Hangon terveyskeskuksen keskiosa on suljettu

Jälkisammutus jatkoi monta tuntia. Bild: Thomas Sundström

Palohälytys saatiin kello 3.44 aamulla. Hangon terveyskeskuksen katto oli tulessa. Terveyskeskuksen asiakkaat ja henkilökunta evakuoitiin aluksi toisiin tiloihin rakennuksessa. Myöhemmin hoidossa olleet kymmenen asiakasta kuljetettiin edelleen Raaseporin sairaalaan.

Hangon terveyskeskuksen katto alkoi palaa aamuyöllä. Päivystävä palomestari Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta sanoo, että palohälytys saatiin automaattihälytyksen välityksellä.

– Terveyskeskuksen vuodeosaston henkilökunta toimi ripeästi ja evakuoi vuodeosastolla olleet kymmenen asiakasta rakennuksen toiseen osaan.

Automaattinen paloimoitus tuli kello 3.45 aamulla. Bild: Räddningsverket

Palo luokiteltiin ensin keskisuureksi, mutta melko pian luokitus nostettiin suureksi, kertoo Rautasuo.

– Tällä taattiin, että saisimme palopaikalle riittävän monta yksikköä. Tulipalo oli hallinnassa aamukuuden aikoihin, hän sanoo.

Enimmillään sammutustöihin osallistui parisenkymmentä yksikköä. Yhdeksältä paikalla oli vielä seitsemän yksikköä jälkisammutustöissä.

– Pidämme kyllä sammutusyksikköjä paikalla koko aamupäivän ajan, arvioi Rautasuo.

Kattoa paloi noin 30 neliömetriä. Bild: Thomas Sundström

Polisen utreder

Kun kaikki on hallinnassa, pelastuslaitos siirtää vastuun kaupungille, Rautasuo selittää. Kaupungin on muun muassa kartoitettava, miten suurista vahingoista on kyse ja päätettävä, miten toiminnot järjestetään rakennuksen palossa vaurioituneiden osien korjaustöiden aikana.

Poliisi ja pelastuslaitos selvittävät tulipalon syttymissyitä. Palo on mahdollisesti alkanut katolla olevasta ilmastointihuoneesta, poliisi tiedottaa. Siellä on poliisin saamien tietojen mukaan eilen tehty jonkinlaisia korjaustöitä.

– Poliisin vaativien tilanteiden teknisen tutkinnan yksikkö, jonka toimipaikka on Espoossa, käy päivän aikana paikan päällä tutkimassa asiaa, sanoo tutkimusta johtava rikoskomisario Mats Sjöholm Raaseporin poliisista.

Asiassa ei ole tullut esiin mitään, joka antaisi aihetta rikosepäilyille. Poliisi antaa asiasta lisätietoja viimeistään kello 15 tänään.

– Rakennuksen koko keskiosa on suljettu, mutta kummatkin päätyosat ovat käytössä. Kaupungin sisäisten palvelujen päällikkö Bengt Lindholm tarkastaa ja arvioi tilanteen, kertoo Hangon kaupungin perusturvajohtaja Elisabeth Kajander.

Vahinkojen laajuudesta saadaan mahdollisesti ensimmäinen arvio vielä tänään. Vaurioituneissa tiloissa on lähinnä savu- ja vesivahinkoja.

Hangon perusturvajohtaja Elisabeth Kajander. Bild: Arkiv/Paulina Rökman

Asiakkaat siirrettiin

Hangon terveyskeskuksen vuodeosastolla olleet asiakkaat siirrettiin aamun aikana Raaseporin sairaalaan.

– Asiakkaat on sijoitettu kirurgiselle ja sisätautiosastolle. Niiltä löytyi onneksi vapaita vuoteita. Omaisille on ilmoitettu asiasta, sanoo Kajander.

Läheisiinsä yhteyttä haluavat omaiset voivat soittaa sairaalan keskukseen numeroon 019–2241.

Jos sairaala tarvitsee vuoteitaan, asiakkaat joudutaan mahdollisesti siirtämään uudelleen.

– Selvitämme, miltä tilanne näyttää Astrean, Novan ja Lähteen hoivakodeissa. Kyse on kuitenkin suuressa hoidon tarpeessa olevista asiakkaista, joten ihan mitkä tahansa paikat eivät tule kyseeseen, sanoo Kajander.

Toiminta siirtyy joksikin aikaa toisiin tiloihin

Terveyskeskuksen päivystysvastaanotto on siirretty työterveyshuollon tiloihin, joihin on pääsy Sibeliuspuiston puolelta.

Hammashuollon päivystys toimii normaalisti sen omissa tiloissa, mutta sisäänpääsy on Rauhankadulta lasten- ja äitiysneuvolan takaa. Kaikkien, joilla on aika kiireettömään hammaslääkärillä käyntiin, on varattava itselleen uusi aika.

Mielenterveys- ja päihdeosasto sekä lasten- ja nuorten osasto eivät ole juuri nyt käytössä. Lasten- ja äitiysneuvola, laboratorio ja röntgen eivät myöskään ole avoinna.

– Laboratoriopalveluja tarvitsevat voivat käyttää jotakin muuta Hus-laboratoriota. Lähin on Tammisaaren sairaalassa, sanoo Kajander.

Kaikki, joilla on aikavaraus lääkärille, tulevat saamaan uuden ajan. Asiaa voi tiedustella myös itse puhelimitse, toteaa Kajander.

– Puhelinpalvelu on avoinna.

Kaupungin vaihteen numero on 019–22031.

Kriisiapua tarvitsevia, tai jos terveyskeskuksen palosta on muuten tarve keskustella, kehotetaan soittamaan Länsi-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen numerossa 09–8164 2439.

Mer läsning