Hanko Sushi öppnar i Regatta Spa

Nytt koncept. Hanko Sushi flyttar in i spaet och driver Hanko Sushi Solsidan. På bilden syns Jesper Björkell, huvudkock på Hanko Sushi och Lars Sonck, business manager på Regatta Spa.Bild: Mia Berg-Lundqvist

Den 11 maj öppnar Hanko Sushi på ny adress i Hangö. Utrymmena i Regatta Spa ger nya möjligheter och gästerna kan vänta sig både en längre säsong och en bredare meny.

Lars Sonck, business manager för Regatta Spa, är nöjd över att man funnit en ny samarbetspartner till spaets restaurangavdelning.

– Hanko Sushi är ett mycket bra alternativ för oss. Det var ju här i Hangö de startade sin verksamhet och de har ett omtyckt och välkänt koncept. Brasserie Regatta fortsätter som normalt på hotellet och tillsammans kommer de att utgöra en bra helhet.

Nöjd över de nya lokaliteterna är också Jesper Björkell, huvudkock på Hanko Sushi. Han säger att de nya, större utrymmena öppnar upp för nya möjligheter.

– Det här är den Hanko Sushi restaurang som är närmast havet för tillfället. Vi har ju en alldeles fantastisk terrass till vårt förfogande och kan satsa stort också på drinkutbudet.

I år kommer större delen av terrassen att vara öppen för allmänheten, till skillnad från fjolåret då delarna närmast havet var reserverade enkom för spaets gäster och aktionärerna. Man har nu flyttat bardisken längre ned på terrassen, närmare simbassängen, så att det ska vara kortare väg för gästerna att hämta ut sin dricka. Samtidigt blir en större del av terrassen tillgänglig för alla besökare.

– Men en liten del kommer fortfarande att vara reserverad för spa-gäster och auktionärer som vill njuta av solterrassen. Terrassen är nu möblerad på ett mera funktionellt sätt, säger Sonck.

- Bassängområdet är en viktig del som hämtar mervärde för aktionärerna och spaets gäster och höjer attraktionsvärdet för hotellet sommartid.

Bredare meny

Spaets restaurang kommer att gå under namnet Hanko Sushi Solsidan och vara något av ett laboratoriekök. Björkell berättar att restaurangen i Hangö alltid haft litet lösare tyglar än de andra restaurangerna i kedjan. Det är här man experimenterar med nya rätter på menyn.

– Det har visat sig att det som fungerar i Hangö, fungerar också på våra andra restauranger runtom i Finland.

Björkell har bland annat varit till Japan och bekantat sig med en robata grill och i planerna finns att man åtminstone kvällstid kan erbjuda varm mat från grillen. Spett av olika slag finns i tankarna. Fjolårets hit på Solsidan med Poké Bowls kommer också i år att finnas på årets meny, om än enligt Hanko Sushis egens design och recept.

– Man blir tvingad till nytänk varje gång man kommer till nya utrymmen. Det är bra för kreativiteten, säger Björkell.

Längre säsong

Under tidigare år, då Hanko Sushi fanns i Casinos fastighet, brukade sommarsäsongen sparkas i gång kring midsommar. I år slår man upp dörrarna redan den 11 maj. I början håller man öppet endast under fredagar och veckoslut, men efter den 15 juni håller man öppet alla dagar. Inbitna sushifantaster kan också glädjas åt att säsongen avslutas ovanligt sent, först den sista september.

Så har vi den eviga frågan, kommer också simavdelningen att öppna för allmänheten under högsäsong?

– Nej, vi har ett klart koncept hur spaet har finansierats och det upplägget kommer inte att ändra, säger Sonck.

Han påminner om att de står inför en situation där man väntar på att få påbörja hotellutvidgningen med ytterligare 40-45 rum. Då hela projektet är genomfört kommer man att behöva bassängen för de egna gästerna om sommaren, just för att det ger ett mervärde åt aktionärerna.

– Det har redan denna vinter varit så många badgäster under vissa veckoslut att skåpen i omklädningsrummet tagit slut, avrundar Sonck.