Hanko mustavalkokuvina

Luovuutta. Tapio Kekkonen näyttää valokuvissaan toisen, hieman tuntemattomamman puolen Hangosta. Bild: Clara Wahlström

Anastasia's studion vierailijat voivat kesäkuussa nauttia palasesta Hankoa mustavalkoisena. Valokuvaaja Tapio Kekkonen on asettanut studioon näytteille joitakin niemenkärjessä sijaitsevasta pikkukaupungista ottamistaan valokuvista. 


Vuosia Hankoa valokuvanneella Kekkosella on takanaan monia sekä suurempia että pienimuotoisempia näyttelyjä. Viime vuonna hänen valokuviaan oli näytteillä kaupungintalon galleriassa, mutta tänä vuonna hän on päätynyt pienimuotoisempaan, intiimimpään näyttelyyn. 


Näyttelyyn kuuluu myös valokuvakirja, joka kantaa samaa nimeä kuin näyttely. Kekkonen on painattanut kirjan, jotta näyttelyvieraat ja mahdolliset ostajat voivat tutustua galleriassa esiteltyä suurempaan kuvavalikoimaan.


Vähän, mutta hienoja 


Kultaseppäartesaani ja taulukehystäjä Anastasia Filatova oli jo pidemmän aikaa leikitellyt ajatuksella galleriasta studiossaan, ja Tapio Kekkonen tarttui tarjoukseen kesänäyttelystä uudessa galleriassa.


– Näyttelyn fokus on mustavalkoisissa Hanko-aiheisissa valokuvissa, sanoo Kekkonen.


Gallerian seinätila on hieman rajallinen, mutta koska katto on korkealla, Kekkosen suuret, tunnelmalliset valokuvat Hangosta sopivat kuitenkin hienosti tilaan. Ainakin tällä kertaa laatu on tärkeämpi kuin määrä, ja jos haluaa nähdä enemmän valokuvia, voi istahtaa hetkeksi alas ja selailla kaikessa rauhassa valokuvakirjaa. 


Kuutamouinti. Plagenin uimarannan vesikaruselli kuutamolla. Bild: Tapio Kekkonen

Kaikki seinillä ja kirjassa olevat kuvat ovat myös tilattavissa erisuuruisina ja painettuina eri materiaalille asiakkaan toivomusten ja budjetin mukaan. Melkein mikä tahansa on mahdollista, sanoo Kekkonen, joka haluaa tällä lailla asettaa taiteensa kaikkien ulottuville.


Yöllinen ulottuvuus


Tapio Kekkosen kuvat Hangosta ovat sekoitus kuvia eri näkökulmista katsottuna, mutta joukkoon mahtuu myös perinteisempiä tunnelmallisia maisemakuvia. Valokuvakirjaa selatessa ymmärtää melko nopeasti, miten teknisesti taitava ja oivalluksellisesti luova valokuvaaja Kekkonen on. 
Itse kiinnitän erityisesti huomiota yökuviin. Tämä johtuu ehkä siitä, että yleensäkin olen ihastunut öiseen valokuvaukseen tai siitä, etten ole nähnyt yhtä paljon tähän vuorokaudenaikaan otettuja kuvia kaupungista. Yökuvat antavat Hangolle vielä yhden ulottuvuuden. Kaupunki on paljon enemmän kuin pelkät auringonpaahteiset rannat ja matkailuesitteissä ohi vilahtavat tunnetut kohteet.


Jotkut kohteet muuttuvat lisäksi lähes surrealistisiksi, kun yksityiskohtia zoomataan ja ne vangitaan luovalla tavalla. Tai kun tunnetut rakennukset ja luonnonilmiöt valokuvataan odottamattomasta kulmasta ja eri valo-olosuhteissa. Valokuvauksesta kiinnostuneille löytyy siis paljon ammennettavaa ja monia uusia vaikutteita.


Näyttely on avoinna kuukauden loppuun saakka. Sen jälkeen galleriassa on kesän aikana esillä joidenkin muiden valokuvaajien töitä. Tapio Kekkonen palaa Anastasia's Studioon syyskuussa toisella valokuvanäyttelyllä.

Mer läsning