Hangon Vuokratalot saneeraa täydellisesti toimintansa

Haaste. Petra Lindström Hangon Vuokrataloista kertoo, että yhtiöllä on suuria taloudellisia ongelmia. Velkasaneeraus antaa kuitenkin hengähdystauon ratkaisujen löytämistä varten. Bild: Harald Grönstrand

Hangon Vuokratalot on miljoonavelkojen ja tarpeita vastaamattoman kiinteistösalkun johdosta vaikeassa asemassa. Yhtiö toivoo, että sen omistuksessa on kahden vuoden kuluttua kysyntää vastaava huoneistokanta.

Kiinteistöt

Velkasaneeraus on hyväksytty, mutta Hangon Vuokrataloilla on kuljettavanaan pitkä tiukan talouden ja muutosten tie ennen kuin yhtiö seisoo taas omilla jaloillaan. Yhtiöllä on ollut taloudellisia vaikeuksia jo 15 vuoden ajan, ja se on pitkään vain sammutellut tulipaloja sen sijaan, että ongelmiin olisi puututtu ja töitä tehty tulevaisuutta varten.

– Työt aloitettiin 2011. Vuonna 2015 me ja kaupunki laadimme strategian tarpeistamme ja siitä, mitä meidän on tehtävä. Ja nyt, kun saneeraukseen on myönnytty, meillä on lokakuussa täytettävänä joukko ehtoja, jotta saneeraus astuu voimaan, sanoo Hangon Vuokratalojen toimitusjohtaja Petra Lindström.

Asetettuihin ehtoihin kuuluu muun muassa, että kaupunki omistajana investoi 250 000 euroa yhtiöön. Se tehdään siten, että kaupungin yhtiölle myöntämä 500 000 euron laina osittain muutetaan pääomalainaksi. Lisäksi osa koroista alennetaan 5 prosentista 1 prosenttiin samalla, kun laina-aikaa pidennetään. Kaupunki on myös vapauttanut yhtiön kokonaan viivästyskoroista, joita on syntynyt, kun yhtiö ei ole voinut suorittaa lainalyhennyksiään.

– Saneeraussuunnitelmalla päästään noin 700 000 euron helpotuksiin. Ne ovat merkittäviä tämän suuruisessa yhtiössä, Lindström vakuuttaa.

Rakenteellisia ongelmia

Viimeisen tilinpäätöksen mukaan Hangon Vuokrataloilla on lainaa yli 6,3 miljoonan euron edestä. Yksi syy Hangon Vuokratalojen suuriin taloudellisiin ongelmiin on yhtiön omistamissa huoneistoissa. Suuri osa taloista on rakennettu 70- ja 90-luvulla, eivätkä nykyiset tarpeet vastaa senaikaisia tarpeita.

– Huoneistoista on ollut vuokrattuna 80–85 prosenttia, kun käyttöasteen pitäisi olla 95 prosenttia. Tarvitsisimme enemmän pieniä huoneistoja nykyisten perheasuntojen sijaan, Lindström selittää.

Yhtiö omistaa nyt 256 huoneistoa. Laskelmien mukaan vastaavaa suuruusluokka olevissa kunnissa huoneistoja tulisi olla noin 190. Hangon Vuokratalojen tulisi siis päästä eroon kahta kerrostaloa vastaavasta huoneistomäärästä, jotta se ei omistaisi liian monia huoneistoja.

Yhtiön hallitus laatii siksi niin kutsuttua tuotesalkkua, kartoitusta huoneistoista, käyttöasteesta ja toiminnasta. Sen jälkeen selviää, mitä yhtiö voi realisoida.

– Meidän on kahden vuoden kuluessa muutettava huoneistokantamme tarvettamme vastaavaksi.

Ongelmat saattavat kuitenkin jatkua, vaikka yhtiö myy huoneistoja. Ostaja jatkaa ehkä vuokraisäntänä, jolloin huoneistojen ylitarjonta jatkuu Hangossa.

– Olemme myyneet joitakin taloja, mutta ongelmat jatkuvat, koska ne ovat edelleen vuokra-asuntomarkkinoilla. Toisen hallinnassa vain. Myymiemme huoneistojen ei pidä rasittaa meitä jatkossa, sanoo Lindström.

Hän kertoo myös, että valtio joissakin tapauksissa pitää talojen purkua ratkaisuna. Vaihtoehtona voitaisiin pitää kesäasukkaiden houkuttelemista huoneistoihin.