Hanko ei ole heittänyt pyyhettä kehään

Vakava. Jon Lindström toteaa, ettei nykyinen tilanne ole hyvä yrittäjille.

Sitä vastoin on selvää, ettei tilanne ole hyvä yrittäjille. Tiettyjen ennusteiden mukaan matkailun arvioidaan vähenevän 50–60 prosentilla tai jopa 80 prosentilla.
Jon Lindström Bild: VN-arkiv

Hangon matkailupäällikkö toteaa, ettei kesä ole sellainen kuin yleensä. Täysin toivoton tilanne ei kuitenkaan ole. Paljon tekemistä löytyy edelleen.

Hallituksen ilmoitus, että 50 hengen kokoontumiset ovat sallittuja 1. kesäkuuta alkaen, on herättänyt toiveita erilaisen kesäohjelman järjestämisestä ainakin jossain muodossa tänä kesänä. Hangon matkailupäällikkö Jon Lindström toteaa, että tieto on tervetullut, mutta korostaa samalla, että tartuntavaara on otettava edelleen huomioon. 


– Tietysti on hyvä, että yhteiskunta avautuu vähitellen. Kaikki tapahtumat on kuitenkin syytä järjestää mahdollisimman turvallisesti kävijöiden parasta ajatellen.


Tosiasia, että 50 henkeä saa kokoontua vajaan kuukauden kuluttua, merkitsee Lindströmin mukaan sitä, että tapahtumia voidaan taas alkaa suunnitella.


– Suunnittelu on kuitenkin sopeutettava tilanteeseen ja rajoituksiin. Mutta tietenkin matkailukaudesta ja kesästä tulee erilainen. Esimerkiksi useimmat suuret Hangon kesätapahtumat on peruttu, mikä on pettymys monille. Samalla toimenpide kuitenkin osoittaa vastuullisuutta.


Kuten tunnettua, muun muassa SeaHorse Week, kansainvälinen sirkustapahtuma European Juggling Convention ja Hangon regatta on peruttu koronaviruksen johdosta. Peruuntuneet tapahtumat ovat aiheuttaneet matkatoimistolle käytännön ongelmia.

Toimistolla oli yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimiston kanssa koossa enemmän tai vähemmän valmis tapahtumaesite, mutta painokoneet pysäytettiin, kun tapahtumia alkoi peruuntua. 


– Kesä on Hangolle tärkeä, emmekä me suinkaan ole heittäneet pyyhettä kehään. Sitä vastoin on selvää, ettei tilanne ole hyvä yrittäjille. Tiettyjen ennusteiden mukaan matkailun arvioidaan vähenevän 50–60 prosentilla tai jopa 80 prosentilla segmentistä riippuen. Kotimaanmatkailu ei kuitenkaan tule vähenemään yhtä paljon kuin ulkomaanmatkailu.

Kampanja. Hangon rannoilla järjestetään 23. toukokuuta – 14. kesäkuuta välisenä aikana siivouskampanja. 

 Bild: Lina Enlund


Lindström uskoo kaikesta huolimatta, ettei Hanko – ja muu läntinen Uusimaa – välttämättä kärsi yhtä suuria menetyksiä kuin Suomi keskimäärin. 


– Alue on lähellä pääkaupunkiseutua ja lomailu täällä on varmasti monille ajankohtaista. Olemme myös huomanneet, että monet vapaa-ajanasukkaat ovat muuttaneet Hankoon jo varhain keväällä.

Yksi nykytilanteen myönteisistä seurauksista saattaakin olla, että yhä useammat päättävät asettua Hankoon ja etätyöskennellä täältä käsin. 


Paljon suunnitelmia


Lindström toteaa, että vaikkei kesästä tule tavanomainen, Hangossa on paljon tehtävää. Hän mainitsee esimerkiksi retkeilyn ja veneilyn.

Hän kertoo myös uskovansa, että monet tulevat Hankoon veneellä, vaikka regatta on peruttu.


– Meillä on ainutlaatuinen luonto, upea maasto ja suosittuja luontopolkuja. Lisäksi uskon, että leirintäalue voi olla suosittu, mutta on muistettava, että tänä vuonna pääasiassa on kyse kotimaisista matkailijoista. Saattaa kestää pitkään, ennen kuin tänne taas saadaan ulkomaisia matkailijoita. 


Hän toteaa myös, että osa perinteisistä tapahtumista tullaan toteuttamaan. Hieman pienemmässä mittakaavassa tosin. Esimerkiksi 13. kesäkuuta vietetään uimakauden avajaisia ja mahdollisuuksia tapahtuman näyttämisestä livenä internetissä selvitellään. Myöskään Siisti Biitsi –kampanjaa ei ole peruttu. Rantojen siistiminen tapahtuu vain hieman toisella lailla.


– Siivouskampanjan piti alkujaan alkaa 9. toukokuuta Itäsatamassa sukellustapahtumalla, jossa sukeltajien piti poimia roskia satama-altaan pohjasta. Se kuitenkin peruttiin ja olemme sen sijaan sijoittaneet kolme jäteastiaa kolmelle rannalle 23. toukokuuta - 14. kesäkuuta välistä siivouskampanjaa varten.

Jätesäkkejä on noudettavissa matkailutoimistosta. 
Monet pienemmät tapahtumat ovat toisin sanoen ajankohtaisia tänä kesänä. On kuitenkin selvää, että suurten tapahtumien peruuntuminen on ikävä asia Hangolle.


– SeaHorse Weekin, Poker runin ja regatan kaltaiset tapahtumat ovat ravintoloitsijoille intensiivisiä tuloja kerryttäviä päiviä. He saattavat viikonlopun, muutaman päivän tai viikon aikana saada yhtä paljon tuloja kuin kuukaudessa, ja tulojen poisjäänti näkyy luonnollisesti liikevaihdossa. Mer läsning