusarmeijalle

Ulla Lundmarkilla on useita albumeja täynnä muistoja ja kuvia jo lapsuuden pyhäkoulussa alkaneesta aktiivisesta toiminnastaan Pelastusarmeijassa. Tänään hän täyttää 95 vuotta ja esittelee joitakin valokuvistaan.

Ulla Lundmark on osallistunut Pelastusarmeijan toimintaan siitä alkaen, kun hän kävi lapsena pyhäkoulua, aina siihen saakka, kun toiminta vähitellen päättyi Hangossa 1990-luvulla.

– En ollut koskaan kotona. Annoin kaiken vapaa-aikani Pelastusarmeijalle, hän kertoo.

Hänellä on kodissaan valokuva-albumeja, joissa on kuvia hänen ajastaan Pelastusarmeijassa ja armeijan tyttölippukunnassa. Hän on toiminut tyttölippukunnan johtajana sekä ennen evakuointia että sen jälkeen.

Lundmark on ollut mukana monilla partioleireillä eri puolilla Suomea.

– Leirien ei tarvinnut olla kaukana, kunhan ne vähän poikkesivat tavanomaisesta.

Törmäsivät tiedustelukoneeseen. Tässä Ulla Lundmark on hankolaislippukunnan Syduddarna ja helsinkiläisen lippukunnan Tempelflickorna yhteisellä leirillä. Lappohjaan laskeutui leirin aikana lentokone. Lentokoneen malli oli Blackburn Ripon II, jota Suomi käytti tiedustelulennoilla jatkosodan aikana. Kuvan lentokone on tuskin enää olemassa, koska koko maailmassa on jäljellä ainoastaan yksi Ripon-lentokone. Se on Päijät-Hämeen Ilmailumuseossa Lahden lentokentän lähettyvillä, ja sen rekisterinumero on RI-140. Viimeinen lento Ripon-koneella tehtiin 1945. Bild: Privat

Yhden albumin päällä on pieni mustavalkoinen kuva Blackburn Ripon II –mallin tiedustelukoneesta ja hankolaisen lippukunnan Syduddarna sekä helsinkiläisen lippukunnan Tempelflickorna tytöistä. Kuva on otettu Lappohjassa järjestetyllä partioleirillä, johon Lundmark osallistui. Myös lentäjä näkyy kuvassa.

– Vanhemmat juttelivat lentäjän kanssa. Olisimme päässeet lennolle seuraavana päivänä, mutta meidän oli lähdettävä kotiin.

Lundmark ei tiedä, mitä lentokoneelle tapahtui. Se on tuskin enää olemassa, koska ainoan maailmassa järjellä olevan sen mallin koneen rekisterinumero on eri kuin kuvan koneen.

Mukana paraatissa Lontoossa

Yhdessä albumissa on kuvia Lontoosta. Lundmark oli yksi kolmesta hankolaisesta, jotka saivat osallistua vuonna 1950 järjestettyyn Pelastusarmeijan ensimmäiseen kansainväliseen nuorisokongressiin.

– Siellä oli niin suuria kokoustiloja ja –halleja, ettei moisia ollut osannut kuvitella edes olevan olemassa.

Ulla Lundmark selaa pelastusarmeija-ajastaan kertovaa albumia. Vuonna 1950 hän ja kaksi muuta hankolaista sai osallistua Lontoossa järjestettyyn paraatiin. Bild: Sarah Grönstrand

Kongressin yhteydessä järjestettiin suuri paraati, jota säestettiin torvisoitolla. Kaikilla oli punaiset takit.

– Se teki suuren vaikutuksen meihin lähes maaseudulta tulleisiin.

Saimme paraatin jälkeen kuulla, että se oli kuvattu tv:tä varten.

Yksi hankolaisten kanssa tekemisissä ollut ruotsalaisnuori oli kyllin rohkea soittaakseen pienen lontoolaistalon ovikelloa. Vanhempi pariskunta avasi oven.

– Kerroimme keitä olimme, että paraatimme tullaan näyttämään tv:ssä ja kysyimme, saisimmeko katsoa sitä heillä. Sen saimme tehdä.

Kotona Hangossa ei ollut tv:tä niihin aikoihin.

– Veljeni oli sittemmin yksi ensimmäisistä hankolaisista, joka hankki tv:n itselleen.

Ulla Lundmark on omistanut suurimman osan elämästään partiotoiminnalle ja Pelastusarmeijalle. Hän ei kuitenkaan halua korostaa itseään. Siksi hän ei myöskään halua tulla kuvatuksi. Vanhojen kuvien näyttämistä vastaan hänellä ei sen sijaan ole mitään. Bild: Sarah Grönstrand

Pelastusarmeijatoiminta ehti täyttää Hangossa 100 vuotta

Lundmark oli aktiivinen niin pitkään kuin se oli mahdollista Hangossa. Nuorempien voimien saaminen mukaan oli kuitenkin vaikeata 1990-luvulla.

Pelastusarmeijatoiminnan viettäessä 100-vuotisjuhlavuottaan Hangossa 1991, kaupungissa ei ollut yhtään upseeria ja toiminta oli hyvin vähäistä. Ainoastaan Kotiyhdistys kokoontui edelleen säännöllisesti juuri Lundmarkin johdolla.

– Enhän minä voinut lopettaa, vaikka olinkin yksin, vaan järjestin edelleen eläkeläistapaamisia. Niissä oli läsnä myös Jumalan sana. Pyrin aina saamaan papin paikalle esittämään sen.

Ulla Lundmark soitti mandoliinia Hango Pelastusarmeijassa. Hän on lahjoittanut pois soittimensa, koska hän ei kykene enää soittamaan itse. Bild: Sarah Grönstrand