Hangossa pelätään juhlaviikonloppua regatan peruuntumisesta huolimatta

Hangossa täysihoitolassa yöpyvien purjehtijoiden on saatava olla rauhassa. Täysihoitolan vastaanottovirkailija Lila Kaplaksesta tuntuu hyvältä, että alue eristetään aitauksella viikonloppuna. Bild: Lina Enlund


Hangon regattaa ei järjestetä näissä olosuhteissa, mutta mahdollista juhlintaa pelätään siitä huolimatta.

Hangossa on aiempina vuosina tuhottu omaisuutta purjehdusregatan yhteydessä esiintyvän villin juhlinnan tuoksinassa. Täysihoitoloiden Tellinan ja Thalattan pitäjä Mira Haahti pelkää, että itse kilpailujen peruuntumisesta huolimatta myös tänä vuonna saatetaan järjestää villejä juhlia.


– Päätimme rakentaa aitauksen viikonloppuun mennessä jouduttuamme juhannusjuhlinnan yhteydessä itse häätämään täysihoitoloiden alueelta viidenkymmenen hengen ryhmiä, jotka pyrkivät sisään ja koputtelivat ikkunoihin. Vaara on sen verran suuri, että tavaroita rikotaan. Ja huomasimme juhannuksena, ettei siitä ole mitään takeita, että hätänumerosta saa apua, sanoo Mira Haahti.  


Mira Haahti kertoo, että regatan aikana on vyörynyt joka suunnalta ihmisiä, jotka ovat pyrkineet tunkeutumaan sisään.


– Ihmiset ovat rikkoneet täysihoitolan ulkokalusteita, sotkeneet paikkoja ja heitelleet lasipulloja. He ovat jopa kohdelleet väkivaltaisesti meidän asiakkaitamme, kertoo Mira Haahti.


Mira Haahti korostaa, ettei varsinainen regatta ole mikään ongelma, päinvastoin. Juhliminen aiheuttaa ongelmia. Monet kilpailijat sen sijaan yöpyvät hänen täysihoitolassaan.


– Täällä on aina paljon ihmisiä regatan aikana ja juhannuksena. On hyvä, että saamme aitauksen viikonlopuksi sitä ajatellen, miten ihmiset riehuivat juhannuksena, sanoo täysihoitolan vastaanottovirkailija Lila Kaplas.


Ei vaikuta ravintolatoimintaan 


Ravintoloita Makana ja Origonia pyörittävä ravintoloitsija Jan Westerling sanoo, ettei hänen ravintolassaan ole varauduttu mitenkään erityisesti tulevaan viikonloppuun ja juhlintaan Hangossa.


– Olemme varautuneet samalla tavalla kuin tavanomaiseen vilkkaaseen viikonloppuun. Ravintolat joutuvat kuitenkin sulkemaan niin aikaisin, että mahdollinen juhlinta tuskin tulee vaikuttamaan meihin sen enempää, sanoo Jan Westerling.


Poliisi on varautunut 


Poliisi on varautunut mahdolliseen juhlimiseen.

– Meidän on annettu ymmärtää, että Hankoon mahdollisesti kerääntyy tavanomaista enemmän väkeä tulevana viikonloppuna. Olemme tietoisia asiasta ja varautuneet tilanteeseen, sanoo rikoskomisario Mats Sjöholm.


Puisto-osasto tyhjentää jäteastiat


Jäteastioita ei ole tänä vuonna säästösyistä tyhjennetty Hangossa viikonloppuisin.

Juhannusjuhlijat sotkivat paikkoja täysihoitola-alueella Hangossa. Bild: Mira Haahti


– Viikolla siivoaminen on turhauttavaa, koska emme tänä kesänä yleensä saa tyhjentää jäteastioita joka viikonloppu. Astiat täyttyvät yli äyräittensä, jos liikkeellä on samalla kertaa paljon ihmisiä, sanoo erikoisammattityöntekijä Stefan Nyberg Hangon puisto-osastolta. 


Vaikea sanoa, tuleeko Hankoon paljon väkeä viikonloppuna. Vaara on joka tapauksessa ilmeinen. Ilman purjehduskilpailuja ei kuitenkaan jouduta jäämään – regatan peruunnuttua, järjestetään pienempi klassisten veneiden kilpailu.

Mer läsning