Hanko on paljon muutakin kuin kiistoja

Kaupungin päättäjiä ja viranhaltijoita arvostellaan usein Hangossa. Tyytymättömyys kytee joillakin tahoilla pinnan alla. Päätöksenteko on joidenkin mielestä liian hidasta ja viranhaltijoilta kuluu liikaa aikaa päätösten toimeenpanoon.

Kunnallinen päätöksenteko vie oman aikansa, mutta esimerkiksi Outi McDonaldin irtisanomisen ja Tehtaanniemen hotellihankkeen kaltaiset tapaukset vahvistavat kielteisiä käsityksiä. Tämä on monessa mielessä ongelmallista, mutta etenkin, koska tapaukset heittävät synkän varjonsa kaupungin muiden tekemisten ylle. Myönteisen imagon rakentaminen on vaikeata, kun kaikki fokus on kielteisessä.

Kaupungin olisi aktivoiduttava ja tiedotettava entistä näkyvämmin hankolaisia hyödyttävistä myönteisistä päätöksistä tai toimenpiteistä. Tämä on pitkäjännitteistä ja haasteellista työtä muun muassa, koska medioilla on taipumus nostaa esiin kielteisiä näkökulmia ja konflikteja.

Tosiasiahan on kuitenkin, että Hangon kaupunki on viime aikoina saanut aikaan paljon myönteistä. Hanko oli yksi harvoista kunnista, joka teki ylijäämää viime vuonna. Kaksi kolmasosaa Suomen kunnista näytti miinusta, mutta Hanko onnistui suuresta velkataakastaan huolimatta pysymään plussalla.

Kaupunki on myös ollut edelläkävijä tarjotessaan koululaisille lounaan kesäkuussa. Valtuutettu Marko Niemen (SKP) tekemä aloite on herättänyt suurta huomiota myös kansallisella tasolla ja monet muutkin kunnat harkitsevat samaa järjestelyä.

Lisäksi Hanko on päättänyt asentaa aurinkopaneelit kaikkiin rakennuksiinsa. Tämä on ympäristöteko, joka näkyy selkeästi myös hankolaisten lompakossa. Samaan kategoriaan kuuluvat myös kenen tahansa vuokrattavissa olevat kaupungin sähköautot.

Kaupungin tekemien myönteisten tekojen ei tarvitse aina olla suuria, jotta ne ansaitsevat tulla mainituiksi. Esimerkiksi Puistokallioilla olevalle hiidenkirnulle johtavan polun löytäminen on pitkään ollut työlästä, ellei ole tiennyt, missä se sijaitsee. Hankolaisen Tapio Kekkosen kiinnitettyä asiaan huomiota, kaupunki nyt laittaa alueelle uusia opasteita, joiden avulla reitti löytyy. Kaupungin kustannukset ovat vähäiset, mutta sekä hankolaiset että matkailijat iloitsevat selkeämmästä viitoituksesta.

Hangon, hankolaisten ja medioiden tulisi useammin kertoa myönteisistä asioista.

Harald Grönstrand Redigerare

Mer läsning