Hanko on ensimmäinen kaupunki, jossa on ilmastoälykkäät jäteastiat – jätteet puristetaan kokoon aurinkoenergialla

Ensimmäiset roskat. Perjantaina vihittiin käyttöön Hangon uudet älykkäät jäteastiat. Rotaryjen presidentti Patrik Holmén ja kaupunginjohtaja Denis Strandell heittivät ensimmäiset roskat toiseen Itäsataman astioista. Bild: Sarah Grönstrand

Perjantaina heitettiin ensimmäiset roskat Hangon älykkäisiin jäteastioihin. Jäteastiat toimivat aurinkoenergialla ja puristavat jätteet kokoon siten, ettei astioita tarvitse tyhjentää niin usein.

Jäteastioiden äärelle kokoontuu harvoin niin iloisia ihmisiä kuin perjantaina, kun Hangon älykkäät jäteastiat vihittiin käyttöön Itäsatamassa.

– Jäteastiat sopivat hyvin kaupungin ilmastoneutraaliin strategiaan, sanoo Denis Strandell.

Kaupunginjohtaja poimii maasta roskan. Myös Patrik Holmén Hangon Rotaryklubista on varustautunut roskilla.

– Olen ylpeä klubistamme. Tälle saadaan varmasti jatkoa tavalla tai toisella, Holmén sanoo.

He avaavat luukun ja heittävät yhdessä ensimmäiset roskat älykkääseen jäteastiaan.

Aurinkoenergiaa. Jätteet älykkäissä jäteastioissa kokoon puristavan koneen akut ladataan aurinkopaneeleilla. Bild: Sarah Grönstrand

Ympäristöyhteistyötä

Älykkäitä aurinkoenergialla toimivia jäteastioita koskevassa hankkeessa on kyse rotaryjen, kaupungin ja jäteastioita valmistavan yrityksen välisestä ympäristöyhteistyöstä. Klubi vastaa rahoituksesta. Se on saanut rahoitusavustusta Promovästiltä EU-tuen hakemiseen, koska astiat ovat kalliita.

Kaupunki vastaa asioiden hoidosta, valvonnasta ja huollosta.

Ensimmäiset roskat. Perjantaina vihittiin käyttöön Hangon uudet älykkäät jäteastiat. Rotaryjen presidentti Patrik Holmén ja kaupunginjohtaja Denis Strandell heittivät ensimmäiset roskat toiseen Itäsataman astioista. Bild: Sarah Grönstrand

Kaupunki on myös päättänyt asioiden sijoituspaikat. Yksi astioista sijaitsee jäätelökioskin läheisyydessä Kirkkopuistossa, yksi vapaudenpatsaan vieressä ja kaksi eri paikoissa Itäsatamassa.

Aurinkoenergialla toimivia älykkäitä jäteastioita

Hangon Rotaryklubi lahjoittaa neljä älykästä jäteastiaa Hangon kaupungille.

Jäteastioiden kappalehinta on 5 000 euroa.

Pomoväst on tukenut hanketta EU-rahoituksella.

Hangon kaupunki vastaa järjestelmän ylläpidosta, valvonnasta ja huollosta.

Lehtovuori Oy valmistaa jäteastiat, joiden englanninkielinen nimi on Finbin.

Jäteastiat ovat 20 kertaa tehokkaampia kuin tavalliset jäteastiat, koska niitä ei tarvitse tyhjentää yhtä usein ja koska ne ilmoittavat, milloin ne on tarpeellista tyhjentää.

– Tiedustelimme astiat tyhjentävältä puisto-osastolta, missä niille on eniten käyttöä. Ne ovat paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä, sanoo teknisen ja ympäristöviraston johtaja Jukka Takala.

Ilmoittavat, milloin ne haluavat tulla tyhjennetyiksi

Kaikki astiaan heitettävät roskat puristetaan kokoon aurinkoenergian avulla. Jäteastian päällä on pieniä roskat puristavan koneen akun lataavia aurinkopaneeleja.

Kaupunki voi pilvipalvelun välityksellä seurata reaaliajassa, miten täysiä astiat ovat. Päästöt vähenevät näin, koska astioita ei tyhjennetä turhaan.

Vuonna 2018 lanseerattuja älykkäitä jäteastioita valmistaa suomalainen yritys. Älykkäitä jäteastioita on testattu erilaisissa pilottihankkeissa muun muassa Korkeasaaressa Helsingissä sekä Ruotsissa.

– Hanko on ensimmäinen kaupunki, joka ottaa jäteastiat käyttöön, kertoo tuotepäällikkö Antti Kinnunen astiat valmistavasta Lehtovuori Oy:stä.

Selittää. Antti Kinnunen työskentelee tuotepäällikkönä jäteastiat valmistaneessa yrityksessä. Hän kertoo, että roskat prässäävä kone puristaa ne kokoon noin 15–30 luukun avaamisen jälkeen. Kone puristaa jätteitä ainoastaan luukun ollessa suljettuna. Bild: Sarah Grönstrand

Kun avaa älykkään jäteastian luukun, sisältä löytyy pyörillä varustettu jäteastia.

– Se on täysin tavallinen jäteastia. Jos se hajoaisi, uuden saa tilalle halvalla, sanoo Kinnunen.

Jätteiden puristaminen kokoon merkitsee myös, että astiat painavat enemmän. Siksi niissä on pyörät, jotta ne on helppo vetää ulos ja tyhjentää sen jälkeen koneellisesti.

Yksinkertainen ratkaisu. Älykkään jäteastian sisällä on täysin tavallinen pyörillä varustettu jäteastia. Bild: Sarah Grönstrand

Suunnitelmissa on lisää jäteastioita

Jos jäteastiat toimivat hyvin kaupungin käytössä, suunnitelmissa on hankkia neljä älykästä jäteastiaa lisää.

Rotaryklubi myy jäteastioista mainospaikkoja saadakseen rahaa useampien jäteastioiden ostamiseen tai muihin ympäristöhankkeisiin.

– Hankkeen tukemisesta kiinnostuneet voivat olla minuun yhteydessä, sanoo Holmén.

Tämänvuotiset mainospaikat on jo myyty Jan-Erik Chydeniukselle.

Innoissaan. Jan-Erik Chydenius on ihastunut hankkeeseen ja tukee sitä ostamalla mainostilaa jäteastioista. Bild: Sarah Grönstrand

– Tämä on loistava mahdollisuus tuoda aurinkoenergiaa esiin. Olen iloinen saadessani olla mukana hankkeessa, hän sanoo.

Chydenius on ihastunut hankkeeseen.

– Mikä olisi parempi paikka aurinkoenergiaa käyttäville jäteastioille kuin Suomen aurinkoenergiapääkaupunki?

Avataan jalalla. Jäteastian luukku voidaan avata polkimella, jos kädet ovat täynnä roskia tai luukkua ei yksinkertaisesti vain halua koskea käsin. Bild: Sarah Grönstrand

Mer läsning