Hangöunga öppnar sig i känslosam show: "Det är som en regisserad fest på scenen"

Sammansvetsade. I en veckas tid har ungdomarna som uppträder i Listening Party övat intensivt. Bild: Harald Grönstrand

Hangö teaterträff fyller i helgen Hangö med teater i många former. Ungdomar spelar en central roll vid föreställningen Listening Party. – Det brukar vara känslosamt, sade isländska regissören Ásrún Magnúsdóttir.

– Allt har gått bra. Trots att det finns hundra saker som man måste lösa så har vi inte haft några större kriser.

Det säger Hangö teaterträffs verksamhetsledare Jonathan Fogelholm om årets arrangemang. Sedan vintern har han arbetat med att förverkliga träffen, och under en intensiv kort period blomstrar festivalen upp i Hangö.

– Alla har sina uppgifter, och jag har medvetet inte satt in några uppgifter åt mig själv. Ändå har jag fullt upp. Men jag hoppas hinna se några föreställningar på lördag och söndag när allting väl rullar på, säger Fogelholm på festivalens invigningsdag torsdag.

Och det märks tydligt att årets arrangemang gått bra. När festivalen invigdes hade redan över 1 000 biljetter sålts, hundratals av dem redan innan biljettförsäljningen i Hangö öppnade.

– Föreställningarna är så gott som slutsålda. Det är en bra sak att vi kommer att sälja slut biljetterna, men det är ju ledsamt för dem som inte får en plats, säger Fogelholm.

Håller i trådarna. Jonathan Fogelholm är verksamhetsledare för Hangö teaterträff. Efter flera månaders jobb från ett skrivbord får han äntligen vara med och arrangera på plats när det händer. Bild: Harald Grönstrand

Satsar på lokalt

När Fogelholm började som verksamhetsledare för teaterträffen i vintras sade han att ett av målen var att engagera lokala krafter i festivalen.

Hur har det gått?

– Vi ville få kontakt med lokala medverkare, det var en av huvudbitarna. Och vi samarbetar till exempel med Alans Café där vi gör en hel del, säger Fogeholm.

En annan sak han säger att festivalen satsat på i år är internationella gästspel.

– Vi har tre internationella gästspel. Det är sällan som internationella pjäser kommer till Finland så jag vill passa på och se dem. Pjäserna är viktiga för kulturutbytet, säger Fogelholm.

Dessutom satsar festivalen som tidigare år på ungdomar. I fjol presenterade man föreställningen Nightwalks with Teenagers, och i år presenterar man Listening Party.

– Det finns ett intresse. Publiken vill se lokala ungdomar uppträda, säger Fogelholm.

Känslosam show

Listening Party är ett resultat av en workshop som isländskan Ásrún Magnúsdóttir leder. Under fem dagar har ett tiotal ungdomar tränat tre timmar per dag i stadshusets festsal. Resultatet blir ett uppträdande där ungdomarna via musiken berättar om sig själva och sina tankar.

– Det är som performance. En regisserad fest på scenen, säger Magnúsdóttir.

Jobbar med ungdomar. Ásrún Magnúsdóttir koordinerar workshoppen inför showen Listening Party. Hon säger att upplägget brukar bli känslosamt. Bild: Harald Grönstrand

Det är första gången som hon besöker Finland, men har jobbat mycket med ungdomar tidigare.

– Vi utgår från musiken. Unga lyssnar på musik så det är en bra ingång. När vi kommer till uppträdandet får alla spela upp en låt de har valt.

Hur brukar publiken ta upplägget?

– Det brukar vara mycket känslosamt. De flesta har en koppling till musik, säger Magnúsdóttir.

En av ungdomarna som deltar i Listening Party är Cornelia van Kasteel. Hon har uppträtt tidigare och berättade att hon hittade till workshopen efter att ha hört om den i skolan.

– Vi har dansat, sjungit och lärt känna varandra. Jag hoppas det blir lyckat, säger hon dagen före premiären.

Mila Jääskelä hade inte hört om workshoppen tidigare, men säger att hon ville ställa upp när hon fick möjligheten.

– Alla är så trevliga. Jag tycker om att uppträda, det är så roligt.

För Rose Keski-Korhonen är det första gången hon kommer att uppträda på en scen.

– Jag har aldrig gjort något motsvarande, men jag valde komma hit för att testa på något utanför min bekvämlighetszon. Jag tycker om musik, och när jag var liten talade jag inte så mycket men sjöng desto mera. Min farfar stödde mig mycket då, och nu är jag här.

Hur har det gått tycker du?

– Det har gått jättebra! Förut skulle jag aldrig ha vågat göra något liknande, säger Keski-Korhonen.

Mer läsning